Ve Faruk Özak Konuştu

 Kimilerine göre Trabzon camiasının ‘derin’ kişisi, kimilerine göre ‘abisi’... Şu bir gerçek ki Faruk Özak, 1967’den beri önce futbolcu, sonra başkan, ardından da siyasetçi olarak Bordo-Mavililer’in en önemli öznelerinden. ‘Derin kişi’ sorumuza, “Ne derin

Ve Faruk Özak Konuştu

 

Kimilerine göre Trabzon camiasının ‘derin’ kişisi, kimilerine göre ‘abisi’... Şu bir gerçek ki Faruk Özak, 1967’den beri önce futbolcu, sonra başkan, ardından da siyasetçi olarak Bordo-Mavililer’in en önemli öznelerinden.
 
‘Derin kişi’ sorumuza, “Ne derini, sözüm bile dinlenmiyor. Olsam olsam bu camianın hizmetkarı olurum” diyen Özak, mevcut kaotik ortam için ise, “Mayıs’a kadar sabredilmeli. Şimdi ailemizin büyüklüğünün sınav vakti” dedi.
 
Trabzonspor’da kötü saha sonuçları beraberinde kongre hareketliliği başlayınca gözler camianın önde gelenlerine ve dolayısıyla onların tavırlarına kaydı. Muhalif kanat, sezon sonunu işaret edip mayısa kongre konulması için ısrarcı olurken, mevcut yönetim ise Beşiktaş maçından öncesine oranla şu sıralar daha soğukkanlı bir ruh hali içinde. Böyle kongre dönemleri yaklaştığında tavrı en çok merak edilenlerin başında ise hiç kuşku yok ki eski futbolcu, eski başkan, eski spor bakanı Faruk Özak geliyor. Kimilerine göre ‘Derin Trabzonspor’ olan Özak ile bu önyargı dahil gündemdeki birçok konu üzerine konuştuk. Ortaya hoş ve sıcak bir sohbet çıktı. İşte konu başlıklarıyla Faruk Özak ile yaptığımız röportajın detayları.
 
‘Sebep değil, reçete arayalım’
“Trabzonspor camiası çok büyük bir aile. Bu ailenin sıkıntılı zamanlarda vereceği sınavlar önemli. Şimdi vakit hesaplaşma vakti değil. Bu hesaplaşmayı Mayıs ayına bırakıp sıkıntılardan nasıl kurtuluruz ona bakmak lazım. 105 yıldır bölgemizde futbol oynanıyor. Futbolun ekmek kadar önemli olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Annemiz, babamız, çocuklarımızdan sonra Trabzonspor gelir bizim için. Şimdi ailemizden birinin bir sorunu, rahatsızlığı var gibi geliyor bize. Siz ailenizden biri hastalansa oturup onu yargılar, sorgular, neden böyle oldu mu dersiniz? Yoksa oturup o soruna bir çare, reçete mi ararsınız? Doğru olan reçete aramaktır. Nasıl toparlanacağımızı dosta-düşmana gösterme vaktidir...”
 
‘Yardım isteyene olmaz demem’
“Camianın ‘derin’ kişisi olduğuma dair yargılara kesinlikle katılmıyorum. Sadece bu kulüpte 1967’den bu yana bir Faruk Özak realitesi varsa buna bir bakmak lazım. Yoksa bunun derin kişi olmakla, müdahale etmekle bir alakası yok. Ne kongrelere ne de yapılanmalara bir dahlim olmuştur. Faruk Özak olsa olsa camianın hizmetkarıdır. Örneğin ben yabancı sayısının artmasına en karşı insanlardan biriyim. Ama en çok yabancı bizde. Ben borsaya açılma fikrine karşı çıkanlardan biriyim, Trabzonspor ilk girenlerden. Demek ki sözümüz de pek geçmiyor! Ben yıllardır bu camianın içinde olan, dinamiklerini bilen biri olarak en fazla fikirlerimi söylerim ve kim ne yardım isterse elimden gelenin en iyisini de yaparım. Aksini düşünenlerin fikrini de değiştiremem bu saatten sonra. Beni eleştirenlere Faruk Özak gerçeğini ben anlatamam. Bazen üzülüyorum ama kırılamıyorum Trabzonspor’a. Bizi babaları, büyükleri hatırlar, fedakarlıklarımızı. Bu saatten sonra başkanlık gibi bir hedefim de yok doğrusu. Bizi biraz başkaları anlatmalı aslında...”
 
‘Taraftar hep zirve ister’
“Taraftarların tepkisi biraz farklı oluyor tabi bizim orada. Dediğim gibi burada takımı aile fertlerinden biri görmenin etkisi büyük. Tabi bir de şu var ki, Trabzonspor taraftarı her sezon kadroya rakiplere falan bakmadan direkt şampiyonluk hedefi koyar. Bu kaçınca ve bir de sahada beklediği heyecanı bulamayınca panik ortamı oluşuyor. Aslında buna gerek yok. Biraz daha soğukkanlı olmak lazım...”
 
‘Kişilere yüklemek olmaz’
“Takımın başarısını nasıl çok kişi sahipleniyorsa böyle sıkıntılı zamanlarda da daha fazla el taşın altına girmeli. Şimdi tüm sorumluluğu bu yönetime yüklemek olmaz. Madem aileyiz faturalarda da beraber olmalıyız. Hem insan hem de ekonomik olarak çok büyük bir potansiyelimiz var. Bu camia her alanda en iyileri çıkarır, yetiştirir, topluma kazandırır. Yeter ki ortak akılla hareket edilsin. Bugün kırarak dökerek asla bir fayda sağlayamayız. Bizim yapmamız gereken dinamiklerimizi Trabzonspor menafaatlerine kullanmak...”
 
‘15 bine şampiyonluk!’
“1996’da Van kalecisi Stingaciu’nun yakınları ‘15 bin Dolar’ı ver gerekeni yapsın’ dedi. Ödesem şampiyonduk, ben hepsini kovdum”
 
“Şimdi benim için, ‘Gereken desteği vermedi’ diyen Trabzonlular’ı anlamam mümkün değil. Çünkü birincisi ben bir siyasetçiyim, ikincisi bu kişiler ya da özellikle bir kulüp için çıkmış bir yasa değil. Evet, yasanın çıkması için iktidarımız büyük bir gayret gösterdi. İstenilse her şey bu kadar dallanmadan halının altına da süpürülürdü ama biz artık bir milat olsun istedik futbolumuzda. Trabzonlular öyle diyorsa, öbür tarafta da Fenerbahçeliler beni suçluyor. Neymiş 6 trilyon yollamışım bu işler için. Bu olacak iş mi? Faruk Özak adı asla şikeyle anılamaz. Niyetim olsa 1996’da yapar şampiyon olurdum. O malum Vanspor maçında rakip takımın kalecisi Stingaciu’nun yakınları geldi, ‘15 bin dolar verin gerekeni yapsın’ dedi. O insanları nasıl kovdum hatırlar yakınımdakiler...”
 
‘2020 olmazsa bir daha asla’
“2020’yi alamazsak bir daha hiçbir zaman böyle bir organizasyon yapamayız. Avantajımız çok. Müslüman bir ülkeyiz, Asya-Avrupa bağlantımız var. Her organizasyonumuz büyük beğeni topladı. Biz hükümet olarak tüm desteği veriyoruz, biraz da özel sektörün desteğine ihtiyaç var. Ama unutmamak lazım ki, 2016’yı söz vermeyen Platini 2020 için Başbakanımız’a söz vermişti. Sonra ne oldu Avrupa Şampiyonası birçok ülkeye yayıldı. 2020’den umutluyuz, ama verirler mi ondan tam emin değilim.”
 
Zekeriya Alp mesajı
“Yine hakem kararları çok konuşulmaya, futbolun güzelliklerinin önüne geçmeye başladı. Böyle olmaması lazım aslında. Hakem hataları futbol oyununun başladığı günle birlikte başladı, bitmeden bitmez. Burada önemli olan kasıt olmaması, kötü niyet olmaması. Ben MHK Başkanı Zekeriya Alp’i eskiden tanırım. Çok güvenilir bir insandır. Onun kurumunda kasıt asla olmaz. Ancak eleştirilerin azalması için de daha dikkatli ve titiz olunmalı.”
 
‘Kimseye yaranamadık’
“Şike sürecinin ardından hep söyledim, yine söylerim; şampiyon takım biziz. Çünkü ortada bir mahkeme kararı var bunu destekleyen. Ancak yapılması gereken bu sürecin idari ve yargı kısmını bir kenara bırakmak ve yarışmaya devam etmek. Bu sürece dair yönetime de çok büyük bir teşekkür borcumuz var bence Trabzonspor camiası olarak. Sonuçta yüzümü kızartmadılar.”
 
‘6222 için bir idare lazım’
“6222 bizim iktidarın yasası. Yasal anlamda düzenlemelerde bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Sıkıntı uygulamada. Örneğin bir kamera sistemi, elektronik bilet işi hala çözülemedi. Suçu işleyenler hemen tespit edilecek ve maç günü statta göz altına alınıp mahkemye çıkacaktı. Olmadı. Federasyonlar da geciktiriyor bu işi. Neymiş kulüplerin parası yokmuş, hazırlığı yokmuş. Para federasyonun denetiminde. Kesecek alacaklardan yapacak gereken işleri. Bu ülkede 2-3 bin holigan var toplasanız. Bu holiganları da bazı yöneticiler yaşatıyor aslında. Onların gücüne ihtiyaç duyanlar. Aralarında para alış-verişi dahi var. Federasyon özerk, işine müdahale etmiyoruz. Yasanın işler hale geçmesi için bir irade lazım, gerisi gelir.”
 
Faruk Nafiz Özak Kimdir?
1946 Trabzon doğumlu Faruk Nafiz Özak (66), Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi, inşaat yüksek mühendisi oldu. Gençlik dönemlerinde Trabzonspor’da futbola başladı, kupalar kaldırdı, takım kaptanlığını üstlendi. Bordo-Mavili camia ile bağları hiç kopmadı. Daha sonraki süreçte kulüpte asbaşkanlık ve başkanlık yaptı. Siyasi hayatında da çok önemli görevlerde bulunan Faruk Özak, 2005’ten 2009’a kadar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 2009’dan 2011’e kadar da Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı koltuklarında oturdu. Son dönem kabinede yer almayan Özak, halen AKP’nin en deneyimli milletvekillerinden biri olarak kabul ediliyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler