Uluslararası organizasyonların merkezi Türkiye

2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'na evsahipliği yapacak Türkiye, son yıllarda başarıya gerçekleştirdiği uluslararası spor organizasyonlarıyla dikkati çekiyor. Basketbolda 2010 FIBA Erkekler Dünya Şampiyonası'nı organize eden Türkiye, 4 yıl a

Uluslararası organizasyonların merkezi Türkiye

2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'na evsahipliği yapacak Türkiye, son yıllarda başarıya gerçekleştirdiği uluslararası spor organizasyonlarıyla dikkati çekiyor. 

Basketbolda 2010 FIBA Erkekler Dünya Şampiyonası'nı organize eden Türkiye, 4 yıl aradan sonra bu kez kadınlarda dünyanın bir numarasını belirleyecek dev organizasyonu gerçekleştirecek.

2005 yılında Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın evsahibi olan Türkiye, bu kez A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın ilk kez katılacağı Dünya Şampiyonası organizasyonunu düzenleyecek.

Basketbolda 2001'de Erkekler Avrupa Şampiyonası'nı organize eden Türkiye, 2012 yılında Avrupa Ligi'nde, kadınlarda Sekizli Finalleri, erkeklerde de Dörtlü Finali başarıyla organize etti. 

- 17. Akdeniz Oyunları ve 20 Yaş Altı Dünya Kupası

İzmir'de devam eden, 33. Ritmik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nı düzenleyen Türkiye, 2013 yılında evsahipliği yaptığı dev organizasyonlarla spora damgasını vurdu. 

17. Akdeniz Oyunları'nı düzenlemeye hak kazanan Yunanistan'ın ekonomik kriz nedeniyle gerçekleştiremediği organizasyonu üstlenen Türkiye, geçen yıl yeni tesislerinde başarılı bir çalışmayla ev sahipliğini yaptı. 

"Mini olimpiyat" olarak nitelendirilen, 18 ayda hazırlıkları tamamlanan oyunlar için Mersin'de 12 yeni spor tesis yapıldı. 

FIFA'nın Dünya Kupası organizasyonundan sonraki en önemli etkinliği olarak dikkati çeken, dünya futbolunun yıldız adaylarının sahneye çıktığı 20 Yaş Altı Dünya Kupası da, geçen yıl Türkiye'nin son yıllarda düzenlediği başarılı organizasyonlar arasındaki yerini aldı. Turnuvaya Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon evsahipliği yaptı.

Dünyanın en ünlü tenis yıldızlarının sezon sonu şampiyonası için bir araya geldiği TEB BNP Paribas WTA Championships üç yıl üst üste Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleştirildi. Kadınlar turnuvasında teklerde dünyanın en iyi 8 ismi, çiftlerde de en iyi 4 takımı şampiyonluk için mücadele ettiler. 

- İstanbul, 2012'de spor başkentiydi

İstanbul'un "Avrupa Spor Başkenti" unvanını taşıdığı 2012 yılı, Türkiye için önemli uluslararası spor organizasyonlarına evsahipliği yapılan yoğun bir dönem oldu. 

Salon Atletizm Dünya Şampiyonası ve 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nı gerçekleştiren Türkiye, THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali, Bisiklet Dünya Yol Şampiyonası, Okçuluk Dünya Kupası 2. ayak mücadelesi, Kadınlar Basketbol Olimpiyat Elemeleri ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Bayanlar Voleybol Avrupa Kıta Elemeleri gibi büyük organizasyonları düzenledi.

İstanbul, Salon Atletizm Dünya Şampiyonası'nda 172 ülkeden 683 sporcu, 700 idareci ve antrenör, 900 medya çalışanı, 400 uluslararası spor kuruluşu temsilcisi, 200 yabancı teknik personel, 2 bin yabancı izleyici ile yaklaşık 5 bin kişilik bir kafileyi konuk etti. 

Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası da katılım rekoruyla yapıldı. 157 ülkeden 917 sporcunun yer aldığı şampiyonada tarihin en yüksek katılımı gerçekleşti. 

- 2011'de Üniversite Kış Oyunları, 2010'da FIBA Dünya Şampiyonası

2011'de Üniversite Kış Oyunları (Universiade 2011), 2010'da da FIBA Dünya Şampiyonası, Türkiye için önemli organizasyonlar olarak dikkati çekti. 

Erzurum'da yaptırılan tesislerde Türkiye'nin ilk kez ev sahibi olduğu Üniversite Kış Oyunları'na, 58 ülkeden 3 bine yakın sporcu katıldı. 

Kış oyunlarının yanı sıra, Trabzon'daki Avrupa Olimpik Gençlik Yaz Festivali (EYOF), Dünya Güreş Şampiyonası, Okçuluk Dünya Kupası Finalleri, Dünya Wushu Şampiyonası 2011'de Türkiye'de yapıldı. 

- 2010'da "12 Dev Adam" finali

Türkiye'nin evsahipliğinde 2010 yılında gerçekleştirilen FIBA Erkekler Dünya Basketbol Şampiyonası, başarılı organizasyonunun yanı sıra, A Milli Takım'ın ortaya koyduğu performansla da zirveye çıktı. 

Ay-yıldızlı ekibin ABD ile final oynadığı turnuva, hafızalarda yer eden bir organizasyonla gerçekleşti. 

Aynı yıl,  Dünya Büyükler Halter Şampiyonası ve Kulüpler Dünya Karate Şampiyonası da Türkiye'de organize edildi. 

- Futbolda Avrupa kupaları İstanbul'da havaya kalktı

Türkiye, FIFA'nın 20 Yaş Altı Dünya Kupası etkinliğinden önce, öncelikle Avrupa olmak üzere dünyanın gözünün İstanbul'a çevrildiği iki önemli organizasyona da sahne oldu. 

2005 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi finalini Atatürk Olimpiyat Stadı'nda organize eden Türkiye, UEFA Avrupa Ligi formatına dönmeden önceki son UEFA Kupası finaline de 2009'da Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda evsahipliği yaptı. 

- Dünyanın en hızlı pilotları İstanbul Park'ta yarıştı

2005 ile 2011 arası 7 yıl boyunca Formula 1 (F1) mücadelesinin bir ayağı İstanbul gerçekleştirildi. 

İstanbul Park pisti, F1 organizasyonunun yanı sıra 2005, 2006 ve 2007 yıllarında MotoGP yarışlarında sezonun birer ayağına evsahibi oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler