UEFA'da kurallar değişti

UEFA Yönetim Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda değişikliklerin 2015-2016 sezonundan itibaren yürürlüğe konacağı ve en az 3 sezon geçerli olacağı bildirildi Alınan kararlar doğrultusunda UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, o sezon kendi liginde aldığı derec

UEFA'da kurallar değişti
UEFA Yönetim Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda değişikliklerin 2015-2016 sezonundan itibaren yürürlüğe konacağı ve en az 3 sezon geçerli olacağı bildirildi
 
Alınan kararlar doğrultusunda UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, o sezon kendi liginde aldığı derece hesaba katılmaksızın, bir sonraki sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne minimum play-off turundan itibaren katılabilecek. Eğer geçmiş sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceye göre ilgili sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt olarak katılmaya hak kazanmışsa, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu da Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt olarak katılmaya hak kazanacak.
 
UEFA'nın aldığı diğer kararlar şöyle:
 
- Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi şampiyonlarından biri kendi liglerinde aldığı dereceye göre o sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanamamışsa, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında bir ülke UEFA ülke puan sıralaması göz önüne alınarak maksimum 5 takım ile temsil edilebilecek.
 
- UEFA ülke puan sıralamasında ilk 3 sırada bulunan ülkelerden birinin takımları hem UEFA Şampiyonlar Ligi, hem de UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyon olmuşsa ve bu takımlar kendi liglerinde aldığı dereceye göre bir sonraki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanamıyorsa, ilgili ülkede ligi 4. bitirmiş ve normal şartlarda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılması gereken takım, bunun yerine UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek.
 
UEFA Avrupa Ligi'ne 16 takım direkt katılacak
 
UEFA Avrupa Ligi gruplarına direkt olarak katılacak takımların sayısı 6'dan 16'ya çıkarılacak. Bu haktan, UEFA ülke puan sıralamasında ilk 12 sırada bulunan ülkelerin takımları yararlanabilecek.
 
Buna göre; sıralamada ilk 4 sırada bulunan ülkelerden 2 takım (Kupa şampiyonu ve ligin 4'üncüsü veya 5'incisi), 5. ile 12. sırada yer alan ülkelerden ise 1 takım (Kupa şampiyonu) doğrudan UEFA Avrupa Ligi gruplarına katılacak.
 
Her ülkeden 3 takım
 
UEFA Avrupa Ligi'ne her ülkeden en fazla 3 takım katılabilecek.
 
Buna göre; UEFA ülke puan sıralamasında 7, 8 ve 9. sırada bulunan ve şu anda bu lige en çok takım gönderen ülkelerden 4 yerine 3 ekip katılabilecek.
 
- İlgili ülkenin kupa şampiyonu, ligden aldığı dereceden dolayı UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanırsa, kupa finalistinin yerine Avrupa kupalarına katılamayan takımlar arasından ligde en iyi dereceyi alan ekip, UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak.
 
- UEFA Avrupa Ligi'nin ticari hakları grup sürecinden itibaren, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde olduğu gibi merkezileştirilecek.
 
Tüm değişiklikler 2015-2016 sezonundan itibaren uygulanmaya başlanacak. Örneğin; 2014-2015 sezonunun UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, 2015-2016 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanacak. Bu gibi değişikliklerinin hesaplanması için de ilgili takımların kendi liglerinde ya da kupalarında bir önceki sezon olan 2014-2015'te aldığı dereceler dikkate alınacak.
 
UEFA Avrupa Ligi şampiyonunun bir sonraki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne grup sürecinden ya da play-off turu'ndan itibaren katılması konusunda oluşacak durumlar ise şöyle:
 
- Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceden ötürü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne grup sürecinden itibaren katılmaya hak kazanırsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak gruplara kalacak.
 
- Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceden ötürü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne play-off turundan itibaren katılmaya hak kazanırsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off turundan katılacak.
 
- Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceden ötürü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turundan itibaren katılmaya hak kazanırsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off turundan katılacak ve o sezon için UEFA ülke puan sıralaması yeniden şekillenecek. Buna göre; puan sıralamasında 5. durumda bulunan ülkenin lig 3'üncüsü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne play-off turu yerine UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılacak.
 
- Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonunun, kendi liginde aldığı derece UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmasına yetmiyorsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off turundan katılacak ve o sezon için UEFA ülke puan sıralaması yeniden şekillenecek. Buna göre; puan sıralamasında 4. ve 5. durumda bulunan ülkelerin lig 3'üncüleri UEFA Şampiyonlar Ligi'ne play-off turu yerine 3. ön eleme turundan katılacak.
 
- Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, UEFA ülke puan sıralamasında 13 ile 54. sıra arasında bulunan ülkelerden birinden ise, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off turundan katılacak ve UEFA ülke puan sıralaması yeniden şekillenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler