Türkiye UEFA'da sorun yaşayacak

Anayasa Mahkemesi, 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerini iptal etti.Ankara 2. ve İzmir 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi, 5894 sayılı Kanun'un 13. maddesinin (4) numaralı fıkrasının iptali iste

Türkiye UEFA'da sorun yaşayacak

Anayasa Mahkemesi, 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerini iptal etti.Ankara 2. ve İzmir 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi, 5894 sayılı Kanun'un 13. maddesinin (4) numaralı fıkrasının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine ayrı ayrı başvurdu.İki davayı birleştiren Yüksek Mahkeme, ''Futbol müsabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF'nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71. maddesindeki cezai hükümler uygulanır'' şeklindeki 13. maddesinin (4) numaralı fıkrasını oy birliğiyle iptal etti. Heyet, iptal hükmünün bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.Anayasa Mahkemesi ayrıca, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin açtığı davada da 5894 sayılı Kanun'un, ''Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' ibaresinin, ''... ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' bölümünü 2'ye karşı 13 üyenin oyuyla, oy çokluğuyla iptal etti.Daha önce küme düşürülen Ankaraspor, Tahkim Kurulu'nun nihai kararı yüzünden herhangi bir yasal merciye başvuramıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin Tahim Kurulu için verdiği bu kararın ardından Ankaraspor'a yeniden Anayasa Mahkemesi yolu açıldı.

YAYIN HAKLARI! MİLAT OLUR MU?

Anayasa Mahkemesi, 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerini iptal etti.Ankara 2. ve İzmir 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi, 5894 sayılı Kanun'un 13. maddesinin (4) numaralı fıkrasının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine ayrı ayrı başvurdu.İki davayı birleştiren Yüksek Mahkeme, ''Futbol müsabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF'nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71. maddesindeki cezai hükümler uygulanır'' şeklindeki 13. maddesinin (4) numaralı fıkrasını oy birliğiyle iptal etti. Heyet, iptal hükmünün bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin açtığı davada da 5894 sayılı Kanun'un, ''Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' ibaresinin, ''... ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' bölümünü 2'ye karşı 13 üyenin oyuyla, oy çokluğuyla iptal etti.

BIÇAKCI KONU HAKKINDA NE DEDİ?

EFA Tahkim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski Başkanı Levent Bıçakcı, Anayasa Mahkemesi'nin 5894 sayılı TFF Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerini iptal etmesinin ardından TFF'nin yeniden yapılanmaya gidebileceğini söyledi.Bıçakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin açtığı davada 5894 sayılı Kanun'un, ''Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' ibaresinin, ''... ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' bölümünü oy çokluğuyla iptal etmesiyle ilgili, gerekçeli kararı görmeden yorum yapmanın yanlış olacağını belirtti.

Levent Bıçakcı, bu iptalin ardından yaşanabilecek gelişmelerle ilgili olarak, ''Bundan sonra TFF yeniden yapılanmaya gidebilir. Tahkim Kurulu kararları kesin olmalıdır. Tahkim Kurulu kararları ancak CAS'a (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) gidebilir. Ancak şu anda gerekçeli kararı görmeden konuşmak yanlış olur'' dedi.Bıçakcı, ''FIFA veya UEFA'dan Türkiye'ye uyarı gelir mi'' sorusu üzerine, ''Şu anda gelmez, daha sonra gelebilir. Mutlaka aşılması gereken bir konudur. Futbol hukuku yargılama sistemi bütün dünyada ayrıdır'' diye konuştu.Süper Lig'den daha önce düşürülen Ankaraspor'un yeniden lige alınmasının söz konusu olamayacağını da vurgulayan Levent Bıçakcı, ''Geriye dönmez, karar ileriye dönük uygulanır'' yorumunu yaptı.

Öte yandan futbolun sorunlarının futbol organları içinde çözülmesini prensip olarak kabul eden FİFA ve UEFA yapılan bu değişiklik sonrası TFF'ye ulusal arenada sorun çıkarabilir

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler