Türk Futbolu UEFA'da

Futbol gündemine damgasını vuran şike ve teşvik soruşturmasıyla ilgili olarak bugün UEFA yetkilileri ile kritik bir değerlendirme yapacak olan Futbol Federasyonu, yarınki yönetim kurulu toplantısında ise çok önemli kararlar alacak.Başkan vekili Lütfi Arıb

Türk Futbolu UEFA'da

Futbol gündemine damgasını vuran şike ve teşvik soruşturmasıyla ilgili olarak bugün UEFA yetkilileri ile kritik bir değerlendirme yapacak olan Futbol Federasyonu, yarınki yönetim kurulu toplantısında ise çok önemli kararlar alacak.

Başkan vekili Lütfi Arıboğan ve Baş Hukuk müşaviri Prof. Dr. İlhan Helvacı Cenevre’de bir araya geleceği UEFA yetkililerine bundan sonra izlenecek stratejiler hakkında bilgi verilecek, salı günü ise yönetimde Süper Kupa finalinin oynanmaması, liglerin ertelenmesi konuları karara bağlanacak.

İfadeleri yön verecek

Federasyon ve UEFA arasındaki toplantının en önemli gündem maddesini mahkeme tarafından tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediyepor futbolcuları İbrahim Akın ile İskender Alın’ın ifadeleri oluşturacak. İki oyuncunun savcılık ifadelerinde kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmesi ile bazı kulüp başkanları, futbolcular ve teknik adamların tutukluluk hallerinin UEFA’ya aktarılacağı görüşmede, Avrupa kupalarında mücadele eden takımların ihracı ile ilgili herhangi bir karar alınmayacak. UEFA bu konuyu tüm yetkiyi vereceği TFF’nin yapacağı inceleme sonucuna endeksleyecek. Federasyon ise UEFA’ya “Küme düşürme ve diğer yaptırımlar ile ilgili karar verildiği anda ihraç işlemi başlatılacak” teminatını sunacak.

Kupa oynanmayacak

Cenevre’ye giden Türkiye Futbol Federasyonu heyeti, UEFA’dan alacağı talimatları ve izlenmesi istenen yol haritasıyla ilgili bilgileri yarınki yönetim kurulu toplantısında federasyon başkanı ve üyeleriyle paylaşacak. Toplantıda şike ve teşvik soruşturmasından sonra ilk radikal kararlar alınacak. Beşiktaş’ın Ziraat Türkiye Kupası’nı geçici olarak iade etmesinin ardından merakla beklenen “Süper Kupa finali oynanacak mı?” sorusu yanıt bulacak.

Yönetim toplantısında büyük olasılıkla soruşturmada adı geçen Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri arasında 31 Temmuz’da Erzurum’da yapılacağı açıklanan Süper Kupa finalinin iptali yönünde karar çıkacak. Kupanın kaderi gelişmelere göre tekrar değerlendirilecek.

Erteleme masada

İstanbul’da yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısında, liglerin ertelenmesi olasılığı da tartışılacak. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın geçen hafta liglerin daha önce planlanan tarihte başlayacağını açıklamasına karşın, gelişen olaylar ve ortaya atılan yeni iddialar nedeniyle bu karar yöneticiler tarafından yeniden gözden geçirilecek.

Daha sağlıklı adımlar atılabilmesi için zamana gereksinim duyulduğu şeklindeki görüşün ağırlık bastığı federasyon, büyük olasılıkla liglerin başlama tarihini iki hafta erteleyecek. Bu durumda yeni sezonun 20 veya 27 Ağustos’da başlamasının planlandığı öğrenildi.

Sonuncu sayılacaklar

10 gün önce Etik Kurulu’nu görevlendiren ve gelişmeleri takip eden Futbol Federasyonu, savcılık soruşturmasının tamamlanmasından sonra kendilerine ulaştırılacak bilgi ve belgeleri değerlendirmeye başlayacak. Kurul, suçlamalarla ilgili bir kanaat oluştursa bile savcılık iddianamesi tamamlanmadan herhangi bir cezai işlem yapılamayacak. İddianamenin mahkemeye sunulmasıyla birlikte resmi dayanağı hazır olan federasyon küme düşürme, puan silme, hak mahrumiyeti gibi talimatların kendisine verdiği yetkileri kullanacak.

Soruşturmada adı geçen takımların kaderi bu aşamadan sonra çizilecek.

Küme düşürülmesine karar verilen takım 2010-11 sezonunu bulunduğu ligin son sırasında tamamlamış sayılacak. Birden fazla takım söz konusu ise 17. ve 18. olarak sıralanacak. Bu durumda o sezon 16. ve 17. olarak küme düşen iki takım ligde kalacak. Örneğin Süper Lig’den iki takım düşerse, Bucaspor ve Konyaspor ligde kalmış sayılacak.

Lig başlarsa ne olacak?

Federasyonun gündemindeki diğer senaryo ise sürecin yavaş işlemesi ve liglerin başlamasına karşın savcılık iddianamesinin hazırlanmamasına ilişkin olacak. Bu durumda Avrupa kupaları ve ligler daha önce açıklanan takımlarla oynanacak. Federasyon talep ettiği belge ve bilgilere ulaştığı anda ise Disiplin Talimatı’nın 55. madde hükümleri uygulamaya konacak. Küme düşürülmesine karar verilen takım veya takımlar ligden ve Avrupa’dan ihraç edilecek.

Sezon başladığı için bir alt lige de alınmayacak bu takımlar bir sezonu boş geçirecek. Yarışmacı kimliklerine ise 2012-13 sezondan itibaren elde edebilecek. O sezona da federasyonun vereceği eksi puanlarla başlayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor