"Türk futbolu başarılı değil"

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, 23-30 Temmuz tarihlerinde Trabzon'da gerçekleştirilecek olan Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın bugüne kadarki en yüksek katılımlı organizasyon olacağını söyledi.  Bakan Özak başkanlığında Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürl

"Türk futbolu başarılı değil"

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, 23-30 Temmuz tarihlerinde Trabzon'da gerçekleştirilecek olan Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın bugüne kadarki en yüksek katılımlı organizasyon olacağını söyledi.

 

Bakan Özak başkanlığında Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kamp Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Toplantısı'na, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları Genel Koordinatörü Nihat Doker ile diğer yetkililer katıldı.

     Toplantı öncesinde basın mensuplarına yapılan tesislerle ilgili bilgi veren Bakan Özak, Trabzon'da yapılacak Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları ile Trabzon'un bir olimpiyat şehri olacağını belirtti.

     Oyunlara 4 ay 27 gün kaldığını ve tesislerdeki çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Özak, ''Erzurum'da 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları'nı kazasız belasız bir şekilde tamamladık. Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı, Erzurum'daki organizasyonu bugüne kadar yapılmışların en iyisi olarak değerlendirdi. Oradan aldığımız tecrübe ile Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda en az hata yapmaya çalışacağız'' dedi.

     Trabzon'un misafirperverliğini bu organizasyonla bir kez daha göstereceğini kaydeden Özak, ''Burada güzel bir etkinlik olacak. Edindiğimiz bilgilere göre burada en yüksek katılımlı bir organizasyon olacak. İnşallah hayırlısıyla o günlere geliriz. Herkese sorumluluk düşüyor. Başarıyla bu organizasyonu gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

    

''FUTBOLU BAŞARILI BULMUYORUM''

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özak, hükümetlerinin kendi elindeki gücüyle, spora demokrasiyi getirerek federasyonlara verdiğini belirterek, ''En büyük özerklik Futbol Federasyonu'ndadır. Federasyon yasa ile bütün işlemlerini kendisi yapabilir. Bir başarı ve başarısızlık varsa bu futbol genel kuruluna aittir'' dedi.

     Kendisinin futbolu başarılı bulmadığını ifade eden Özak, ''Çok para harcıyoruz. 6+2+2 yabancı sayısına katiyen karşıyım. Yabancı teknik adamın milli takımda olmasının karşısında olduğumu Hiddink gelmeden önce söylemiştim. O düşüncemi herkes biliyor. Bunları daha önce 30 kez söyledim. Türkiye'de o kadar iyi teknik adamlar var ki... 20 yıl önce yabancı teknik adamlar gelebilirdi. Şimdi onlarca sayabilirsiniz, Şenol, Ertuğrul, Fatih, Denizli'ler, Tolunay'lar istediğiniz kadar sayabilirsiniz. Gerek yok, kendi insanımıza güvenelim'' diye konuştu.

Türkiye'nin futbolda altyapıda hiçbir şey yapmadığını dile getiren Özak, şöyle devam etti:

''25-30 yıldır kendini kandırıyor. Yabancı transferlerle tamamen önü kesildi. Çok para kazanıyoruz ama kulüplerimiz iflas halinde, kötü yönetiliyor. Futbolcu yetiştirme konusunda sorun var. Futbol kalitemiz düşüyor. Bu Futbol Federasyonu'nun eserinin sonucudur demiyorum. Bugüne kadar gelişin sonucudur. Futbol Federasyonu Ersun Yanal ile beraber alt yapı çalışmaları yapmak durumunda. Hatta Ersun bey de bana gelip bilgi verecek. Onlar da şikayetçiler. Futbol Federasyonu kimin federasyonudur başta futbol kulüpleri vakfının. 18 tane süper lig kulübünün talebi doğrultusunda bana göre gidiyor. O halde 18 süper lig kulübünün kendine bir çeki düzen vermesi yanlışları görmesi lazım. Bana göre 18 süper lig kulübü isterse yabancı sayısı da azalır, yerli teknik direktöre, alt yapıya destek de çoğalır. Onun dışında bu kulüplerimiz aldığı paraları futbol dışında amatör sporlara da harcayabilir.''

    

''AVRUPA KUPALARI'NDA DÖKÜLÜYORUZ, MİLLİ TAKIMDA İYİ DEĞİLİZ''

Futbol Federasyonu konusunda etkisi ve yetkisi olmadığını ifade eden Özak, ''Federasyonun bir genel kurulu var. Orada kararı verecek olan kulüplerdir. Türk futbolunun daha iyi olmasını istiyorum. Avrupa kupalarında dökülüyoruz, yokuz. Milli takımda iyi değiliz. O halde zaten sonuçlar belli. Ama daha az yabancı oyuncuyla, yerli teknik adamlarla hem Avrupa kupaları hem milli takımda başarılı olduk. O halde aklın yolu bir. Yanlışlar nerede diye bakmak lazım. Ama eğer kulüpler irade ve kararlılıkla bu işe müdahale ederlerse ve biz böyle istiyoruz derlerse federasyon zaten onların federasyonu. Bana göre federasyon kadar futbol kulüplerimizin talebi de çok önemlidir. Bu kalitesizliğe düşmemizde herkesin ne kadar payı var bakması lazım'' ifadelerini kullandı.

     Özak, altyapıya dünyanın en iyi hocalarını getirmeleri gerektiğini vurgulayarak, ''Kendi eğiticilerimizi de eğiterek uzun süre kendi oyuncularımıza yatırım yapmamız lazım. Yabancı oyuncular alalım. Dünya alıyor ama yabancı oyuncu da satıyor. Ben bir tane satmıyorum, 300 tane alıyorum. Burda cari açık, bir yanlışlık var. Türk futbolcusu kalibiyetsiz değil. Niye Hamit Bayern'de Mesut Real Madrid'de oynuyor. Demek ki o eğitimden geçen Türk oyuncusu Türkiye'de Hamitler, Mesutlar olabilir. Yeter ki bu iradeyi koyalım, doğruların arkasında duralım. Günlük politikalarla tribünlerin yanlış taleplerini yerine getirmek için har vurup harman savurmakla hiçbir şey olmaz'' diye konuştu.

 

Özak'ın açıklamaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler