TS'nin eski kalecisinden Fenerbahçe yorumu

Trabzonspor eski kalecilerinden Metin Aktaş Cumartesi günü oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor maçı öncesi Haber61.Net Spor Müdürü Tuncay Lakot’a önemli açıklamalar bulundu.TRABZONSPOR İYİ YOLDA AMA…Bordo-Mavili takımın yaklaşık 10 yıl kalesini koruyan Metin

TS'nin eski kalecisinden Fenerbahçe yorumu

Trabzonspor eski kalecilerinden Metin Aktaş Cumartesi günü oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor maçı öncesi Haber61.Net Spor Müdürü Tuncay Lakot’a önemli açıklamalar bulundu.

TRABZONSPOR İYİ YOLDA AMA…

Bordo-Mavili takımın yaklaşık 10 yıl kalesini koruyan Metin Aktaş Trabzonspor mevcut durumunun iç açıcı olmadığını belirtti. Trabzonspor’un iyiye yönelik hamleler yaptığını belirten Aktaş, "hedefi yakalamaya dayalı yapılan transferler var. Yapılan transferlerin takıma uyum dönemi var. Trabzonspor’un bu konuyu çok iyi atlatması lazım. Bence Trabzonspor gidişat olarak iyi yolda ama tabi biliyorsunuz Türkiye’de olduğu gibi Trabzonspor’da da aynı saha skorları çok önemli. Saha sonuçları iyi gittikçe takıma moral gelecek, seyircide havaya girecek ben bu noktada Trabzonspor’un iyi noktada olduğunu düşünüyorum” dedi.

OYUNCUYA DESTEK VERİLMESİ ŞART

Trabzonspor’da Onur’un sakatlanmasıyla yaşanan kaleci konusuna da değinen Aktaş, “Trabzon halkı olarak sabırsız bir toplumuz. Bende sabırsız bir insanım. Kaleci yönünden Türkiye’de Trabzon bir fabrika bana göre. Ama bakıyoruz alt yapıdan oyuncu getiremiyoruz, getiriyoruz ama mesela Onur sakatlandı. Onur’un yokluğunda Fatih oynadı onun yerine İbrahim Demir oynadı. İbrahim Demir’e şans verilmesi lazım. Ama Trabzonspor büyük takım olduğu için bunu kaldırmıyor. Şimdi ortalarda oynayan bir takım olsa Trabzonspor 17-18 yaşında oyuncuları oynatabilirsin. Ben mesela oynadım 17 yaşında. Ama bu taraftar bu takım beni sahiplendi, bana destek verdi. Bu konuda oyuncuya destek şart. Alt yapıda Uğurcan diye bir kaleci var. Kendisini izledim birkaç kez çok yetenekli bir oyuncu. Bu tip oyunculara sahip çıkılması lazım. İbrahim Demir yetenekli bir oyuncu sahip çıkılacak destek verilecek böyle kaleci ön plana çıkıyor” ifadelerini kullandı.

HAKAN TRABZONSPOR’U KALDIRIR

Hakan Arıkan’ın transfer konusuna da değinen Metin Aktaş, “Hakan transferi bence iyi transfer. Çünkü bu mevkiye transfer şarttı. Tecrübeli bir kaleciye ihtiyacı vardı. Zaten Trabzonspor’un kaybettiği puanlar tamamen tecrübesiz kalecilerden yana oldu. Hakan Arıkan yılların kalecisi. Ümit Milli Takımda beraber oynadık. Hakan Trabzonspor’u bu kısa dönemde kaldıracak bir kaleci. Onur Recep Kıvrak var sahalara dönecek olan” dedi.

SÖZ KONUSU TRABZONSPOR OLDUĞUNDA HER ŞEY DURUR

Trabzonspor’da oynadığı yılları günümüz futbolu ile kıyaslayan Aktaş, “söz konusu Trabzonspor olduğunda her şey durur. Trabzonspor bir isimdir bir markadır gönül bağıdır bir aşktır Trabzonspor. Dışarda da olsa içerde de olsa şampiyonluğa da oynasa şampiyonluğa oynatmaya teşvik edersin. Trabzonsporluluk farklı bir şey. 4 büyükler diyorlar Trabzon kadar samimi bu kadar kendi değerine sahip çıkan bir takım göremiyorum. Ben oynadığım zamanda aynıydı şimdi de aynı olduğunu düşünüyorum. İnsanlar bazen küsüyor.

En büyük dezavantaj bence bu. Küstükleri zaman takım bir maç galip geldiği zaman taraftar takımı aşkla kucaklıyor. Bunu para veya başka bir şeyler yapman mümkün değil. İnsanın içinden gelecek bazı şeyler. Trabzonspor aşkı bitmez bence bitmeyeceğine de inanıyorum. Bizim taraftarımız aslında çok duygusal bir yapıda olduğu için, biranda takımdan soğurken bir anda da taraftarı kazanabiliyorsun. Trabzonspor bu saatten sonra bence alacağı saha skorları ile taraftarı çok daha rahat kazanacağına inanıyorum” dedi.

 

DEVAMI 2. SAYFADA

SAHA İÇERİSİN DE SAVAŞTIKTAN SONRA SIKINTI KALMIYOR

Hafta sonu oynanacak Fenerbahçe maçıyla ilgili açıklamalarda bulunan Metin Aktaş, “bence hafta sonu oynanacak Fenerbahçe maçı normal bir maçtır ama Fenerbahçe olduğu konu farklı oluyor. Fenerbahçe maçları her zaman zor geçmiştir. Burada da deplasmanda da benim oynadığım dönemlerde zor geçmiştir. Trabzonspor’un bu Fenerbahçe savaşında her zaman anlının akı ile çıkacağına inanıyorum. Yenersin yenilirsin o önemli değil, ama bir mücadele etmelisin. Millet üç büyük diyor ama biz dördüncü büyüğüz ve Anadolu’nun aslanıyız. Saha içerisin de savaştıktan sonra mücadeleyi gösterdikten sonra sıkıntı kalmıyor.

Bizim seyircimiz onu istiyor çünkü 3-0’da yenilebilirsin 4-0’da ama bizim taraftarımız takımından mücadele bekliyor. Bizim dönemimiz de aynı şimdi de aynı. Takım top oynamadan galip geliyor taraftara bakıyorsun taraftar memnun değil. Sahada bastır tüm gücünü sahaya yansıt ama mağlup ol taraftar sizden bunu bekliyor. Yerli oyuncu takımı bu yönde daha fazla sahipleniyordu. Ben bununla ilgili size örnek veriyim. Ben kendi dönemim de Hüseyin Avni Aker Stadyumunda oynadığımız ve kaybettiğimiz bir maç sonrası ben evimden 1 hafta çıkamadığımı biliyorum. Ne iş yaparsanız yapın o sahaya çıktığın zaman aklına hiçbir şey gelmez. Forma için savaşırdık” şeklinde konuştu.

TAKIMDA TRABZONLU OYUNCU YOK

Trabzonspor’un en büyük dezavantajının Trabzonlu oyuncu olmaması olduğunu anlatan Aktaş, “Trabzonspor’da şuanda ki dezavantaj şuanda takımın içinde fazla Trabzonlu oyuncu yok. Trabzon’u arkadaşlarına tanıtacak dışardan gelen insanlara Trabzonluyu öğretebilecek kimse yok. Hepsi dışarıdan insanlar. Tabi onun içinde sıkıntı yaşıyor. Bence Trabzonspor’un alt yapıya önem vermesi lazım. Alt yapıdan futbolcular çıkartması lazım. Ben 1995 yılında A takıma çıktığım zaman 5 tane Trabzonlu çıktık. Fatih Tekke, Mehmet İpek, Okan Özke, Metin Aktaş, Akın Sağlam. Biz 5 kişi çıktık 4 kişi o zaman ki takımda oynadık. Şimdi alt yapıdan A takıma topçu çıkartabiliyorsan onları oynatmak önemli. Oynatma ve kiralık böyle bir şey yok. Alt yapıdan A takıma çıkarttığın futbolcuları da kadroya katacaksın.

Trabzonspor’da Trabzonlu oyuncu sayabiliyoruz bir iki futbolcu. Ben 10 yıl bu takımın formasını giydim. Ben şahsım adına konuşuyorum. Bana dediler ki gel imza at gittim boş mukaveleye imza attım. Hiçbir zaman farklı bir şey düşünmedim. Ama dışarıdan geldiğin zaman işte Galatasaray’a verdiğimiz topçular elimizden kaçırdığımız topçular oynayamaz mıydılar oynardılar. Ben Beşiktaş ile anlaştım ama geldim boş mukaveleye imza attım Trabzonspor’da.  Bunu Trabzonlu topçu yapar dışarıdan gelen insan bunu yapmaz kim daha fazla veriyorsa o takıma gider. Trabzon’un çocuğu bunu yapar mı yapmaz” dedi.

MUSTAFA YUMLU’NUN GİTMESİNE ÜZÜLDÜM

Metin Aktaş Mustafa Yumlu’nun takımdan ayrılmasın üzüldüğünü belirterek, “Şimdi Mustafa Yumlu’nun ben Eskişehirspor’a gittiğine ben üzüldüm o benden fazla üzülmüştür. Çünkü onun içinde Trabzon aşkı Trabzonspor aşkı var. Benim şahsi fikrim Mustafa’nın Eskişehirspor’da çok iyi futbol oynayacağını ve yeniden Trabzonspor’a döneceğini düşünüyorum o kapasite Yumlu’da var. O Trabzon’un çocuğu halkın zaten ona sahip çıkması lazım. Kendi evlatlarımızı dışlamamamız lazım ama sistem bunu gerektiriyor. Bizim zamanımızda da bu böyleydi. Alt yapıdan biz çıktık dışarıdan gelen futbolcu ki bizim yarımız kadar değildiler ama buranın öyle bir yapısı var. Dışarıdan gelen futbolcuya daha çok özgüven veriliyordu ve biz hep ikinci plandaydık.

İşte bunu da futbolcu bilmesi lazım. Dışarıdan gelen futbolcudan daha fazla çalışacaksın. Zaten Trabzonluluk bu. Ben Trabzonluyum bu takımda oynarım diye bir şey yok. Dışarıdan futbolcu bir çalışıyorsa Trabzonlu üç çalışır. İşte bu bilinci ona aşılamak lazım. Dışarıdan gelen futbolcu o aşkı yaşamıyor. Trabzonlu futbolcu sokakta esnafları geziyor, dışarı da çayını kahvesini içer sohbetini yapar ama dışarıdan gelen insanlar bunu yapmıyor. İdmanını yapıyor yemeğini yiyor çekiliyor kenara, halkla bütünleşmiyor. Dışarıdan gelen topçunun da halkla iç içe olması lazım. Başarı böyle gelir ama burada bir kopukluk var Trabzon’da. Ben yine söylüyorum Trabzon’un kurtuluşu yine alt yapıdır. Alt yapıya vereceği desteğidir. Alt yapıdan adam çıkmıyorsa sen orayı denetleyeceksin. Trabzon’un kurtuluşu budur, başka bir şey değil. Çünkü Trabzon bir futbol değirmenidir, fabrikasıdır, ama bunu da sen kullanacaksın, kullandıracaksın bence.” dedi.

 

DEVAMI 3. SAYFADA

FENERBAHÇE MAÇLARINI UNUTAMIYORUM

Metin Aktaş Fenerbahçe maçlarını unutamadığını söyleyerek, “Fenerbahçe maçlarını unutamıyorum. o O farklı bir şey. Benim oynadığım ikinci maç, ilk maç Kocaeli’deydi, ilk oynadığım 96 diyeyim, 96-97 sezonu. Evet. Fenerbahçe ile oynuyoruz içerde; ilk yarı 4-0. Ben oynuyorum, daha ilk maçım. Devre arasında 4-0 içeriye girdik. İkinci yarıya çıktık, 4-1, 4-2, 4-3 yani 5 dakika daha olsa yenileceğiz. Yani Fenerbahçe’yi 4-3 yenmemize rağmen biz sevinemedik, bizi yuhaladılar 4-0’dan nasıl 4-3’e geldi diye maç. Bizim yabancılar vardı o zaman, ne oldu diyorlardı, problem nedir? Bende diyordum ki kaçın” dedi.

İBRAHİM VE UĞURCAN’A DESTEK OLUNMASI LAZIM

Kalecilerin en büyük özelliğinin önünde oynayan oyuncuları yönlendirmek olduğunu söyleyen Metin Aktaş, “Yani o özgüven ile alakalı bir durum, yani özgüvenini kaybettiğin zaman zaten 4’de yersin 5’de yersin 2’de yersin, yani fark etmez. Ben şey diyordum gol yemeyen kaleci var mı? Bulursanız buyurun gelin ben oynamıyorum. Ben hep böyle derdim. Gol yiyeceksiniz onda sıkıntı yok ama önemli olan katkı sağlamak. Ben şuna geleceğim. Onur ne zaman sakatlandı 7.hafta değil mi, 7.haftaya kadarki Trabzonspor’un yediği gollere bak 4 mü? 7.haftadan sonra Trabzonspor’un yediği gol sayısına bak. Güven çok önemli. Kaleci takımda lider vasıflı insandır, kaleci yönlendirir, önündeki elemanları yönlendirir. Stoperi, sağ beki ve o stoper de sağ bek de buna tabiidir, dinler.

Şimdi Onur bunu iyi yapıyordu, çünkü o güven vardı, seyircinin de desteği vardı. Güveni almış takım kaptanı, herkesi yönlendiriyordu. Ama Fatih kötü kaleci mi değil. Şimdi bakıyorsun 1461 Trabzon’da müthiş bir kalecilik yaptı ama üste çıktığı zaman dedim ya baskı yiyor. Önündeki adama hükmetmezsen sıkıntıyı sen yaşarsın kalecinin en büyük özelliği budur, hükmedeceksin. İbrahim geldi, o da hükmedemiyor. Şimdi bak Hakan tecrübeli, yönlendiriyor, şimdi Hakan’a baktığın zaman yine gol yiyor ama hiç olmazsa diyorsun ki takımın sağını solunu önünü hep yönlendiriyor. İyi bir kaleci bir puandır zaten. Bunu Onur yapıyordu, yeri geldi ben yapıyordum, Tolga yapıyordu, onun için ben diyorum altyapıda da müthiş kaleciler var bir tanesi özellikle diyorum ‘Uğurcan’ o çocuğa destek olunmasını istiyorum. Şimdi o çocuk 17 yaşında, ben bu takımda 17 yaşında oynadım, Casillas Real Madrid’de 17 yaşında oynadı, bunun örnekleri var. Kazanacaksan bunu kazan” şeklinde konuştu.

FAVORİ FENERBAHÇE İSE TRABZONSPOR YENER

Hafta sonu oynanacak Fenerbahçe maçıyla ilgili skor tahmini yapan Metin Aktaş “Ben Trabzonspor 1-0 yenecek diyorum. Çünkü Kadıköy’de o atmosfer farklı bir şey, ben çok yaşadım. Trabzonspor Kadıköy’e gidiyorsa mutlak favori Fenerbahçe ise Trabzonspor yener bunu unutma" ifadelerini kullandı.

Haber61 Spor Servisi Özel Haber / Tuncay LAKOT

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor