Tribünlerde sivil polis olacak!

İçişleri Bakanı Muammer Güler, sporda şiddetin önüne geçilmesine yönelik alınacak tedbirler hakkında açıklamalar yaptı. Muammer Güler, sporda şiddetin önüne geçilmesine yönelik alınacak tedbirleri anlatırken, "Sivil kıyafetli gözlemci polisler, bazı holig

Tribünlerde sivil polis olacak!
İçişleri Bakanı Muammer Güler, sporda şiddetin önüne geçilmesine yönelik alınacak tedbirler hakkında açıklamalar yaptı.
 
Muammer Güler, sporda şiddetin önüne geçilmesine yönelik alınacak tedbirleri anlatırken, "Sivil kıyafetli gözlemci polisler, bazı holiganların bulunduğu tribünlerde görev yapacak, bu polisler, deplasman müsabakalarına da giderek bu grupları takip edecek" dedi.
 
Güler, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca düzenlenen Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Çalıştayındaki konuşmasında, şiddetin Türkiye gündeminde olduğunu, sporda şiddetin ise her zaman gündemde bulunduğunu belirterek, "İnşallah bütün bu şiddet olaylarının hiç konuşulmadığı bir döneme gelelim diye temenni ediyoruz" dedi.
 
Spor faaliyetlerinin toplumsal yaşamda önemli bir yeri olduğunu dile getiren Güler, gençliğin bedenen ve ruhen sağlıklı yetişmesi, vatandaşlar arasındaki dostuk ve kardeşlik duygularının tesis edilmesi ve toplumsal birlik ve beraberliğin kurulması açısından sporun son derece önemli olduğunu dile getirdi.
 
En büyük temennilerinin spor müsabakalarının birlik ve beraberlik içinde gerçekleştiğini görmek olduğunu belirten Güler, son yıllarda spor müsabakalarında meydana gelen şiddet olaylarının küçümsenmeyecek kadar önemli bir risk oluşturduğunu söyledi.
 
Sporda şiddetin önlenmesiyle ilgili sorumluluğun tek başına kolluk birimlerine yüklenemeyeceğini aktaran Bakan Güler, sporda şiddetin önüne geçilmesi için spor güvenliğinden sorumlu birimler arasında etkili bir koordinasyonun kurulmasının şart olduğunu bildirdi.
 
İlgili kanunlarda, müsabakaların güvenliğinden sorumlu kuruluşların görevlerinin detaylı şekilde belirtildiğini ifade eden Güler, kanunun iyi uygulanmasının önemine değindi.
 
Uygulamada yapılacaklara ilişkin de bilgi veren Güler, şöyle devam etti:
 
"Bir an önce isme dayalı elektronik bilet uygulanmasına geçilmeli. Uygulayıcılar açısından elektronik bilete geçilmesi son derece önemli. Spor alanlarındaki kamera sistemi son teknolojiye uygun hale getirilmeli. Mükerrer spor suçu işleyenler müsabakalara alınmamalı ve kombine biletleri iptal edilmeli. Türk yargı sisteminde özellikle tutuklamalarda, tutuklamayı gerektiren alt sınırlar dikkate alınırken hep bir defa suç işlenmiş gibi nazara alınıyor. Bu sadece şiddet suçu için değil, başka suçlar için de böyle. Bizce eğer tutuklamayı gerektiren sınırların altında dahi olsa tekerrür hükümleri nazara alınarak bu limitler yükseltilmeli ve defaatle bu suçu işleyenlere artık o kanundaki limit göz önünde bulundurulmamalı.
 
Taraftar orgazinasyonları yapılacaksa bunu kulüplerin yapması ve sorumluluğun da kulüplerde olmasını istiyoruz. Ayrıca medyaya yansıyan demeçlerin de sorumluluk anmayışı ve etik düzen içinde yürütülmesi gerekiyor. Şiddet olaylarıyla mücadelede yazılı ve görsel basının önemli sorumluluklarının bulunduğunun unutulmaması gerekiyor."
 
4 BİN KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI
Bakan Güler, sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun kapsamında oluşturulan bilgi bankası kayıtlarına göre bugüne kadar 4 bin 427 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını, bunlardan 2 bin kişinin müsabaka seyrinden yasaklama tedbirleri halen devam ettiğini söyledi.
 
Güler, "Bin 96 kişiye spor alanlarına yasak madde sokulmasından, 699 kişiye taşkınlık yapmaktan, 271 kişiye mala zarar vermekten 28 kişiye usulsüz seyirci almak veya alınmasını sağlamaktan, 337 kişiye yasaklı alana girmekten, 46 kişiye sahte kart bulundurmaktan, 117 kişiye kasten yaralamaktan, 129 kişiye alkollü olarak spor alanına girmekten, 313 kişiye biletsiz olarak spor alanına girmekten bin 99 kişiye hakaret içeren tezahürattan ve 292 kişiye de müsabakanın düzenini bozmaktan yasal işlem yapıldı" dedi.
 
Güler, kanun kapsamında işlem yapılan 4 bin 427 kişiden bin 319'unun öğrenci, 418'inin işçi, 205'inin işsiz, 45'inin memur, 18'inin özel güvenlik görevlisi, 2'sinin polis, 682'sinin serbest meslek mensubu, 29'unun sporcu, 10'unun antrenör, birinin asker, ikisi doktor, üçünün eczacı, üçünün gazeteci bin 690'inin diğer meslek mensuplarına mensup olduğunu söyledi.
 
Güler, hakkında işlem yapılanlar arasında toplumun her kesiminden kişilerin bulunduğunu dile getirdi.
 
Bakan Güler, haklarında spor musabakalarını seyir yasağı getirilenlerden polis memuru amirlikilerine muracaat hükümlülüğünü futbol branşında 683, basketbolda ise 2 kişi yerine getirdiğini, futbolda bin 157, basketbolda ise 21 kişi hakkında hükümlülüğünü yerine getirmediği için savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, bu konuda da caydırıcı hükümler getirilmesi gerektiğini bildirdi.
 
DENETİMLER ARTACAK
Güler, ilerleyen dönemde sporda şiddetin önlenmesine ilişkin daha etkin denetimler yapılacağını belirterek, yasaklı kişilerin spor alanlarına girmelerinin önlenmesi ve suça karışanların tespiti amacıyla oluşturulan bilgi bankasının kullanımının ilgili diğer kurumların kullanımına açılacağını söyledi.
 
Güler, yasaklıların polis merkezlerine başvuru hükümlülüklerinin adli makamlarla iş birliği içinde etkin şekilde takip edileceğini, sivil kıyafetli gözlemci polislerin bazı holiganların bulunduğu tribünlerde görev yapacaklarını, deplasman müsabakalarına da giderek bu grupları takip edeceklerini söyledi.
 
Spor Güvenliği Şube Müdürlüklerinin müsabakalarda aktif görev yapacağını belirten Güler, adli işlemlerin bu görevliler tarafından hızlı şekilde düzenleneceğini söyledi.
 
Bakan Güler, spor alanlarının denetleneceğini, eksiklikler giderilinceye kadar bu alanlarda müsabaka yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.
 
KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Türkiye'nin önemli problemlerinden biri olan sporda şiddetin önüne geçilmesi için bugüne kadar yapılan çalışmaların yeterli sonucu vermediğini, bunun da en önemli sebebinin mevzuattaki eksiklikler ve mevzuatın uygulanmasında gerekli koordinasyonun yeterince sağlanmaması olduğunu söyledi.
 
6222 sayılı yasayla mevzuata ilişkin eksikliklerin önemli oranda giderildiğini dile getiren Ergin, bu seferde ilgili kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliğinden kaynaklı uygulama sorunlarının başgösterdiğini bildirdi.
 
Ergin, "Şiddeti ortaya çıkaran unsurları sağlıklı bir şekilde analiz edip bunların nedenlerini ortadan kaldırmadan, kulüplerimiz, federasyonlarımız, kolluk güçleri ve yargı camiası koordineli şekilde bu sorunun üzerine gitmeden sorunun çözülme imkanının olmadığını gördük.
 
Oyunu kurallarına göre oynadığımız gün inşallah beraberce netice alacağız, buna inanıyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ve federasyonlarımızın aldığı tedbirleri takdirle izliyoruz. Sezon başlayıncaya kadar inşallah bunlar hayata geçer. Gerek kamera sistemiyle kayıt altına alma, gerek elektronik bilet uygulaması, kimlik numarasına bağlı olarak seyircilerin stat ve salonlara alınması. Bunlar çözüme önemli ölçüde katkı sağlayacak unsurlar" diye konuştu.
 
Ergin, ilgili birimler arasındaki koordinasyonun sağlanmasıyla yasanın arzu edilen sonuçları vereceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor