Trabzonspor o parayı ödemedi

Sayıştay Başkanlığı, Beşiktaş, Trabzonspor, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile imzaladıkları sözleşme kapsamında statlardan elde ettikleri reklam gelirinin yüzde 10'luk kısmını müdürlüğe ödemediğini tespit etti.Mülkiyeti Spor Gen

Trabzonspor o parayı ödemedi

Sayıştay Başkanlığı, Beşiktaş, Trabzonspor, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile imzaladıkları sözleşme kapsamında statlardan elde ettikleri reklam gelirinin yüzde 10'luk kısmını müdürlüğe ödemediğini tespit etti.

Mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğü'ne ait olan stadyumlarda maçlarını oynayan dört büyükler, SGM ile imzaladıkları sözleşmeler uyarınca saha içi, dışı ve scor-board reklamlarından elde ettikleri gelirler üzerinden yüzde 10'luk paylar alınması gerektiği vurgulanan Sayıştay raporuda, "SGM'de yürütülen denetimlerde, mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğüne ait olan stadyumlarda maçlarını oynayan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor Kulüplerinin Genel Müdürlükle imzaladıkları sözleşmeler uyarınca saha içi, dışı ve scor-board reklamlarından elde ettikleri gelirler üzerinden alınması gereken yüzde 10'luk pay olan toplam 5 milyon 246 bin 802 TL'nin tahsil edilmediği tespit edildi." denildi.

SGM, yüzde 10'luk reklam payının tahsiline ilişkin gerekli yazışmaların yapıldığını belirtti.

Sayıştay, 'Spor Genel Müdürlüğü 2013 Yılı Denetim Raporu'nu açıkladı. Raporda, Spor Genel Müdürlüğü'nün (SGM) mülkiyeti veya kullanımında bulunan spor tesislerinde düzenlenen Süper Lig müsabakalarına katılan takımların, 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un Genel Müdürlüğün gelirlerini düzenleyen 14. maddesindeki her türlü reklam gelirlerine ilişkin hükümler kapsamında kulüplere kiralanan ya da kullanım hakkı verilen bazı stadyumlardan bu statları kiralayan ya da kullanım hakkını alan kulüplerin 3. şahıslarla imzalamış olduğu sözleşme bedelleri üzerinden belirli oranlardaki SGM paylarını almadığını tespit etti.

Spor Genel Müdürlüğü'nün (SGM) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 'Genel Müdürlüğün Gelirleri' başlıklı 14'üncü maddesinde naklen yayınlardan elde edilecek gelir SGM'nin gelirleri arasında sayıldığı belirtilen raporda, "SGM'de yürütülen denetimlerde, 2012-2013 ve 2013-2014 futbol sezonlarında Spor Toto Süper Lig ile PTT Birinci Lig Kulüplerinden toplam bir milyon 509 bin 712 TL tesislere giriş ücretinin tahsil edilmediği tespit edildi." Denildi.

Mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğü'ne ait olan stadyumlarda maçlarını oynayan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor Kulüplerinden, SGM ile imzaladıkları sözleşmeler uyarınca saha içi, dışı ve scor-board reklamlarından elde ettikleri gelirler üzerinden yüzde 10'luk paylar alınması gerektiği vurgulanan raporda, "SGM'de yürütülen denetimlerde, mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğüne ait olan stadyumlarda maçlarını oynayan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor Kulüplerinin Genel Müdürlükle imzaladıkları sözleşmeler uyarınca saha içi, dışı ve scor-board reklamlarından elde ettikleri gelirler üzerinden alınması gereken yüzde 10'luk pay olan toplam 5 milyon 246 bin 802 TL'nin tahsil edilmediği tespit edildi." İfadeleri yer aldı.

Raporda, kurum tarafından gönderilen cevapta adı geçen kulüplerin saha içi, dışı ve scor- board reklamlarından elde ettikleri gelirler üzerinden alınması gereken yüzde 10'luk payların tahsiline ilişkin gerekli yazışmalar yapıldığı ve hukuki işlem tesis edileceğinin belirtildiği hatırlatıldı.

Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununa göre spor müsabakalarından alınacak payların SGM'nin gelirleri arasında sayıldığı vurgulanan raporda, müsabaka hasılatlarından yüzde 7 oranında SGM payının alınacağının belirtildiği hatırlatırdı. SGM'de yürütülen denetimlerde, anılan mevzuat hükümleri uyarınca takibi ve tahsilatı İl Müdürlüklerine devredilmiş olan söz konusu SGM payının tamamen ya da kısmen tahsil edilmediğini anlatılan raporda, "Mülkiyeti ve/veya kullanımı SGM ye ait olan stadyumlar, Spor Toto Süper Lig ve PTT Birinci Ligde yer alan spor kulüplerine intifa hakkı veya 10 yıla kadar uzun süreli kiralama ya da 1 yıla kadar kısa süreli kiralama yoluyla devredilmiştir. Spor kulüplerinden uzun süreli kiralama yapanların sözleşme ile öngörülen bedelleri, kısa süreli kiralama yapanların ise her yıl için SGM tarafından belirlenen stat kiralamalarına ilişkin ücret tarifesinde yer alan maç başına kira ücretini yatırmaları gerekmektedir. SGM'de yürütülen denetimlerde, SGM merkez ve taşra teşkilatı tarafından, Spor Toto Süper Lig ile PTT Birinci Lig Kulüplerinden toplam 5 milyon 186 bin 297 TL kira ücretinin tahsil edilmediği tespit edilmiştir." İfadelerine yer verildi.

SPOR TESİSİ DÜŞÜK BEDELLE ÜÇÜNCÜ ŞAHSA KİRALANMASI SURETİYLE SGM ZARARA UĞRATILDI

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile Gençlik Spor Vakfı arasında düzenlenen intifa hakkı sözleşmesi ve protokollerle Antalya'daki Turgut Özal Spor Tesisleri 49 yıllığına Vakfa devredildiği vurgulanan raporda, "Sözleşmenin 9'uncu maddesinde, bu tesislerin Vakıfça kiralanmasından elde edilecek net gelirin yüzde 50'sinin SGM Antalya İl Müdürlüğüne aktarılması kararlaştırıldı. Söz konusu tesisler 16 Şubat 2010 tarihinde Vakıf tarafından Göçtaş A.Ş.'ye yıllık 330 bin ABD dolarına kiralandı. Sözleşme gereği kira tutarının yüzde 50'si (165 bin dolar) 2010-2013 yıllarında düzenli olarak Antalya İl Müdürlüğü hesabına yatırıldı. SGM'de yürütülen denetimlerde söz konusu tesislerin alt kiracısı olan Göçtaş A.Ş tarafından 22 Şubat 2010 tarihinde 3950047 numaralı banka dekontu ile Gençlik Spor Vakfına 455 bin 220 TL bağışta bulunulduğu tespit edildi. Kira sözleşmesinden altı gün sonra yapılan bu bağışın, kira tutarının düşük tutulması suretiyle sağlanan bir menfaat olduğu, dolayısıyla bu bağışın yüzde 50'sinin de SGM'ye aktarılması gerektiği düşünülmekte." denildi.

SGM Sayıştay'a gönderdiği cevap yazısında konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu; "Gençlik Spor Vakfı'na, 2010 yılı kira bedelinin tahsilinden altı gün sonra 455 bin 220 TL tutarında bağış yapılmasının Genel Müdürlükçe tespit edilebilecek bir husus olmadığını, söz konusu paranın sözleşmede eksik gösterilen kira bedelinden kaynaklandığının düşünüldüğü, en kısa sürede konu ile ilgili hukuki sürecin başlatılacak."

Raporda ayrıca, Spor Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve/veya kullanımında bulunan spor tesislerinde düzenlenen Spor Toto Süper Lig ve PTT Birinci Lig müsabakalarına katılan spor kulüplerinin üçüncü kişilerle imzalamış oldukları forma reklam sözleşme bedelleri üzerinden yüzde 5 oranındaki SGM payının tahsil edilmediği hatırlatıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor