Trabzon Yavuz Selim Sahası'nın 1000 yıllık Serüveni

Haber : Şükrü Üçüncü / Haber61.netTrabzon’da yılların tarihini içinde barındıran Yavuz Selim Sahası şu sıralar yıkılma durumu ile karşı karşıya.

Trabzon Yavuz Selim Sahası'nın 1000 yıllık Serüveni

Haber : Şükrü Üçüncü / Haber61.net

Trabzon’da yılların tarihini içinde barındıran Yavuz Selim Sahası şu sıralar yıkılma durumu ile karşı karşıya. Gelişen kent beraberinde derin ayrılıkları da getirirken Dünya’da eşi benzeri az bulunur bu Futbol akademisinin kampüsü sayılan Yavuz Selim Sahası’nın yıkılması Trabzon’a neler kaybettireceği henüz yetkililer tarafından bilinmezken koskoca bir tarihin yok olacağı ise aşikar durumda.

Dile kolay 1000 yılık bir tarihten bahsederken bu tarihlerde kimler yer almış diye gözlemlediğinizde ise fabrikası tarih boyunca olmayan küçük sahil kentinde efsane bir Trabzonspor’un doğuşuna ev sahip yaptığı yerden bahsediyoruz. Hani Türkiye’de futbol papazın çayırında başlamıştır diyenlere inat Kuzey’de futbol o Papazlara boyun eğdiren Yavuz Selim’de ilk dirilişi sergilemiştir diyorsunuz.

Bu sahanın ilk yıldızları 1913 yılında Trabzon İdmanyurdu oluyor. Etrafta başka bir takım olmadığından 30 kişilik kırmızı beyaz renkli bu futbol takımı ilk resmi karşılaşmasını Rumlara karşı Yavuz Selim’de yapıyor. Maçın sonucu ise Yavuz Selim’in ilk zaferi olarak tarihe geçiyor ve İdmanyurdu 2 – 0 Rum takımını mağlup ediyor.

1.Dünya savaşının şiddeti Batı’dan doğuya doğru en şiddetli hırçınlığı ile ilerlerken Yavuz Selim Sahasında Rumlara karşı ilk zaferini kazanan İdmanyurdu spor kulübünün oyuncuları  da dahil 30 yöneticisi ve çalışanı cepheye ikinci zaferlerine gidiyorlar fakat ikinci zaferlerinden haberleri yok. Buradan da bir daha geri dönemiyorlar şehit oluyorlar. Aslında Yavuz Selim’in  ilk hatıralarında hüzün ve başlangıcında keder vardır.

BİN YILLIK BİR HİKAYE

Yavuz Selim sahasının yanı Kavakmeydan düzünün hikayesini tarihçi Veysel Usta, Şu sözler ile anlatıyor, “ Kavakmeydan’ı ile ilgili Tarihsel bilgilere baktığımız zaman buranın bin yıllık bir geçmişi olduğu tarihi veriler bize söylüyor. Burası ilk gününden bugune kadar bir spor yeri olarak görülüyor. İlk verilerden bahsedecek olursak Roma Devletinin egemenliği döneminde burada hipotrom yapıldığı verilerde ve seyyah nameler de söylüyor. En net veri Kavakmeydan düzü ile 1204 ile 1460’da yılları arasında bölge kurulan Rum devletinde ortaya çıkıyor. Aleksis Komnenos, Burada polo oynarken at sırtından düşerek öldüğünü tarihi veriler bizlere bunu söylüyor. At üstünde oynan Polo sporu burada yapılıyor. 1460 başlarında iyon  kralı polo sırasında attan düşerek öldüğünü söylüyor. Kavakmeydan antik Trabzon kentinin batısında yer alan ve düz olması nedeni ile spor yeri olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölge Osmanlı öncesi sonrasın da da burası hep spor yeri olarak kalıyor. Sultan Yavuz Selim spora merak biri olduğundan burada Trabzonlu gençler ile birlikte cirit oynuyor. Evliya Celebi’nin seyyah namesinde bura ile ilgili 3 mermer olduğunu söylüyor ve burada Yavuz Selim’in önemli spor faaliyetlerini burada taptığını söylüyor. Burada zaman zaman güreş turnuvaları yaptığı görünüyor. Bugünkü Trabzonspor’un ortaya çıktığı yerde Kavakmeyda düzüdür. Örneğin birinci dünya savaşında Kafkas cephesindeşehit olan İdamnyurdu’nunda burada çıktığını görüyoruz.” Bilgilerini aktarıyor.

Yavuz Selim’in futbolcu dirilişinin acı olayları ve hatıraları da vardır. Bunlardan bir tanesi de geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Trabzonspor’un efsane ismi Kadir Özcan’ın Yavuz Selim sahasından son kez vedasıdır. Binler Trabzon’un sporuna hizmet etmiş Özcan hocasına veda etmek için Yavuz Selim’e geldiğinde Trabzon’da çok acık bir hava olsa da Adını Yavuz Sultan Selim’den alan sahanın tribünlerinde hüzün sahada ise göz yaşı vardı. O muhteşem tarihinde küçük burukluğa şahit oluyordu binler.

ÖLÜRSEM BENİM CENAZE MERASİMİ Mİ BURADA YAPIN

O tarihi günü haber61tv’ye anlatan 55 yıllık Yavuz Selim Sahası sakinlerinden spor adamı Şerif Kunt şöyle diyor. “ Yavuz Selim toprak bir sahaydı güzel bir sahaydı. Biz önceden Avni Aker’de top oynardık bu saha yapıldığı zaman bir önce itiraz ettik neden bizi sahamızdan alıyorsunuz diye. Burası Trazon’un tek sahasıdır herkes buraya geliyordu ve buradan oynuyordu. Toprak oluşu buraya bir heyecan katardı. Sonrasında burada Erdoğduspor’un Doğanspor’un burada soyunma odaları yapıldı. 1985 yıllarına geldiği zaman bizlerde kulüp kurmak istedik. İhtilal sonrası Trabzon kulüp kurmak yasaktı. Zaferspor2u kurduk söylerken sonra baya bir takım kurduk. Sentetik sahaya karşıydık neden sağlıklı değil o dönem iyi bir toprak saha olarak kalması için mücadele verdik. Maalesef başaramadık. Şurada görüyoruz bu sahaların çoğu sakat adale çekmeleri var.

Buradan binlerce sporcu var çok adam çıktı.  Buradan ilk defa antrenörlük hayatına Tütünspor ile başlayan Kadir Özcan bu sahada ilk antrenördü. Burada doğdu Özcan, burada da son ebedi istirahat yerine buradan gitti. Burada bir final maçında onu burada şampiyon olmasını engellemiştik. İlk kez bir finalde başaramamıştı. Buradan şampiyon olamadan kulübeden kalkışını hiç unutamam. Ölüm Allahın emri yarına çıkamayız belki bende eğer bir gün ölürsem benimde cenaze törenimi Kadir hocam gibi burada yaparsanız gözüm açık gitmez.” Diyerek duygularını anlattı.

TRABZON’UN EN BÜYÜK EVİDİR

Sadece Futbol ve sporseverlerin değil aynı zaman gazetecilerinde uğrak noktası olan Yavuz Selim basın koltuğunda çok sayıda haberciyi içinde barındırdı. Bazen bir kare fotoğraf çekmek için bazen de bir hareketi anında yakalamak isteyen gazetecilerinde ev sahibiydi Yavuz Selim…

Yavuz Selim’i dönemin gazetecisine sorduk ve oda anlattı. Günümüzde Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan ve aynı zaman uzun yıllar Yavuz Selimde antrenör olarak görev yapan Turgut Özdemir  kısaca duygularını dile getirdi.

Özdemir, “ Geçmiş yıllardan beri Yavuz Selim herkese ev sahipliği yapmıştır. İnsanların gelişmesine ev sahip yapmışlardır. Etrafta çıkan öğrencilerin buluşma yeri Yavuz Selim’di buranın en büyük özelliği insanları birleştirmesi idi. Burada çok insanların anıları vardır. Bu anlamda Yavuz Selim’in aynı insanları birleştirme görevini devam ettirmesi gerekli.  Burada köfte ekmek yerler ama bir arada yerler birleştiricidir Yavuz Selim. Bizim bu sahada müthiş anılarımız var ve bunların hiç biri unutulamaz…” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş bir olayında perde arkasıdır aslında Yavuz Selim Trabzon’da doğan ve büyüyen genci yaşlısı buradan geçmiş Toprak günlerinden suni çim yallarına kadar uzayan hikayesine eşlik etmiştir. Trabzon’da anısı bura ile olmayan pek yoktur.

Şimdilerde ise Yavuz Selim kentsel dönüşümün acımasız dozer paletleri altında can vermeye hazırlanıyor. Ne diyelim…

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler