TFF hızlı olursa sevimsizlikler biter

 Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yeni sezona, özellikle Süper Lig maçlarının oynanacağı stadyumlarda kameralı güvenlik sistemini ve elektronik bilet uygulamasını yetiştirmek durumunda olduğunu belirterek, "TFF bu ik

TFF hızlı olursa sevimsizlikler biter

 

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yeni sezona, özellikle Süper Lig maçlarının oynanacağı stadyumlarda kameralı güvenlik sistemini ve elektronik bilet uygulamasını yetiştirmek durumunda olduğunu belirterek, "TFF bu iki adımı atma konusunda hızlı hareket ederse, futboldaki bu sevimsizlikler son bulacaktır" dedi.
 
Kılıç, "Süper Lig'de oynanan Gaziantepspor-Galatasaray maçı öncesinde ve sırasında çıkan olaylar ile Beşiktaş-Orduspor arasında oynanan maçta, protokol tribününden numaralı tribüne geçen takım elbiseli 3 kişinin protokol tribünündeki taraftarlara coplarla saldırması olayı" ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
 
"Maçlarda yaşananları sporla bağdaştırmak, yaşananların kaynağına sporu koymak da mümkün değil" değil diyen Kılıç, sporun her şeyden önce centilmenlik olduğunu ve taraftarların karşı tarafa da kendi taraftarına da saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
 
Kılıç, şöyle konuştu:
 
"Stadyumlarda geçen hafta yaşanan olaylara bakıldığı zaman, bunların spordan değil, başka meselelerden kaynaklandığı anlaşılıyor. Beşiktaş maçında yaşanan hadise ile ilgili olarak; Beşiktaş yönetimi yapması gereken müdahaleyi yaptı. Olayın bundan sonraki boyutu adli bir boyuttur, adli merciler tarafından takip edilecek bir boyuttur. Hem 6222 Sayılı Kanun hem de zannediyorum TCK'nın genel hükümleri çerçevesinde, adli makamlar tarafından bu konu soruşturulacaktır.
 
Gaziantep'teki hadise de ise bize intikal eden bilgiler doğrultusunda ifade ediyorum; bazı kişilerin sahte bilet ile stada girme çabası olduğu anlaşılıyor. Sahte bilet ile stada giremeyenlerin kapıları zorlaması üzerine, polisin stadyum içindekilerin can güvenliğini emniyet altına alabilmek maksadıyla yaptığı bir müdahaleden bahsediliyor ama müdahalenin oluş biçimi ve ortaya çıkan fotoğraflar, Türkiye'de bu dönemde sporda vermek istediğimiz türden fotoğraflar değil. Bir arbede, can pazarı görüntüsü var, sıkılan gazdan etkilenen çocuklardan dolayı ortaya çıkan duygusal, insanın vicdanını sızlatan ve inciten görüntüler var. Müdahalenin yöntemi ile ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine, Gaziantep Valiliği'nce başlatılan soruşturma var. Bu soruşturmanın da neticesini görmek lazım. Elbette oradaki müdahalenin muhatabı stadyum içerisindeki futbol taraftarları değildi, çocuk seyirciler de değildi ama müdahalenin yapılış biçiminden olumsuz etkilenenler, onlar oldu. Ortaya çıkan fotoğraflar Türkiye'ye yakışan fotoğraflar değil, bu fotoğraflar Türkiye'nin bugünkü imajı ile bağdaşan fotoğraflar da değil, çağdaş Türkiye imajı ile bağdaşan fotoğraflar da değil. Olimpiyat adayı bir ülkeyiz her şeyden evvel. Bu süreçte göz ardı edilmesi, sindirilmesi gereken fotoğraflar da değil."
 
"Benzer olayların kışkırtıcılığını yapanların izole edilmesi"
 
Bakan Kılıç, "Sporda şiddeti önlemeyi amaçlayan bir yasa çıkarıldı. Yasaya göre, her taraftara bir kimlik kartı verilecek ve böylece holiganların stada girişleri engellenecek. Sporda şiddeti önlemek için ne yapmak lazım? Bu kimlik kartları önlem olabilir mi?" sorusu üzerine, bu yasa harfiyen uygulandığı zaman, Türkiye'de bir yıl içinde stadyumlarda yaşanan sevimsiz olayların tümden son bulacağına inandığını belirtti.
 
Bu yasanın adli merciler tarafından uygulamaya alındığını, kolluk kuvvetleri tarafından uygulandığını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
 
"Uygulanamayan iki boyutu var: Kameralı güvenlik sistemi ile elektronik bilet. Bunların teknolojik altyapı gereği var. Olayın muhatabı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF). Bunu yetiştiremediklerinden dolayı yasayla bir süre uzatımına gittik. Ama yeni sezonda özellikle Süper Lig maçlarının oynanacağı stadyumlarda, hem kameralı güvenlik sistemini hem de elektronik bilet uygulamasını yetiştirmek durumundalar. TFF bu iki adımı atma konusunda hızlı hareket ederse, futboldaki bu sevimsizlikler son bulacaktır. Adli makamlar seyirden men cezası veriyor, fakat kameralı güvenlik sistem olmadığından veya elektronik bilet uygulamasına geçilemediğinden, seyirden men edilenler bir şekilde yeniden stadyumlara ve salonlara girmenin bir yolunu bulabiliyorlar. Ama 6222 sayılı yasaya paralel bir şekilde, elektronik bilet uygulaması ve kameralı güvenlik sistemine geçilebildiği takdirde, seyirden men cezası alan bir taraftarın, dernek yöneticisinin ya da herhangi bir şahsın sahaya ya da salona girmesi mümkün olamayacak. Bilakis müsabaka vaktinde karakola gidip imza atması gerekecek. Bu da benzer olayların kışkırtıcılığını yapanların izole edilmesi anlamında çok önemli bir hamle."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler