Teşebbüs küme düşmeye yetmez

Spor Hukuku Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Engin Tuzcuoğlu, “Şike ve teşvik primi eyleminin teşebbüs aşamasında kalması halinde küme düşürme cezası verilemez” şeklinde makale yayınladı Futbol Federasyonu ile arasında gerilim yaşanan Spor Hukuku Ens

Teşebbüs küme düşmeye yetmez

Spor Hukuku Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Engin Tuzcuoğlu, “Şike ve teşvik primi eyleminin teşebbüs aşamasında kalması halinde küme düşürme cezası verilemez” şeklinde makale yayınladı Futbol Federasyonu ile arasında gerilim yaşanan Spor Hukuku Enstitüsü, son olarak TFF’nin ‘şike ve teşvik teşebbüsü’nde izleyebileceği yolları ve yetkilerini hatırlatan 3 makale yayınladı.

Özellikle Yönetim ve Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Engin Tuzcuoğlu tarafından yazılan makale oldukça dikkat çekici: Futbol Disiplin Talimatı’nın 55. maddesinin I. fıkrasındaki hükme göre; “şike yapmak” eylemi tamamlanmış veya teşebbüs halinde kalmış olmasına bakılmaksızın cezalandırılması gerekirken, “teşvik primi vermek” eyleminin cezalandırılması için eylemin tamamlanmış olması, yani teşebbüs aşamasında kalmamış olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Daha net ifadeyle, “teşvik primi vermeye teşebbüs” eylemi nedeniyle talimatın bu hali itibariyle kişi veya kulüplere, men veya hak mahrumiyeti cezası ile küme düşürme cezası verilemez. “Şike yapmak veya teşvik primi vermek” eylemleri hakkında karar mercii olan TFF Yönetim Kurulu “teşebbüs halinde kalan şike yapmak eylemi”nin kulüplerle ilgisini tespit etse bile, küme düşürme cezası veremez.

Zira disiplin suçlarının teşebbüs halinde kalması durumunu düzenleyen talimatın 9. maddesinin I. fıkrasında “fiilin teşebbüs derecesinde kaldığı hallerde indirim yapılır” deniliyor.

YARI YARIYA İNDİRİM VAR
Ayrıca “Disiplin Kurulu bu gibi hallerde cezayı yarısına kadar indirebilir” denmiş. Her ne kadar bu meselede karar mercii Disiplin Kurulu yerine TFF Yönetimi ise de, talimatın bu hükmündeki hatalı “Disiplin Kurulu” kısıtlaması sorun teşkil etmeyecek, TFF de bu hükmü uygulamak durumunda kalacaktır.

Böylece “teşebbüs halinde kalan şike yapmak eylemi” nedeniyle verilecek cezanın yarısına kadar indirilmesi mümkündür. Sonuç olarak Talimatın 9/II. ile 36. maddesi gereğince küme düşme cezası yerine ihtar, kınama, ödüllerin iadesi veya para cezasına karar vermeli; buna karşılık “Teşebbüs halinde kalmış teşvik primi vermek” eylemi nedeniyle kişilere veya kulüplere, (teşebbüs halinin Talimatın 55/I. maddesinin 2. cümlesinde düzenlenmemiş olması nedeniyle) Talimat’ın

55/II. maddesi gereğince müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezası ile küme düşürme cezası vermemelidir.

‘Yaraya tuz basıyorlar’
Spor Hukuku Enstitüsü, daha önce de yaptığı çıkışlarla dikkat çekmiş, TFF’nin hemen belgeleri istemesi gerektiğine yönelik bildirisi G.Saray’ın sitesinde yer almıştı. Enstitü, Süper Kupa’nın ertelenmesi sonrası bir açıklama daha yayınlamış, aynı sorular F.Bahçe kulübünün resmi sitesinden de yöneltilmişti.

Futbol Federasyonu ise yaptığı açıklamayla enstitüyü eleştirmiş ve “Açıkçası, böylesine kritik ve de salt hukukun galip geleceği bu süreçte hukukçu kimliklerinden dolayı en objektifyorumların gelmesini beklediğimiz bu derneğin tavrı bizleri şaşırttı.

Spor Hukuk Enstitüsü Derneği, bu süreci tarafsız değerlendirmesi gerekirken, tam aksine sıkıntılı zamanlar geçiren kişi ve kuruluşların yarasına tuz basmaktan
çekinmemektedir” demişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler