"Tek ceza küme düşme"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Başkanvekili Av. Kemal Kapulluoğlu, Futbol Federasyonu'nun yaşadığı süreci değerlendirdi.Av.Kemal Kapuluoğlu, UEFA'nın ülke federasyonlarının iç işlerine karışmayacağını belirterek, "UEFA'dan yapılan yazılı açıklamada

"Tek ceza küme düşme"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Başkanvekili Av. Kemal Kapulluoğlu, Futbol Federasyonu'nun yaşadığı süreci değerlendirdi.

Av.Kemal Kapuluoğlu, UEFA'nın ülke federasyonlarının iç işlerine karışmayacağını belirterek, "UEFA'dan yapılan yazılı açıklamada, 'Özerkliğe saygının bir tezahürü olarak ülke federasyonunun iç işlerine biz karışmayız. Ancak talep gelirse yine özerkliğe saygıdan çekinmeden onu tam olarak sağlamak kaydıyla destek olabiliriz' denildi. 

Fakat burada iç işlerine karışmamak ayrı bir şey. Bir takım müsabaka sonuçlarını etkilemek iddiaları ile ilgili gereğinin yapılıp yapılmamasına tepki vermek ayrı bir şey.

Bence UEFA, şu anda da tahminim o ki içerdeki mevzuatla öngörülen cezaların ne olduğundan ziyade, ortadaki iddiaların bir an önce soruşturularak bir karara varılması, öncelikle tespit edilmesi, gerçekten bu iddialar doğru mudur değil midir, bu tespitin yapılması için talepte bulunmuş olabilir.

Ben hala UEFA'nın 'Şu ceza ya da bu cazayı vermelisiniz iç hukukunuzda' dediğini tahmin etmiyorum" dedi.

"TEK CEZA ÖNGÖRÜYOR, O DA KÜME DÜŞME"
Küme düşürme konusu ile ilgili de Av. Kemal Kapulluoğlu şunları söyledi: "Bir dönem Türkiye Futbol Federasyonu mevcut hükmü küme düşmeyi öngördüğü için ve bir yaptırım yelpazesi o maddede olmadığı için şikede, teşvik priminde ve bunlara teşebbüste tek ceza görüyor maddemiz; o da küme düşme.

Doğal olarak o dönemde, federasyon yöneticileri böyle bir suçun var olduğu ispatlanırsa, 'Çektirilecek ceza budur, bundan farklı bir şey yapamayız' olarak dile getirmişlerdi. Fakat gelinen noktada artık puan tenziliyle de bunu sonlandırabileceği konusunda UEFA ile de bir mutabakat olduğu anlaşılıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi, çok sert olan maddenin daha hafifletilmiş cezalarla bir defaya mahsus olmak üzere UEFA'nın da kabulü ile bir noktaya getirdiler diye düşünüyorum."

"FUTBOL FEDERASYONU YETKİLİLERİ BAZEN ÇOK ERKEN KONUŞTU"
TFF tarafından yapılan açıklamaları erken bulan Kemal Kapulluoğlu, şöyle konuştu: "Sanıyorum paydaşlar biraz erken konuşuyorlar ve kendilerini bağlayıcı konuşuyorlar. Tahminler üzerine eleştiriler yapıyoruz.

Futbol Federasyonu yönetimine bazı davranışları atfediyoruz, ondan sonra da bunun üzerinden eleştiriyoruz. Bence Futbol Federasyonu temsilcilerinin bazen erken konuştuğu oldu. Kendilerini bağlayacak tarzda erken konuştukları oldu.

Çok yoğunda bir kamuoyu ilgisi olduğu için de bu kirliliğin önüne geçmek çok kolay değil. Temmuz ayının başından beri Türkiye'de neredeyse tüm diğer güncel konular ikinci planda.

Bir türlü güncelliğini yitirmeyen bu şike konusu ile yatıp kalkıyoruz. Futbol her zaman olağanüstü bir ilgi görüyor bizim ülkemizde, birçok ülkede olduğu gibi. Bu da onun tezahürlerinden bir tanesi ama sürece çok katkısı olduğunu pek düşünmüyorum. Herkes fikir yürütüyor.

Herkes birilerine bir davranışı atfediyor, ondan sonra da bunu eleştirme durumuna giriyor. Türkiye Futbol Federasyonu'nun şu anda eleştirilmesini haklı bulmam. Bu demek değildir ki her şeyi doğru yaptılar. Her şeyi de doğru yapmadıklarını da söyleyebilirim.

Mutlaka onlar da aynı şeyi kabul edeceklerdir, ama onların ayakkabısını giymeden sadece onları eleştirerek de bir katkımız olmaz. Haziran ayının sonunda seçilmiş bir yönetimden bahsediyoruz. Tabii ki geçmiş yönetimde yer alan kişiler de olmakla birlikte yeni kurulmuş bir yönetimdir. Sayın Aydınlar ilk defa başkan oldu.

Herhalde bunun tam farkına varmadan belki çalışma arkadaşlarının yakın çevresi ile tam tanışamadan bu olayla karşılaştı. Fakat bir tek şunu söylemekte fayda var. Bunu o zaman da dile getirmiştik. Bu içerisinde bulunduğumuz sezon 2011-2012 sezonu başlamadan bu iddiaları değerlendirip gereğini yapmadığımız sürece iyi bir netice beklememiz mantıklı değildi.

Bu günden sonra da UEFA ile uyumlu ya da uyumsuz, kulüplerin desteklediği ya da karşı çıktığı ne çözüm getirirsek getirelim bazı paydaşlar bundan memnun olmayacak. Artık bunun az zararlı bir çözüm hali kalmadı maalesef.

Geçen sezon sonunda sportif olarak küme düşmüş kulüplerin eğer müsabaka sonucu etkilemeye ilişkin tespiti yapılırsa bizim mağduriyetimiz ne olacak şeklinde başvuruları olmuş, işte bahsettiğim konu da tam bu. Bu sezon eğer play-off öncesi inşallah varit olmaz ama şike iddaalarının bir kısmı dahi varit olup da puan tenziline gidersek doğal olarak bu soruyla karşılaşırız. 

Bu geçen sezon yapılmış eylemlerden dolayı, geçen sezon puan tenzilleri ya da küme düşmeler yapılsaydı, biz ligde kalacakken gecikmeden dolayı bir mağduriyetimiz söz konusu oluyor. Bunun artık giderilmesi de çok kolay değil. Futbolun takviminin hep hatırlatmaya çalıştığımız çok hızlı işlemesi gerektiği bu sebeptendir.

Ama yıllara salih olarak bu sezonu mevcut lig yapısıyla başlattığımızda geri dönüp bazı şeyleri düzeltmemiz çok mümkün değil. Bakalım 26 Ocak'ta genel kuruldan ne karar çıkacak, neticesi nasıl tahakkuk edecek. Görünen o ki, futbol müsabakaları rekabet üzerine kurulu.

Rekabet her alanda. Transferde dahi ülkemizde çok ön plana çıkıyor. Kulüpler artık yeşil sahada oyuncuları arasında yarışmıyor. Bir transferde oyuncuları kadrolarına katabilmek içinde yarışıyorlar. Taraftarların da etkisiyle bu basit bir oyuncu transferinden öteye gidiyor.

A takımı oyuncu ile kontrat yapabilir, B takımı yapamaz ise bu da bir mağlubiyet olarak algılanıyor, bir başarısızlık olarak algılanıyor. Şimdi bu kadar kapsamlı bir dosya neticesinde alınacak kararların sonrasında benzer yaklaşımlarla eleştiriler gelebilir"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor