Taraftarlar için şok öneri

İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlediği Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı sonuç raporuna İl Emniyet Müdürlerinin çarpıcı görüş ve önerileri yansıdı. Emniyet Müdürleri yeni sezon öncesi sporda şiddeti bitirecek çözüm reçetes

Taraftarlar için şok öneri
İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlediği Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı sonuç raporuna İl Emniyet Müdürlerinin çarpıcı görüş ve önerileri yansıdı.
 
Emniyet Müdürleri yeni sezon öncesi sporda şiddeti bitirecek çözüm reçetesini hazırladı. Polis müdürleri, sarhoşluk düzeyinin belirlenmesinden, sosyal medya takibine ve yazar kasa rulosuna yasaklama getirilmesine kadar bir dizi öneride bulundu.
 
1) Yazar kasa ruloları yasaklansın
 
2) Sarhoşluk düzeyi belirlensin
 
3) Sosyalmedya takip edilsin
 
4) Para cezası hapse dönebilsin
 
5) Küfürün faturası yönetimlere
 
6222 net değil
 
Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, çalıştayda yaptığı sunumda müsabakalarda çıkan olaylar sonucu kulüplerin ceza almasına neden olan taraftarların birçoğunun alkollü olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Gürkan, 6222 sayılı yasada stada alınmama nedeni sayılan ‘sarhoşluk düzeyi’nin net bir şekilde belli olmadığını belirterek, “Yapılacak değişiklikle bu belirsizlik ortadan kaldırılmalı. Ayrıca taraftar gruplarına ait sosyal medya alanlarının takibine yönelik düzenleme yapılmalı” dedi.
 
Yeni ödeme sistemi
 
Çalıştaya katılan Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, kağıtlardan yapılan şekiller, yazar kasa ruloları ve peçetelerin yasak maddeler arasına girmediğine dikkat çekti. Ay, özellikle kapalı spor salonlarında atılan bu maddelerin müsabakayı durdurduğunu kaydederek, “Bu maddelerin stadyum ve kapalı spor salonlarına sokulmaması için yasal düzenleme yapılmalı” dedi. Ay, uygulamada büfelerde bozuk para ile alışveriş yapıldığı bunun yerine statlara para yerine geçen ödeme sistemlerinin kurulmasının gerektiğini savundu.
 
Toplu küfürde çaresizlik
 
Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, taraftarın toplu halde yaptıkları küfür ve hakaret içerikli tezahüratlarda hepsine birden adli işlem yapılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Bu nedenle Futbol Federasyonu’nun uyguladığı yaptırımların 6222 sayılı kanunla kulüplere sorumluluk getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Toplu yapılan kötü tezahüratlarından kulüpler sorumlu olsun” dedi. Grupların sosyal medya takibi için spor şubelerinin teknik yönden güçlendirilmesini talep etti.
 
Tribün liderleri sorumlu
 
İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Suat Ekici adli para cezasının artırılması önerisinde bulundu. Para cezasını ödemeyenlere hapis cezası uygulanmasını isteyen Ekici, “Tribün liderleri de sorumlu sayılsın” dedi.
 
Taraftarlara geçer not
 
Galatasaraylı ve Fenerbahçeli taraftarlar, Kayseri’deki Süper Kupa finalinde geçer not aldı. Herhangi bir olay yaşanmadı. Güvenlik önlemleri de karşılığını verdi. Bu tablonun lige yansıması bekleniyor.
 
Ortak görüş alkollü yasağı
 
Çalıştaya katılan yetkililerin ortak görüşü; sporda şiddetin körüklenmesine sebep olan alkollü kişilerin müsabaka alanlarından men edilmesinin şart olduğu yönündeydi
 
Taraftar gruplarına kamu tüzel kişiliği
 
Spor güvenliğinde yeni dönem başlıyor. Yeni uygulamalar holiganlığı önleyecek. Artık taraftar grupları kamu tüzel kişiliği statüsünü kazanacak. Böylece verilecek cezalar havada kalmayacak.
 
Süper Lig’in başlamasına kısa bir süre kala Spor Müsabakaları Güvenliği Çalıştayı’nda gündeme gelen öneriler bir bir hayata geçirilecek. Çalıştayda, holiganlık nedeniyle seyirden men cezası alan taraftarın büyük bölümünün polis merkezlerine imza vermeye gitmediği gündeme geldi. Kolluğa imza vermeye gitmeyen men cezalı taraftarlar için yeni yaptırımların uygulanmasına karar verildi.
 
Savcılara özel görevlendirme
 
Bazı yetkililer seyirden men cezası alan taraftarın tedbirinin kısa sürede kaldırılmasının oluşturduğu soruna dikkat çekti. Savcılıkların kaldırılan tedbir kararlarını yeniden değerlendirmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Ayrıca statlarda özel güvenlikçiler yerine görevlendirilen polis sayısı 1/3’ten 2/3 oranında artırılacak. Spor savcılığı olmayan illerde başsavcılar diğer savcılar arasından özel görevlendirme yapacak.
 
Sporda Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında uygulanan idari para cezalarının tahsil edilemediği belirlendi. Çalıştayda idari cezaların tahsili ve ceza kesilen kişi için yeni müeyyidelere gidilmesi benimsendi. Ayrıca taraftar grupları konusunda oluşan boşlukları giderecek yeni kanuni düzenlemelerin yapılması öngörüldü. Düzenlemeyle taraftar grupları kamu tüzel kişiliği statüsü kazanacak. Böylece verilecek cezalar havada kalmayacak. Müsabakalarda görevli özel güvenliğin, Futbol Federasyonu’nca atamaları yapılacak. Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü aktif rol oynayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor