Süper Lig 55 yaşında!

1959 yılında "Milli Lig" adıyla oynanmaya başlanan Süper Lig, 55. yaşını kutluyor.Türkiye'de futbolun oynanmaya başladığı yıllar 19. yüzyıla kadar uzansa da, sonrasında çeşitli isimler adında lig maçları düzenlense de bugün "Süper Lig" olarak adlandırılan

Süper Lig 55 yaşında!

1959 yılında "Milli Lig" adıyla oynanmaya başlanan Süper Lig, 55. yaşını kutluyor.

Türkiye'de futbolun oynanmaya başladığı yıllar 19. yüzyıla kadar uzansa da, sonrasında çeşitli isimler adında lig maçları düzenlense de bugün "Süper Lig" olarak adlandırılan organizasyonun başlangıç tarihi 1959 yılı olarak kayıtlarda yer alıyor.

O dönemde Milli Lig adı verilen organizasyona, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından koşullara uygun görülen 16 takım katıldı. Milli Lig'in ilk maçı da tam 55 yıl önce bugün oynandı. İlk ulusal profesyonel lig uygulaması olan Milli Lig'de sezon 21 Şubat 1959 tarihinde başladı. İzmir'deki Alsancak Stadyumu'nda o gün oynanan İzmirspor-Beykoz karşılaşmasında İzmirsporlu Özcan Altuğ, Milli Lig tarihinin ilk golünü kaydederek tarihe geçti.

1959'daki ilk Milli Lig'e katılan 16 takım, beyaz ve kırmızı olmak üzere iki grupta 8'erli olarak eşleşti. Maçlar çift devreli lig usulüne göre oynandı. Karşılaşmalar sonunda Beyaz Grup'un birincisi Fenerbahçe ile Kırmızı Grup'un birincisi Galatasaray, o sezonki statüye göre finalde karşı karşıya geldi. İki ayaklı olarak oynanan finalin ilk maçını Galatasaray 1-0, ikincisini ise Fenerbahçe 4-0 kazandı. Bu sonuçların ardından Fenerbahçe, bugün Spor Toto Süper Lig olarak adlandırılan o günkü Milli Lig'in ilk şampiyonu oldu.

Lig tarihinde Galatasaray 19, Fenerbahçe 17, Beşiktaş 13, Trabzonspor 7, Bursaspor da 1 kez şampiyon oldu.

Not: Türkiye 1. Futbol Ligi'nin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulu'nun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı nedeniyle Beşiktaş Kulübü'nün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların "TFF Yıldız Kriterine" dahil edileceğine karar verilmesi sebebiyle toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor