Sporculara artık serbest

Konya'da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası'nda yaşanan başörtüsü krizi Gençlik ve Spor Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, federasyonlara her yaştaki sporcunun kısıtlamaya maruz kalmadan özgürce spor yapmalarının sağlanması talimatı verdi.Konya'da

Sporculara artık serbest

Konya'da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası'nda yaşanan başörtüsü krizi Gençlik ve Spor Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, federasyonlara her yaştaki sporcunun kısıtlamaya maruz kalmadan özgürce spor yapmalarının sağlanması talimatı verdi.

Konya'da bir hafta düzenlenen 40. Avrupa Ümit, Genç ve 21 Yaş Altı Karate Şampiyonası'nda 17 yaşındaki karatecimiz Selvanur Akkurt'un başörtüsüyle mücadele etmesine izin verilmemişti. Selvanur, daha sonra başörtüsünü çıkararak karşılaşmaya çıkmak zorunda kalmış ve bozulan moraliyle rakibine mağlup olmuştu. Yaşanan bu olayın kamuoyunda gündeme gelmesi Gençlik ve Spor Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlığın, Spor Genel Müdürlüğü aracılığıyla daha önce gönderdiği talimatı hatırlatmak amacıyla yeniden bir yazıyı kaleme aldığı öğrenildi.
 
Gönderilen yazıda sporcuların kıyafet kısıtlamasıyla ilgili daha önce bir yazının gönderildiği ancak son yaşanan olayların ardından, Anayasa'nın 59. Maddesi'ni hatırlatmanın gereğinin ortaya çıktığı ifade edildi. Gönderilen yazıyla, sporcuların kıyafet kısıtlamasına uğramadan özgürce mücadele etmesi bir kez daha hatırlatılırken, buna uymayan federasyonlara sportif disiplin işlemi yapılacağı öğrenildi.
 
Alınan bilgiye göre, federasyonlara gönderilen yazıda Anayasa'nın 59. maddesinde yer alan, "Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur" amir hükmü hatırlatıldı. Gönderilen yazıyla federasyonlara her yaştaki sporcunun kısıtlamaya maruz kalmadan özgürce spor yapmalarının sağlanması talimatı verildi.
 
Federasyonlara ulaştırılan yazıda, spor federasyonlarında sporcu kıyafetlerini kısıtlayan madde varsa bunun ivedilikle kaldırılması istendi. Sporcu kıyafeti sınırlamasının, uluslararası federasyonlar kuralları içinde yer alması durumunda ise Türkiye'yi temsil eden spor federasyonunun bu kısıtlamayı kaldırmak için gerekli çalışmayı yapması ve bunun sonuçlarını bildirmesi gerektiği belirtildi. Gönderilen yazıda, aksi uygulamaların devam etmesi durumunda federasyonlarda gerekli sportif disiplin işlemlerinin başlatılacağı öğrenildi.
 
Bilindiği gibi 2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda mücadele eden sporcular için kıyafet sınırlaması kaldırılmış ve dileyen sporcu başörtüsüyle özgürce mücadele edebilmişti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor