SPK, 4 takıma borsayı hatırlattı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, futboldaki şike iddialarıyla ilgili olarak, "Eğer şike veya başka bir olay varsa ve bu, bir kağıdın, hisse senedinin, firmanın piyasa değerini etkileyecekse, bu bilginin bir an önce piyasaya gelmesi fev

SPK, 4 takıma borsayı hatırlattı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, futboldaki şike iddialarıyla ilgili olarak, "Eğer şike veya başka bir olay varsa ve bu, bir kağıdın, hisse senedinin, firmanın piyasa değerini etkileyecekse, bu bilginin bir an önce piyasaya gelmesi fevkalade önemli. Bu nedenle kurumların bu konuda kararsızlıkta ısrar ediyor olması hoş değil. Yanlış veya doğru, bir karar alınıp o kararın piyasaya duyurulması lazım" dedi.

"Eğer şike varsa ve bu yapılırken borsadan veya diğer sermaye piyasalarından başkalarının pahasına haksız kazanç çıkmışsa, bunun şikeden bile ağır suç olacağını ve yapanı kimsenin kurtaramayacağını" belirten Akgiray, SPK olarak, konuyla ilgili şirketin bir sezon boyunca tüm işlemlerini incelediklerini, hatta iddia edilen maç tarihlerindeki hareketlere baktıklarını" kaydetti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile SPK arasındaki anlaşma için Washington'da bulunan Akgiray, düzenlediği basın toplantısında futbolda şike iddialarına yönelik soruları da yanıtladı.

Akgiray, konuyla ilgili "varsayımsal" bazda konuşacağını vurgulayarak, öncelikle Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor olmak üzere 4 takımın anonim şirket olarak borsada işlem gördüğünü hatırlattı.

"Bu dört kulüp arasında arasında şike yaptığı iddia edilen bir takımın puanının silinmesi, şampiyonluğunun alınması, kümesinin düşürülmesi halinde halinde, bunun şirketinin değerini de etkileyeceğine" dikkati çeken Akgiray, bu şirketlerin binlerce küçük yatırımcısı olduğunu belirterek, "başkalarının yaptığı yanlış yüzünden, çoğunluğu masum olan yatırımcıların zor durumda, mağdur kalmasının doğru birşey olmadığını" kaydetti.

Akgiray, sözlerine şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bir olay, şike veya başka bir olay, bir kağıdın, bir hisse senedinin, bir firmanın piyasa değerini etkileyecekse, o haberin, o bilginin piyasaya hemen ulaşmasını sağlamak bizim görevimiz. Yatırımcılar bilsin ki burada bir risk var. Bu bilginin bir an önce piyasaya gelmesi fevkalade önemli. Bu nedenle kurumların bu konuda kararsızlıkta ısrar ediyor olması hoş birşey değil. Çünkü herşey havada kalıyor.

Yanlış veya doğru, bir karar alınıp o kararın piyasaya duyurulması lazım. Belki işin hukuki boyutu yavaşlığı gerektiriyor, ona karışamayız ama biz sermaye piyasaları açısından belirsizliğin bir an evvel ortadan kalkmasında büyük fayda görüyoruz. Dolayısıyla bu belirsizlik ortadan kalkmazsa, işin rakamsal riski, boyutu daha fazla büyüyecek, daha büyük sıkıntı olacak".

Akgiray, belirsizlik konusunda Türkiye Futbol Federasyonu'nu (TFF) mu kastettiği sorusuna ise "evet" yanıtını verdi.

-"ŞİRKETİN TÜM İŞLEMLERİNİ İNCELİYORUZ"-

Akgiray, bir soru üzerine, şike konusunun doğrudan SPK'yı ilgilendirmediğini ama eğer şike varsa, şirketin bu şikenin negatif etkisinden arındırılmasını sağlamanın kendi alanlarına girdiğini söyledi.

SPK'nın bu şirketlerin birleşmesini engelleyip engellemeyeceğine dair bir soru üzerine Akgiray, birleşmedeki değeri belirleyen parametreleri düzeltmenin gündeme gelebileceğini söyledi. Akgiray, "Çünkü futbolcuların bir değeri var toplam. Kötü ihtimal hukukunda o değer ne olur ona bakmak lazım. Biz hem federasyona hem de şirkete bu ihtimali iyi değerlendirmeleri gerektiğini yazılı olarak bildirdik. Herkes şimdi olayın ciddiyetinin farkında" dedi.

"Soruşturmadan bu yana spekülasyon endişesi var mı?" sorusu üzerine de Akgiray, "Bu konuya çok dikkatli bakıyoruz. Yani bir kişi değil, birkaç kişi sürekli izliyor, kim alıyor, kim satıyor, önce ne oldu. Hatta o iddia edilen maç tarihlerindeki hareketlere bakıyoruz. Bir sene öncesine gittik, geçmişe bakıyoruz, birçok şeye bakıyoruz" dedi.

Akgiray, bir soru üzerine şunları kaydetti:

"Bakın hep varsayımla konuşuyoruz, yanlış anlaşılmasın, eğer şike varsa ve şike yapılırken borsadan veya diğer sermaye piyasalarımızdan başkalarının pahasına haksız kazanç varsa, bu şikeden bile ağır bir suçtur. Kimse bunu yapanı kurtaramaz. O zaman da bizi ilgilendirir. Bir olayı, haber niteliği taşıyan bir olayı kullanarak, içeriden örtülü kazanç gibi birşey yapılırsa bu büyük suçtur. O zaman devreye değil, her yere gireriz".

Akgiray, bir soru üzerine, konuyla ilgili şirketin tüm işlemlerini incelediklerini, birkaç bin kişinin izlendiğini ifade etti. Türkiye'de kulüplerin halka çok yanlış modellerle açıldıklarını belirten Akgiray, şöyle devam etti:

"Bizde bir taraftarlık, kulüpçülük, dernekçilik var. Bir de onlarca milyon dolarların gidip geldiği bir şirket var, sektör var ama şirketler çok duygusal, çok taraftarvari bir yaklaşımla yönetilmiş. Biz şirkete karışabiliyoruz ama kulübe karışamıyoruz. Gelirler hep bir yerde, giderler hep bir yerde, sürekli biri diğerine borçlanıyor. Sürdürülemez bir yapı, 'bu böyle olmaz, birleşeceksiniz' dedik. Birleşip şirketi yönetecek hakikaten profesyonel, duygusallıktan bağımsız bir yapı kurulabilirse, kulüplerin de bu tür yanlış yapması zorlaşır. Çünkü o zaman menfaat sahibi bir şirket olacak".

Akgiray, bir soru üzerine, SPK olarak eğer gerekirse halka açık spor küluplerine dair bir düzenleme yapabileceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler