Şikenin cezası -3 puan çok komik

Kulüpler Birliği tarafından benimsenen “58. madde değişsin ve kademeli olarak ceza verilsin” şeklindeki görüş, bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Toplantı sonrası “Şike yapan takım küme düşsün” şeklinde açıklama yapılmasına karşın, şikeye teşe

Şikenin cezası  -3 puan çok komik

Kulüpler Birliği tarafından benimsenen “58. madde değişsin ve kademeli olarak ceza verilsin” şeklindeki görüş, bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Toplantı sonrası “Şike yapan takım küme düşsün” şeklinde açıklama yapılmasına karşın, şikeye teşebbüs ve teşvik suçlarında takımlara uygulanacak olan puan silme cezasının ana hatları değişik tartışmalara yol açtı.

Antalyaspor Kulübü Başkanı, Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Akıncıoğlu “Şike yapan takımın mutlaka küme düşmesi gerekiyor. Tüm kulüp başkanları bunu istiyor. Zaten genel kurulda da hiç kimsenin ‘şike yapan takım küme düşmesin’ diyeceğini sanmıyorum. 58. maddede kademelendirme yapılması en mantıklısı. Yani şike ile teşviğe teşebbüsün cezası aynı olamaz. Hukukçularımız çalışmalara başlayacak. Hazırlayacakları taslağı federasyona sunacağız. Ama benim şahsi fikrim cezalar ağır olmalıdır. Kamuoyunda dile getirildiği gibi şike yapan bir takıma her bir maç için sadece eksi 3 puan cezası vermek çok komik” şeklinde konuştu.

‘500 BİN LİRAYA KADAR CEZA VERİLMELİ’

Bu tartışmalara katılan Orduspor Başkanı Nedim Türkmen de “Şike yapan bir takıma sadece küme düşme cezası değil, her bir maç için ayrıca eksi 10 puan cezasının verilmelidir. Şikeye teşebbüs ve teşvik primi suçunda ise ilkinde -15 puan, sonrasında da her bir maç için -5 puan olmak çok ağır bir ceza uygulamasına gidilmelidir. Şike ve teşvik suçu işleyen takımlar ayrıca 500 bin liraya kadar varan para cezasına çarptırılmalıdır” ifadesini kullandı.

Türkmen’in bu önerisinin İsviçre Federasyonu Disiplin Talimatı’nda yer aldığı belirtildi. Bu öneri gerçekleştiği taktirde şike ve teşvik suçlarında adı geçen bazı takımların yeni sezona en az -50 puanla başlayabileceği öne sürüldü.

SAHAYA YANSIMAZSA 'TEŞEBBÜS'

Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği’nden aldığı yeşil ışık doğrultusunda 58. maddenin değiştirilmesi konusunda çalışmalara başladı. 26 Ocak’ta Ankara’da yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul’da delegelerin görüşüne başvuracak olan federasyon, onay çıkarsa, 58. maddede köklü bir değişikliğe gidecek.

Bu doğrultuda şike yapan takıma kesinlikle küme düşme cezası verilecek. Ancak şikenin sahaya yansıması şartı aranacak. Yansıdığı kanıtlanamadığı takdirde ilgili takıma şikeye teşebbüs cezası verilecek. Bu ceza da her bir maç için büyük olasılıkla -3 veya -5 puan cezası olacak. Cezanın daha da artmasının mümkün olduğu bildirildi. Öte yandan teşvik suçu cezasının da en az -1 puan olacağı ifade edildi. Teşviğe teşebbüse ise Süper Lig’de 500 bin liraya kadar para cezası verilebilecek.

4 AY ÖNCE 'KÜME DÜŞME KALKSIN' BAŞVURUSU YAPMIŞLAR

Son toplantıda ‘şike kesinse, küme düşme verilsin’ konusunda uzlaşan Kulüpler Birliği’nin, 8 Eylül 2011’de TFF’ye gönderdiği dilekçede ise tam tersi bir talepte bulunduğu ortaya çıktı. Süper Lig’de mücadele eden 18 kulübün temsilcilerinin ortak imzalarıyla hazırlanan metinde, “58. Madde’de yer alan Küme Düşürülme cezasının çok ağır olduğu, bu maddenin ‘İhlalin ağırlığına göre puan silinmesi’ şeklinde değiştirilmesi

görüşü ortaya çıkmıştır. Aşağıda imzası bulunan kulüplerimiz adına Disiplin Talimatının 58. maddesinin bu yönde değiştirilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederiz” ifadesi yer alıyor.

ŞİKEDE KARAR DİSİPLİN KURULU'NUN

TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın daha önce sözlü şekilde ifade ettiği “Hukuki konularda karar alma yetkisi Disiplin Kurulu’na devredilecek” cümlesi resmen hayata geçti.

TFF’den dün Avrupa ve dünyadan örneklerle yapılan açıklamada “Müsabaka sonucunu etkileme eylemleriyle ilgili küme düşürme kararı verme yetkisi Disiplin Kuruluna verildi” açıklaması yapıldı. Kararı verme yetkisi daha önce TFF Yönetim Kurulu’ndaydı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor