Şikede talimat değişmedi!

Futbol Federasyonu’nun bu sezon için açıklanan Disiplin Talimatı’nda da şike, teşvik ve sonucu etkilemeye yönelik eylemlereverilen cezalarda değişiklik yapılmadı. Daha önceki gibi, bu işlere karışan ve teşebbüs eden kulüpler küme düşmeyle cezalandırılacak

Şikede talimat değişmedi!

Futbol Federasyonu’nun bu sezon için açıklanan Disiplin Talimatı’nda da şike, teşvik ve sonucu etkilemeye yönelik eylemlereverilen cezalarda değişiklik yapılmadı. Daha önceki gibi, bu işlere karışan ve teşebbüs eden kulüpler küme düşmeyle cezalandırılacak.

Şike ve teşvik soruşturmasıyla sıkıntılı günler geçiren Futbol Federasyonu, 2011-12 sezonunda uygulanacak disiplin talimatını revize ederek ağır yaptırımları devreye soktu.

Kulüp başkanları ve yöneticilerine verilen hak mahrumiyeti cezalarında yeni bir düzenlemeye giden federasyon, bundan böyle gün olarak verilen cezaları maç başına çevirerek futbol mevsimi dışında bu cezaların infaz edilmesini engelledi. Örneğin bir kulüp yöneticisi üç aylık hak mahrumiyeti cezasını ligin devre arasında veya ölü sezonda çekemeyecek. 90 günlük cezayı 12 maç olarak değerlendirilecek ve resmi maçlarda geçerli
olacak.

Kulüplerin basın organları, resmi internet siteleri ve kulüp televizyonlarından isim belirtilmeden, yönetim kurulu tabiri ile yapılan sportmenliğe aykırı açıklamalardan ilgili kulüp sorumlu tutulacak ve 150 bin lira para cezası öngörülecek.

Akredite olmayan kişilerin hakem soyunma odası ve koridorlarına girmeleri halinde verilen cezaları da artıran yeni talimat eylemi gerçekleştiren kulüp yöneticisine 45 gün ile 90 gün arasında hak mahrumiyeti kesecek. Eylem hakemin soyunma odası içinde gerçekleşir ve hakaret unsuru içerirse ceza 180 gün ile 360 gün arası olarak belirlenecek.

Federasyona kalkan
Şike soruşturması döneminde sık sık gündeme gelen ve Futbol Federasyonu yönetimini hedef alan açıklama ve üstü örtülü tehditler de ceza kapsamına alınacak. Federasyon mensuplarına ve hakemlerin kişilik haklarına saldırıda bulunan, hakaret veya tehdit eden futbolculara 2 ila 5, yöneticilere 30 ile 60 gün, eylem hakeme yönelik olursa 60 ile 120 gün arası hak mahrumiyeti gerektirecek.

Federasyon mensuplarına, hakemlere veya rakip takım oyuncularına saldırının cezalarını yükselten talimata göre, eylem futbolcuya karşı işlenirse 5 ile 10 maç, yönetici hedef alırsa 60 gün ila 150 gün, hakeme yapılırsa 10 ile 15 maç arası ceza görecek.

“Belgelerin haksız kullanımı” başlıklı 49. madde başkalarının lisansı ile maça çıkan veya başka birinin akreditasyon kartını kullanan futbolculara 8 ile 24 maç arası ceza kesilecek.

Müsabakaya spor ahlakına aykırı bir şekilde katılmayan futbolcuya 3 ay ile 1 yıl arası hak mahrumiyeti cezası verilmesini gerektiren yeni talimat, bu oyuncunun maça çıkmasını engelleyen yönetici ve teknik adama da 3 ay ile 360 gün arasında ağır bir yaptırım getiriyor.

Hakeme tükürmenin cezasını 8-10 maç arası ceza olarak belirleyen talimat, sert ve ciddi faule 4, şiddetli harekete ise 6 maç ceza verilmesini gerektiriyor.

Müteakip müsabakalardaki ceza durumunu düşünerek bilinçli olarak sarı veya kırmızı kart gören futbolcuya 2 maç ceza, taraftarlar arasındaki farklı bilet uygulamalarına 150 bin, sahaya izinsiz pankartla çıkmaya ise 100 bin lira ceza getiren talimat ayrımcılığa da taviz vermiyor. Irk, din, dil, etnik köken ayrımcılığı yaparak insanlık onurunu zedeleyen futbolcuya 8 maç, yöneticiye 90 gün, kulübe ise seyircisiz oynama cezası öngörülüyor.

Talimatta şike, teşvik ve maç sonucunu etkilemeye yönelik eylemlere verilen cezalarla ilgili herhangi bir değişiklik yapılmazken, yine küme düşürme cezası uygulanacak. Ancak 2012-13 sezonundan itibaren söz konusu maddenin içeriğinde önemli bir revizyon yapılacağı öğrenildi.

Onursal ceza
Futbol Federasyonu’nun eski Disiplin Talimatı’na göre hiçbir cezai sorumluluğu bulunmayan “onursal başkanlar” ceza kapsamına giriyor. Bu şahısların talimatları ihlal eden eylemlerinden ilgili kulüp sorumlu tutuluyor ve seçilmiş yöneticilerine uygulanan işlem yürürlüğe konuyor.

Profesyonel Futbol Disiplin Talimatı’nda, “Failin belirlenememesi” başlıklı 7. maddede ise, şiddet ya da hakaret içeren disiplin ihlallerinde failin şahsen belirlenememesi halinde disiplin cezasının failin mensubu olduğu kulübe verilmesi hükmünü içeriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor