Şike transfer giderini düşürdü

Transfer sezonunun ortasında başlayan şike operasyonu kulüplerin bu alandaki giderlerini de azalttı. Büyük kulüpler harcamaları kısarken, Anadolu kulüplerinin gelirleri yükseldi. Yeni sezon için belirsizliğin devam etmesi nedeniyle kulüplerin transfer har

Şike transfer giderini düşürdü

Transfer sezonunun ortasında başlayan şike operasyonu kulüplerin bu alandaki giderlerini de azalttı. Büyük kulüpler harcamaları kısarken, Anadolu kulüplerinin gelirleri yükseldi. Yeni sezon için belirsizliğin devam etmesi nedeniyle kulüplerin transfer harcamaları 75 milyon Euro’da kaldı. Anadolu kulüplerinin transfer geliri ise bu yıl ilk defa 50 milyon Euro’yu yakaladı.

TÜRK futbol endüstrisi bu sezon transfer pazarında dibe vurdu. Şike operasyonu nedeniyle yeni sezon için belirsizliğin devam etmesi kulüplerin transfer harcamalarına da yansıdı. 18 kulüp geçtiğimiz sezon transfere 110 milyon Euro harcarken, bu rakam bu sezon 75 milyon Euro’da kaldı. Ancak Anadolu kulüplerinin bonservis gelirleri tarihinde ilk defa 50 milyon Euro’ya ulaştı. Transfer piyasasında bu sezon dönen para toplam 125 milyon Euro olarak hesaplandı. Yurtdışına futbolcu satışı ise geçtiğimiz yıllara göre yükselme eğilimine girdi.

Harcamalar ilk defa düştü

Transfer sezonunda son 5 yılda sürekli artan transfer harcamaları ilk defa bu sezon düştü. Şike operasyonunun başlamasıyla durma noktasına gelen transfer piyasasında Galatasaray ve Trabzonspor öne çıktı. Galatasaray 10 milyon Euro’luk oyuncu transferi gerçekleştirirken, kasasına da 5 milyon Euro koymayı başardı. Önemli oyuncularını bedelsiz olarak rakiplerine kaptıran Trabzonspor ise 17 milyon Euro’luk harcamasına karşılık 9 milyon Euro transfer gelirine ulaştı. Fenerbahçe ise 20 milyon Euro’luk gidere karşılık 10 milyon Euro’luk gelirle öne çıktı. Manisaspor, Sivasspor ve Orduspor’da ise neredeyse transferle ilgili hiç bir çalışma yapılmadı. Beşiktaş ise transfer çalışmalarını temmuz ayına kadar tamamlayarak 12 milyon Euro’luk harcama yaptı.

25 milyon Euro geldi

Türk kulüpleri bu sezon yabancı takımlara gönderdiği futbolculardan 25 milyon Euro’ya yakın para kazandı. Bu transferlerde Fenerbahçe Emenike ile öne çıkarken, Trabzonspor’da yabancı kulüplerden 9 milyon Euro para kazanmayı başardı. Yurtdışına futbolcu satışından Beşiktaş ve Bursaspor’da bu yıl para kazanan kulüpler arasına girdi. Beşiktaş Rodrigo Tabata’nın satışından 1.1 milyon Euro’luk kazanç sağlarken, Bursaspor Kenny Miller’in bonservisini 1 milyon Euro’ya sattı.

Bu sezon transferden en çok para kazanan takımlar sıralamasında ise Gençlerbirliği, Kayserispor ve Karabükspor öne çıktı. Yıllardır 4 büyük kulübe sattığı futbolcularla transfer sezonuna damga vuran Gençlerbirliği, bu sezon 2 futbolcudan 7 milyon 500 bin Euro gelir sağladı. Kayserispor’da transferden 4.5 milyon Euro gelir elde etti.

Transfer gelirinde Galatasaray’ın kırdığı rekoru geçen olmadı

TRANSFER gelirinde Galatasaray 2001-2002 sezonu öncesinde elde ettiği kazançla hala bu alanda rekoru elinde bulunduruyor. Yaklaşık 11 yıl önce bir sezonda 21 milyon Euro’luk transfer geliri elde eden Galatasaray, oyuncuların bonservislerini Avrupalı kulüplere sattı. Bu tarihte Galatasaray Blackburn’den Lecce’ye, Parma’dan Inter’e kadar 10’a yakın farklı Avrupa takımına futbolcu transferi gerçekleştirdi. Galatasaray bir önceki sezonda ise Hakan Şükür’ü 8 milyon 500 bin Euro’ya Inter’e sattı. Galatasaray UEFA Kupası’nı kazandığı dönemde Türkiye’nin Avrupa’ya en çok futbolcu gönderen takımı olmayı başardı. Bu tarihten sonra Avrupalı bir çok takım Türkiye’den futbolcu transfer etmeye başladı.

Bonservis ücreti vermeyen futbolcuya yüksek ödüyor

YÜKSEK bonservis ücretleri endeniyle bir çok kulüp bu sezon sözleşmesi biten futbolcuların peşine düştü. Futbolcuları bonservis ücreti ödemeden transfer etmek isteyen kulüpler oyuncuya yüksek ücret teklf etti. Galatasaray, bu sezon Selçuk İnan’ı, Beşiktaş ise Egemen Korkmaz’ı bonservis ücreti ödemeden transfer etti. İki kulüpte transfer ettiği futbolculara garanti para verdi.

Türk oyuncular öne çıktı

SÜPER Lig’de transfer sezonuna bu yıl yerli oyuncular damga vurdu. Büyük kulüpler bu sezon yerli futbolcuların bonservisine daha çok para yatırdı. Beşiktaş Avrupa’daki Türk oyuncuları toplarken, Fenerbahçe Anadolu kulüplerinden transfer gerçekleştirdi. Yılın en pahalı Türk oyuncusu Kayserisporlu Serdar Kesimal oldu. Fenerbahçe bu futbolcu için Kayserispor’a 4 milyon 500 bin Euro ödedi. Yılın en pahalı yabancı futbolcusu Emmanuel Emenike oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler