Şike paneli ve tapeler

Trabzon Kürsüsü, ikinci panelini Trabzon Zorlu Grand otelde gerçekleştirildi.Trabzon Zorlu Grand Otel’de bugün saat 19.30’da başlayan panele spor yorumcusu Erman Toroğlu’nun yanı sıra, Trabzonspor’un şike davası sürecindeki hukuki stratejisyeni Atilla Dil

Şike paneli ve tapeler

Trabzon Kürsüsü, ikinci panelini Trabzon Zorlu Grand otelde gerçekleştirildi.

Trabzon Zorlu Grand Otel’de bugün saat 19.30’da başlayan panele spor yorumcusu Erman Toroğlu’nun yanı sıra, Trabzonspor’un şike davası sürecindeki hukuki stratejisyeni Atilla Dilaver, Trabzonspor’un şike davası avukatı Nusret Yılmaz konuşmacı  olarak katıldı.

Şike paneline Trabzonspor yöneticileri de katıldı Ast Başkan Nevzat Şakar, Hasan Yener ve Ali Benli katıldı.

Özdemir, “ Türkiye’de şike şike ile kapantı”

Şike panelini düzenleyen Trabzon kürsüsü başkanı Ulaş Özdemir, “  bu paneli her ayın ilk haftası yapmayı düşünüyoruz ve bunu her ay yaparak sizlerle buluşturacağız. Biz her zaman Trabzonspor’un haklı olduğu göstermeye çalışacağız. Biz adalet olarak ilk bir tuğla koymayı planlıyoruz. Biz şike var dedikçe birileri bunlardan rahatsız oluyor. Genelde bundan Fenerbahçeliler rahatsızlık duyuyor. Neden rahatsız olmasınlar ki 51 maçta şike yapmışlar ve rekorlar kitabına girecek kadar şike yaptılar. Halkı galeyana getirme ve Cumhuriyeti bölme olarak algılandı hakkımızda dava açtılar. Bu bizim için bir onurdur. Bizler sadece adaletli bir şekilde sahada oynadık. Türkiye ve dünyanın belli yerlerinde eylemler yaptık 14 şubat’a sevgililer gününde FİFA önüne eylem yapacağız. Onlar susun dedikçe biz susmayacağız.” dedi.

Özdemir’in konuşmasının ardından şike konulu bir video katılımcılarla seyredildi. Videoyu seyreden izleyiciler Türk futbolunun ne kadar kirli bir dünya düzenine alet olduğu gösterildi. Video da Aziz Yıldırım’ın görüntülerini gören panel izleyicilerinin ıslık çalarak tepki göstermesi dikkatten kaçmadı.

Dilaver, “Türk futbolunun 11 Eylül'ü”

 

Konuşmacılardan ilk olarak sunumu Atilla Dilaver yaptı. Dilaver, “Bu vahşi rekabet medyanın aşırı iştirakı, bu oyunun aktörlerinin standartlarının ve beklentilerinin yüksek tutulması nedeniyle vahşi bir rekabete dönüştü.  Bu vahşi rekabet şike teşvik gibi gayri ahlaki süreçleri futbolun gündemine düştü. Türk futbolunun 3 Temmuz’u futbolun 11 Eylül’ü olarak hafızalara kazındı.  Sürecin çok kötü yönetilmesi adaletin ve hukuk prosedürlerinden ayrı davranılması bugün çok ciddi bir sosyal problem olarak karşımıza getirildi.  Ağır ceza Mahkemelerinin var dediği ve sabit gördüğü sanıklarının şike ve teşviktin cezaya çarptırdığı 3 Temmuz sürecinde ortaya çıkmış şike ve teşvik eylemlerinin nasıl örtbas edildiğini delilleri ile beraber size izah etmeye çalışacağım.  Bugün İstanbul’da FİFA ve İnterpol tarafından ortaklaşa yapılan şike çalıştayı ile ilgili bir müjdeli haber vermek istiyorum. Bugün ki Çalıştaya Av. Erdem bey katıldı.” dedi.

Dilaver, “ Trabzonspor'un hukuk mücadelesini veren arkadaşlarımız bu işi gönül prensibiyle yapmaktadırlar. Trabzonpor'un şampiyonluk hakkı bize teslim edilmiş bir emanettir. Trabzonspor'un şampiyonluk hakkı bu adaletin küçük bir parçası. Kendi samanlığımızın yanmasına neden olsa dahi bu adaleti mutlaka bir gün sahibine teslim edeceğiz. “dedi.

Yılmaz, “ Trabzon korkusuzca burada”

Trabzonspor Avukatı Nusret Yılmaz, “ hiçbir korkusu olmadan dik duruşlu Trabzon’un bu panele geleceğini biliyordum. Şike süreci herkeste bir şaşkınlık yarattı .Bu sürecin nerelere varacağını kimse bilemedi. Bağırsaklara kadar temizlik yapılmak istendi ama olmadı. Umuyorum ki bu panel bir yerlere cesaret verir.  Evet eksiklikleri vardır. Ama bütün bu eksikliklerine rağmen bu yasanın varlığı sayesinde yasal dinleme neticesin de soruşturma başlatılmış ve elde edilen delilleri sayesinde dava açılmıştır. Müsabaka sonucunu etkilemek için tarafların önceden anlaşmış olması şeklinde basitçe bir tanımlama yapılacak şike eylemi bu soruşturma sonucunda pek çok kesimi mağdur etmiştir. Türk futbolu, sporu mağdurdur. Sonradan sanık sıfatını kazanmış kişilerin mağdurudur. “şeklinde konuştu

“Şehre sokmazlardı”

Yılmaz, “Kamuoyuna asrın savunması tarihi savunma olduğu öne sürülen savunmalarını aslında içi boş argümanlarla dolu olduğunu gördük. Trabzonluların nerde sorusunun cevabını orda verdik. Şahsen ben bu dava yargılama aşamasına kadar özellikle büyük kulüplerimizin son derece profesyonel anlayışla yönetildiği kanaatindeydim. Sistem içinde yönetildiğine inanıyordum. Ancak bizzat o kulüp yöneticilerin savunmaları aşamasında anladım ki o kulüpler ve TFF ilgili kurulların totem anlayışı ile kargaşa, karmaşa, baskı ile yönetilmekte. Eğer bizim yöneticilerimiz şike yapmış olsaydı, belgeleri ile bilgileri ile bu dosyada yer alırlardı ve inanın onları bu şehrin kapısından içeri kimse sokmazdı.”dedi.

 

Toroğlu, “ Bana küfür edende de sağ olsun etmeyende”

Eski hakem Erman Toroğlu panelde söz aldı. Toroğlu, “ Avukatlar çok teknik konuşuyorlar sıkıntılarını anlatıyorlar. Ben direk gidiyorum bazen küfür ediyorlar bazen seviyorlar. Trabzon’da da çok küfür ediyorlar edenden de Allah razı olsun etmeyende. Bazı gerçekler var bu gerçeklerle mücadele ederken doldur boşalt olmuyor. Mağlup olan takımları aklını kullanması lazım Türkiye bir yerden bir yere gidiyor. Hatalar yapılıyor bu hataları yaparken dikkatli olmamız gerekli. Hiçbir takımın temiz olmadığı belki çok az temiz vardır olan bir olay geçmişte çok şeylerle karşılaşırlar. Adama önce geçmişine bak derler orada kalırsın. Bindiğimiz dalı kesiyoruz sahada oynansın sahada bitirelim diyorlar.”şeklinde konuştu.

Toroğlu, “Bu işe girmeyen idarecileri tebrik edin. Ben ilkokula orta okula gidiyorum. Burada bana şikeyi tarif edin deyince "Fenerbahçe" diyorlar. Fenerbahçe taraftarının günahı ne?. Bu lekeyi sürenler bunun hesabını vereceklerdir. Futbol federasyonu bu lekeyi sürenleri kurtarmaya kalkmasına rağmen Bugün Türk adaleti buna ceza vermişse, 2-1 kazanırsınız ama bunu silemezsiniz. Bu ağır bir olay. Fenerli olsaydım üzülürdüm. Şimdi şimdi Fener seyircisi tavır koymaya başlıyor.  Fener, Galatasaray, şampiyon olmasa ne olur. Zaten olur. İki tane oyun düşünüyorlar. Bu ince hesapları yapmamız lazım. Eğer bu işe gireceksek doğru hesap yapmamız lazım. Sen Trabzonspor olarak ne yaptığına bak. Senin elinden kupanı almışlar bende aynı fikirdeyim. Mutlak suretle doğru bulacaktır. Şampiyonlar Ligine gittin Fenerbahçe gidemedi. Bir yerde adalet buldu. Sende şuan leke yok.”dedi. 

Şike olayı olmadan önce telefonlarının susmadığını ifade eden Toroğlu,   Şimdi ise aramıyorlar. Korkuyorlar bunun telefonu dinleniyor diye. Nasıl küfür ediyorlardı.Siz bırakın Fenerbahçe'yi Galatasaray'ı kendi işinizi sahada halledin. Siz özünüzle şampiyon oldunuz. Siz kendinize gelin. Trabzon Trabzon'a yeter. Siz çok fazla dışardan adam alarak başarılı olamazsınız. Siz kendinize bakın ya.. Siz çıkın sahada mücadelenizi edin. Sizin ikinci takımınız koştu mücadele etti. Ne olu?. Bakın ikinci takımınız çıkıp mücadele ettikten sonra 1. takımız da değişmeye başladı. Çünkü ikinci takımınızın yaptığı mücadeleyi 1. takımınız yapmıyordu.  Aziz Yıldırım 6,5 yıl hapis yemiş bir insan. Başkanınız 1 yıl ceza yeseydi ne olurdu ezilirdiniz. Şike olayında bağırsaklarımızı temizleyemedik. Futbol federasyonu cezayı verseydi, adalet daha iyi yerini bulsaydı, bakın dün patladı. Diyecektin bizim ayağımıza fırsat geldi faydalanamadık. Bizim olayımız idare edelim abi. Futbol federasyonları bir işleri yürütürken yönetimlerimiz çatır çatır mücadele edecek. Çünkü onlar, sizin rakipleriniz disiplin kuruluna, tahkim ve merkez hakem kuruluna adamlarını sokmak için kavgalar veriyorlar. Sonra orda adamlar çıkıyor cezayı veriyor. İçeri sokmak için adamlarını koyacaksın. Bu mücadeleyi yapmaz orda zayıf olursan sonra sesin az çıkar.” şeklinde konuştu.

Toroğlu, “En son futbol federasyonu seçimlerinde bile hata yapıldı. Madem kavga edecek adamlar var sende adamlarını sokacaksın. Sen ses çıkarmayacak adamlar sokmayacaksın. O efendiyi sokuyorsa sende efendi sokacaksın.Sen tango yaparken ona çarliston yaptırmayacaksın.Ben musluktan bahsetmiyorum vanadan bahsediyorum. Vanayı hakimiyetine alırsan suyu aktırmazsın.”dedi. 

 

“Haklısınız haksız olmayın”

Toroğlu, “Şimdi orda arkadaş çıkıyor Aziz Yıldırım'ı savunmayın diyor. Bir bitsin konuşmam. Aman ha bunu yaparsan yarın maçta da yapıyorsun. Siz sahada kazanmaya sahada mücadele etmeye devam edin arkadaşlar. Eğer siz doğrusunu yapmaya devam ederseniz size sahip çıkanlar olur. Ben Trabzon'da maçı yarıda bıraktım. Beşiktaş maçı.. Bugün olursa yine yaparım. Ama Türkiye'de tel örgüleri ilk kaldıran yer Trabzon.. Trabzon seyircisine İstanbul'da ki bazı basında ki arkadaşlar tellere elektrik verelim diyenler var. İstanbul'da ki maçlarda daha fazla olaylar oldu. Kötü mü yaptınız, iyi mi yaptınız. Sinirlenmeyin hırslanmayın. Çıkın kazanın.. Trabzon'un inatçı bir şeklide var. Siz devşirme de değilsiniz. Sizin Türkiye genelinde milliyetçi olarak da bir tavrınız var. Allah'tan Karadeniz var. Ama bunu ters yaptığnıızda da olmaz. Mantık budur. Çünkü Trabzon Türk futbolunda bir dengedir. Tamam Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray büyük camia. Ama bugün Avrupa'ya çıktığızda Trabzon seyircisi etki ve tepki anlamında en fazla seyirci. Hakkınızda mücalede edin. Ama haklıyken haksız konuma düşmeyin. Sizi sinirlendirirler.. Yürüyün aslanlarım koçlarım diyenlerin arkasında gitmeyin. Dost acı söyler. Ben Trabzon'u seviyorum. Ben Feneri'de seviyorum. Fenerbahçelilerin suçu ne. Ama çıkmış bi kaç kişi Fenerbahçe'nin adını kullanarak bu işleri yapmış. O şahısların bu cezayı çekmesi lazım. Zaten o adaleti vermezseniz başkaları adaleti verir.”şeklinde konuştu.

Panelde Soru Cevap bölümüne geçildi.

Not : Taraftarların kağıtlara yazdıkları sorular Toroğlu’na sunuldu

Erman Toroğlu: Yönetici bir haltlar yiyor. Taraftarı haberi yok. Bence Fenerbahçe'den Alex'in gidişindeki sorunu Şike olayıyla ilgili olduğunu zannediyorum. Alex, "Biz sahada mücadele ederken siz bizim emeğimizi hiçe sayarken neden bu işlere girdiniz. Bize güvenmiyor muydunuz" şeklinde konuştu.

Ayrıca Başbakan'ın şike sürecinde ilk başta ki duruşunu tasvip ediyorum. Çünkü onaylamasaydı bu işe girilmezdi. Ancak "Kulüplerle şahısla ayrı tutulsun" şeklide ki söyleminde kulüpleri de cezalandıracaksınız ayıramazsınız. Girmişse karışacak. Şike farklı bir boyut, iddia farklı bir boyut. İddiaa'da futbolcular şahıslar gol yiyelim 4 korner alalım diye oynuyorlar. Şike organize bir iş. Organize iş yapıyorsan ayıramazsın cezasını vereceksin. Kitap ne yapıyorsa onu yapacaksın. Biz o fırsatı kaçırdık.

"UEFA sessiz kalıyor".

Erman Toroğlu: Bir genel kuruldan sonra Şenes Erzik uçakta, yanında Arıboğan'ın olduğu yerde "Sayın Mehmet Ali Aydınlar" bu son görüntüden sonra artık Fenerbahçe'yi küme düşürmekten başka şasınız kalmadı" cümlesini biliyorum. Ama bunu televizyonda da söyledim. Fakat o andan sonra cevap gelmedi"

Etik kurulu ve diğer kurullara inancınız var mı?

Erman Toroğlu: Benim inancım yok. TFF'ye inancım yok. Kurulları topu tüfeği dahil.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor