Seyirci stattan kaçıyor!

Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden 14 Anadolu kulübünün yöneticisi, yeni sezonda aynı sıkıntıyı dile getiriyor.Yöneticiler, maçlara taraftar gelmemesinden şikayetçi...Anadolu kulüplerinin temsilcilerinin büyük bölümü, futbolda şike ve teşvik iddiaları i

Seyirci stattan kaçıyor!

Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden 14 Anadolu kulübünün yöneticisi, yeni sezonda aynı sıkıntıyı dile getiriyor.Yöneticiler, maçlara taraftar gelmemesinden şikayetçi...

Anadolu kulüplerinin temsilcilerinin büyük bölümü, futbolda şike ve teşvik iddiaları ile maç yoğunluğu nedeniyle taraftarların artık eskisi gibi statlara gelmediği görüşünde.

Taraftarların yeni sezonda tribünlere yeterli ilgiyi göstermemesiyle ilgili 14 kulübün yöneticileri değerlendirmelerde bulundu.

HASAN YENER: SEYİRCİ SAYISI GEÇTİĞİMİZ YILLARA GÖRE OLDUKÇA AZ

Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Hasan Yener, bu sezon seyirci sayısının önceki yıllara göre oldukça az olduğunu, takımların haftada iki maç oynaması, hemen her gün televizyonda maç yayını olmasının karşılaşmalara gelen taraftarlarda bir soğukluk oluşturduğunu öne sürdü.

Futboldaki şike ve teşvik iddialarıyla ilgili sürecin de futbolu olumsuz etkilediğini dile getiren Yener, ''Bunun bir de mali külfeti var. Bizim lig maçlarının yanı sıra Avrupa maçlarımız da var. Neredeyse ayda 4 maç kendi sahanızda oynuyorsunuz. Avrupa maçları da seyirciyi ekonomik yönden zorluyor'' dedi.

Hasan Yener, Trabzonspor Kulübü olarak sezon başında tribünlerin büyük bölümünü kombine olarak sattıklarını, o yönden her maçta taraftar kapasitelerinin iyi olduğunu vurgulayarak, ''Ama önceki yıllara oranla bizde de bir düşüş var'' diye konuştu.

Futbol Federasyonu'nun bayanlar ve çocuklar için yaptığı uygulamanın seyirci sayısının artması için olumlu bir etken olduğunu vurgulayan Yener, ''Biz de bu uygulamada çocuk ve seyirci kapasitesini 3 bin civarında ayırdık. Bu konuda en fazla kapasite ayıran kulüplerden biriyiz. Biletlere büyük talep oluyor ve ayrılan biletler hemen tükeniyor. Bu da Trabzon seyircisinin ekonomik yönden de maçlara gidemediğinin göstergesi. UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi maçlarında da bilet fiyatlarını düşürdük. CSKA Moskova maçında daha önce bildirdiğimiz için kapalı tribün bilet fiyatlarını indiremedik ama diğer tribünleri düşürdük. Sahamızda oynayacağımız Inter maçının biletlerinin fiyatlarını da düşük tutacağız.'' dedi.

NEDİM TÜRKMEN: BAZI OLAYLAR İNSANLARI FUTBOLDAN SOĞUTTU

Orduspor Kulübü Başkanı Nedim Türkmen, kulüp olarak taraftarların maça gelmesi için üzerlerine düşen görevleri yaptıklarını, ancak bazı olayların insanları futboldan adeta soğuttuğunu savundu.

Orduspor'un, TFF'nin başlattığı kadın ve çocuklara yönelik ücretsiz bilet uygulamasında bin adet bilet dağıttığını, bilet fiyatlarında da indirime gittiklerini ifade eden Türkmen, ''Biz, federasyonun kadın ve çocuklarla ilgili uygulamasına bin biletle destek olduk. Ayrıca, bilet fiyatlarını da yüzde 50 indirdik. Ama Türkiye'de Temmuz ayından itibaren başlayan sürecin insanları futboldan soğuttuğunun tespitini yapmamız lazım. Hiç kimse sonucu önceden belli maç seyretmek istemiyor, ben de istemiyorum. Bunların da etkisinin olduğunu düşünüyorum. Hakem olaylarına geçildi, bunlarda çok etkileyecektir. Burada işin tadının kaçtığını düşünüyorum. Ayrıca, yayıncı kuruluş taraftar paketlerini ucuz tuttu. Özellikle bu büyük şehirlerde, hatta Ordu'da bile etkili oldu. Büyük şehirde maça gideceksiniz, yol parası veriyorsunuz, git ve gel. Taraftar evinde ucuz fiyata izliyor.'' dedi

Nedim Türkmen, taraftarları yeniden statlara çekmek için Anadolu'daki maçların öncesinde konserler düzenlenebileceği önerisinde de bulundu. 

İRFAN KOÇ: HERKESİN FUTBOLA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Bursaspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Koç, sezon başındaki şike ve teşvik iddialarına ilişkin soruşturmanın futbola karşı herkesin bakışını değiştirdiğini ifade etti.

Mali etkenlerin de taraftarların azalmasında önemli rol oynadığını bildiren Koç, ''Ayrıca, bu sezon uygulanacak play-off sistemi nedeniyle maçların yoğunluğu da taraftarın kafasını yordu. Biz Bursaspor yönetimi olarak maçlara daha fazla taraftar çekebilmek için bilet fiyatlarında indirime gittik. Bunun şimdilik karşılığını alamadık ama ilerleyen haftalarda takımımızın zirvede yar almaya başlamasıyla tribünlerde de lider olacağımıza inanıyorum'' dedi.

HASAN AKINCIOĞLU: MAÇ FAZLALIĞI TARAFTAR SAYISINI ETKİLEDİ

Medical Park Antalyaspor Kulübü Başkanı Hasan Akıncıoğlu da ligdeki maç programının fazlalığının statlardaki taraftar sayısını etkilediğini düşündüğünü söyledi.

Kendileri açısından asıl sorunun stat problemi olduğunu ifade eden Akıncıoğlu, ''Biz, maçlarımızı Mardan Stadı'nda oynuyoruz. Burası şehir merkezine uzak ve bölgeye toplu taşıma sistemi bulunmuyor. Bu nedenle taraftarlar gelmek  istemiyor. Antalya gibi bir kent için çok komik sayıda taraftar stada geliyor. Antalyaspor'un hak etmediği bir seyirci durumuyla karşı karşıyayız'' yorumunda bulundu.

Akıncıoğlu, Antalya'nın futbol aşığı bir kent olduğunu, stadın şehir merkezinde olması halinde taraftar sayısının katlanacağını iddia etti.

Taraftarları stada çekmek için kombinelerde indirime gittiklerini ve bilet fiyatlarını da düşürdüklerini anlatan Akıncıoğlu, tribünlerde bando takımı başta olmaz üzere çeşitli etkinlikler yaptıklarını da belirtti.

ERDAL SARILAR: MAÇLAR HAFTA İÇİ OYNANDIĞINDAN SEYİRCİ SAYISINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Sivasspor Kulübü Başkan Vekili Erdal Sarılar, maçların hafta içi oynanması nedeniyle seyirci sayısında düşüş yaşandığını dile getirdi.

Takımların hafta içi ve hafta sonu yoğun bir tempoda maça çıktığını anlatan Sarılar, özellikle hafta içi oynanan maçlarda seyirci sayısında düşüş olduğunu vurgulayarak, ''Hafta içi insanlar işte oluyor, iş yorgunu oluyor. Dikkat ederseniz pazar oynadığımız maçlarda tribünler dolu oluyor, ancak hafta içi oynanan maçlarda tribünlerde büyük boşluklar göze çarpıyor. Örneğin, hafta içi oynadığımız Mersin İdmanyurdu maçını boş tribünler önünde oynadık'' dedi.

Sarılar, tribünlerin boş olmasının maç hasılatlarını düşürdüğünü, böylelikle kulüplerin maddi açıdan da etkilendiğini öne sürdü.   

MESUT HOŞCAN: ŞİKE VE TEŞVİK SEYİRCİNİN ÇEKİLMESİNE NEDEN OLDU

Eskişehirspor Kulübü İkinci Başkanı Mesut Hoşcan da futboldaki şike ve teşvik iddialarının tribünlerdeki seyircinin çekilmesine neden olduğunu savundu.

Hoşcan, Türkiye'de tribünlerden futbolu izleyenlerin sayısının azaldığına dikkati çekerek, ''Futboldaki şike ve teşvik iddiaları, tribünlerden seyircinin çekilmesine neden oldu. Eski fikstürde bir takım haftada bir kere maç yapıyordu. Şimdi bir takım hafta 2-3 maç yapıyor. Bu da seyircilerin hafta da 2-3 kez maç bileti almasına neden oluyor. Bütçeleri zorladığından, taraftarlar takımının sadece bir maçına gitmeyi tercih ediyor. Bu da taraftar sayısında azalmaya neden oldu.'' ifadelerini kullandı.

ENİS SAFİ: ŞİKE VE TEŞVİK İDDİALARI FUTBOLA İLGİYİ AZALTTI

Gençlerbirliği Kulübü Basın Sözcülerinden Enis Safi de futboldaki şike ve teşvik iddialarının insanların futbola olan ilgisini azalttığı görüşünde. İzleyicinin futboldan uzaklaştığını iddia eden Safi, ''Kamuoyundaki bu tür konuşmalar bizim de kulağımıza geliyor. Futbolla alakası olmayan insanlar dahi şikeyle ilgili bu tür konuşmalar yapıyorlar. Bunun asıl amacı şikedir. Ne bilet fiyatları, ne de başka bir olay. Tek sorumlu var, o da şike soruşturmasıdır. Bizim kulüpte bilet fiyatları zaten komik'' ifadelerini kullandı.     

ZİYA ALAK: PAZAR GÜNÜ OYNANAN MAÇLARDA TRİBÜNLER DOLUYOR

Kardemir Karabükspor Basın Sözcüsü Ziya Alak ise Spor Toto Süper Lig maçlarında tribünlerin boş kalmasını, maçların çarşamba ve cumartesi günlerinde oynanmasına bağladıklarını vurguladı.

Pazar günü oynanan maçlarda tribünlerin dolduğunu belirten Alak, ''Özellikle çarşamba ve cumartesi günü oynanan maçlarımızda işinde gücünde olan vatandaşlarımız maçlara gelemiyor. Pazar günü oynanan maçlarda tribünlerin dolduğunu görüyoruz. Daha önce maçlar sadece pazar günleri oynandığı için şimdi taraftarların ilgisiz kaldığı sanılıyor. Bence büyük nedeni bu. Kulüp olarak biz taraftarımızı maça çekmek için 5 liradan bilet satıyoruz. Ayrıca, kadınların ve çocukların maçlara ücretsiz alınması da tribünleri canlandıracaktır.'' dedi. 

ALİ KAHRAMANLI: BİLET FİYATLARINI DÜŞÜK TUTUYORUZ

Mersin İdmanyurdu Kulüp Başkanı Ali Kahramanlı, Mersin'in 28 yıldır Süper Lig özlemi çektiğine işaret ederek, maça gelen taraftarların da oldukça istekli bir şekilde takımlarını desteklediklerini söyledi.

Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi büyük takımları konuk ettiklerinde taraftarın stadı doldurduğunu, ancak diğer takımlarla yapılan maçlarda beklenen taraftar yoğunluğunu bulamadıklarından yakınan Kahramanlı, taraftarlara ''maça gelin'' çağrısında bulundu.

Mersinlileri stada çekebilmek adına bilet fiyatlarını da düşük tuttuklarını anlatan Ali Kahramanlı, ''Mersin İdmanyurdu, kentin tamamını kucaklayan, kardeşliğin ve beraberliğin simgesi haline gelmiş bir takım. Bu yüzden maçlara da herkesin gelmesini arzuluyoruz. Şu an için tribünlerde istenilen çoğunluk yok. Ama zamanla takımımız gerçek performansını sahaya yansıtmaya başladığında, taraftar yoğunluğunun da artmasını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

SELAMİ DELAN: TARAFTARLAR MAÇLARA İLGİSİZ KALDI

Manisaspor Kulübü Asbaşkanı Selami Delan, taraftarların maçlara ilgisiz kaldıklarını bildirerek, ''Liglerin geç başlamasına neden olan olaylar, taraftarların maçlara ilgisinin azalmasında önemli rol oynadı. Ancak, bunun geçici olduğunu düşünüyorum'' dedi.  

ŞABAN MİRABOĞLU: TARAFTAR DESTEĞİ YETERSİZ

Kayserispor Asbaşkanı Şaban Miraboğlu, taraftar desteğinin yetersizliğinden yakındı.

Bu sezon tüm kulüpler için taraftar desteğinin azaldığını gördüklerini ifade eden Miraboğlu, şike ve teşvik iddialarıyla ilgili soruşturmasının da buna etkisinin büyük olduğunu vurguladı.

Miraboğlu, Kayserispor olarak bilet fiyatlarını düşük tutmalarına rağmen arzuladıkları taraftarı tribünde göremediklerine değinerek, ''Bizim bir dezavantajımız da stadımızın büyük olması. Bazen tatmin edici seyirci gelse de tribünler boş gibi görünüyor'' diye konuştu.

MEHMET KIZIL: GÜVENSİZLİK YAŞANIYOR

Gaziantepspor Kulübü Asbaşkanı ve Basın Sözcüsü Mehmet Kızıl, tribünlere seyircinin gelmemesindeki en büyük nedenin, yürütülen şike ve teşvik iddialarına ilişkin soruşturma olduğunu, insanların futboldan soğuduğunu, güvensizlik yaşandığını ileri sürdü.

Şike soruşturmasının seyirci gelmemesinde yüzde 70 oranında etken olduğuna inandığını ifade eden Kızıl, ''İnsanlar futboldan soğumuştur. İkinci nedeni ise bu sene ligin geç başlamasıyla takımlar mecburen haftada 3 maç birden oynamaya başladı. Sonuçta futbol bütçe işidir ve tribünlere gelen insanların da durumları ve yapısı bellidir. Türkiye'de milli gelir belli, seyirci yapısı belli, bütçesi olan maça geliyor veya tercihte bulunuyor. Şike soruşturması bitip, iş netleştiği zaman inanıyorum ki Türkiye'de futbol seyircisi tribünlere tekrar dönecektir. Bunu düzeltmek elimizde. Önümüzdeki dönemlerde kulüpler yaptıkları çalışmalarla seyircilerini tribünlere çekeceklerdir. Belirsizliğin ortadan kalkması lazım.'' dedi.

Kızıl, kadın ve çocukların statlara ücretsiz girmesiyle ilgili uygulamanın kısa dönemde olmasa da uzun vadede etkili olacağına inandıklarını kaydederek, ''Biz kulüp olarak bu tip projelere daha önce başlamıştık. Tribünlerde öğrenci yerleri ayırttık, sponsorlar vasıtası ile öğrencileri tribünlere çektik. Biz de federasyonumuzu destekliyoruz. Tekrar sponsorlar desteğinde öğrencileri getirmeyi düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

CENGİZ TOPEL YILDIRIM: TARAFTAR KONUSUNDA BİR SIKINTIMIZ YOK

Ankaragücü Kulübü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım, içinde bulundukları konum itibariyle taraftar konusunda bir sıkıntılarının olmadığını ifade etti.

Sarı-lacivertli taraftarların takımlarının zor günlerinde yalnız bırakmadıklarının altını çizen Yıldırım, ''Taraftarlarımız konusunda bizim bir sıkıntımız yok. İçinde bulunduğumuz şartlara rağmen taraftarımız stada geliyor ve takımlarına gereken desteği sağlıyor'' dedi.

KAZIM GÜROL YILMAZ: YÖNETİM KURULU OLARAK DESTEK VERİYORUZ        

Samsunspor Kulübü Başkanı Kazım Gürol Yılmaz da taraftarları stada çekebilmek için yönetim kurulu olarak gereken desteği verdiklerine değindi.

Samsunspor'un geleceği için her alanda olduğu gibi taraftar konusunda da çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, ''Maçlarda taraftarlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Taraftarlarımız ile aramızda bir problem yok'' ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor