Sarvan 3.5 yılda sistemi iyi kurmuş

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, Türk hakemliğinin son 3.5 yılda çok önemli mesafeler kat ettiğini ve uluslararası sistemle entegrasyonun sağlanmasıyla birlikte geçmişle kıyaslanmayan bir sisteme kavuştuğunu söyledi.TFF Statüsü gereğince Merkez Ha

Sarvan 3.5 yılda sistemi iyi kurmuş

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, Türk hakemliğinin son 3.5 yılda çok önemli mesafeler kat ettiğini ve uluslararası sistemle entegrasyonun sağlanmasıyla birlikte geçmişle kıyaslanmayan bir sisteme kavuştuğunu söyledi.

TFF Statüsü gereğince Merkez Hakem Kurulları'nın atamayla işbaşı yaptığının altını çizen MHK Başkanı Sarvan, 29 Haziran'da yapılacak TFF seçimleri ile birlikte kendisinin ve MHK yönetiminin görevinin sona ereceğini, yeni dönemde İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki görevini sürdüreceğini belirtti.

"Hakem Konvansiyonu üyeliği Türk hakemliğinin dönüm noktasıdır"

TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu tarafından atanacak yeni MHK yönetimine her türlü bilgi ve belge paylaşımını eksiksiz yapacaklarını kaydeden Oğuz Sarvan şöyle devam etti:

"18 Şubat 2008'de işbaşı yapan bir MHK Başkanı olarak aradan geçen 40 aylık süre içinde devrim niteliğindeki gelişmelere imza attık. İlk hedefimiz özellikle uluslararası alanda dip yapmış Türk hakemliğine hak ettiği itibarı kazandırmak oldu. Bunun için de yoğun emek ve çabalar sonucunda 1 yıl içinde UEFA Hakem Konvansiyonu'na üye olmayı başardık. Eylül 2009'da başlayan bu üyelik, hakemlerimizin en üst düzey standart eğitim almasını sağlarken, hakem eğitim ve kamplarında UEFA'nın danışmanlığını getirdi. 2009-2011 döneminde hakemlerimizin Avrupa'da maç yönetme sayılarındaki rekor artış ve düzenli olarak bir üst kategoriye yükselmeye başlamaları, bu üyeliğin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor."

Hakemlerin uluslararası ve ulusal deneyimleri katlandı

Hakemlerin performansıyla ilgili en önemli somut kriterlerden birinin, uluslararası müsabakalardaki görevleri ve UEFA sınıflandırmasındaki yerleri olduğunu belirten Oğuz Sarvan, 2008'de 1. kategoride bile hakemimiz olmadığını, bugün ise Cüneyt Çakır'ın elit kategoride yer alarak Avrupa'nın en iyi 25 hakemi arasına girdiğini vurguladı. Başkan Sarvan ayrıca, şu anda 2. kategorideki 3 hakemimizin de üç yıl önce daha altta olduğunun altını çizdi.

Oğuz Sarvan, kısa zamanda gerçekleşen bu ciddi yükselişin temel nedenlerinin; alanında en iyisi olan yabancı danışmanların, sezon boyunca gerçekleşen hafta sonu eğitim kamplarının ve uluslararası bağlantılar olduğunu belirtti.

Göreve başladıklarında, hakemlerin Spor Toto Süper Lig'deki müsabaka deneyimlerinin 30 maç olduğunu üzülerek gördüklerini söyleyen Oğuz Sarvan, "Haziran 2011 itibariyle bu rakam 71.7'ye çıkmıştır. Eğer mevcut sistem devam ettirilirse Ocak 2013'te 93.5 maç deneyimine ulaşılarak Avrupa'nın en üst 5 liginin ortalaması yakalanmış olur" dedi

Geleceğin hakemleri yetiştiriliyor

Göreve geldiklerinde planladıklarının büyük bir çoğunluğunu başardıklarını söyleyen MHK Başkanı;

"İki yıl sonra sistem olarak ideal koşullara ulaşılmış olacak. Mevcut kadrolardan en iyi verim alınmaya başlanacak ve hata oranı minimuma indirilmiş olacak. Bugün görev yapan kadrolar geleneksel yöntemlerle belirlenmişti ve yapabileceklerinin de en iyisini yapmaya çalıştı. Gelecek nesli oluşturacak kadroları daha modern yöntemlerle ve teknoloji kullanarak belirlemekteyiz. Bunun için de "Mükemmel Hakemliğin Merkezi" programını başlattık. Bu programı, UEFA'dan sonra üye federasyonlar içinde ilk uygulayan olmak, mevcut TFF Başkan ve yönetiminin vizyonunu gösteriyor. Her biri 1 hafta süren 6 kampta 30 yaşın altında 144 hakem teorik ve uygulamalı eğitimler aldı. Bir hakemin, geleneksel yöntemlerle yıllarca bölük pörçük öğrenebildiği bilgiler ve yöntemler bir hafta içinde planlı ve derli toplu olarak aktarıldı. Geleceğin üst klasman hakemleri olacak olan bu arkadaşlarımız, çıtayı çok daha yukarıya taşıyacak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler