Şampiyon ne kadar kazanacak

Spor Toto Süper Lig'de 53. şampiyonun belli olmasına günler kaldı. Lider Fenerbahçe ve aynı puandaki Trabzonspor, ligi lider bitirmek için sahada kıyasıya bir mücadele ortaya koyarken taraftarların heyecanlı bekleyişi sürüyor. Bir önceki sezon son maçta ş

Şampiyon ne kadar kazanacak

Spor Toto Süper Lig'de 53. şampiyonun belli olmasına günler kaldı. Lider Fenerbahçe ve aynı puandaki Trabzonspor, ligi lider bitirmek için sahada kıyasıya bir mücadele ortaya koyarken taraftarların heyecanlı bekleyişi sürüyor. Bir önceki sezon son maçta şampiyonluğu Bursaspor'a kaptıran Sarı Kanarya, aynı akıbete uğramamak için bu yıl işi sıkı tutuyor. İki takımın taraftarları şampiyonluk turu atan taraf olmak için gün sayarken, yöneticiler de şampiyonluk sonrası gelecek yüklü miktarda parayla ilgili hesaplar yapıyor.

Lig şampiyonu olacak kulübün kasasına yıl içerisinde toplam 60 milyon liraya yakın para girecek. Ligi ikinci sırada bitiren takım ise 30 ile 40 milyon lira arasında bir parayla yetinecek.

Şayet Fenerbahçe ya da Trabzonspor'dan biri şampiyonluğu garantilerse Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) 'başarıya göre para' esasına göre iki takım da Federasyon'dan 20'şer milyon lira alacak. Şampiyon takım ayrıca TFF'den 15 milyon lira, Şampiyonlar Ligi'ne katılma payı olarak da 8 milyon Euro (17 milyon lira) daha alacak. Şampiyonlar Ligi yayın ve tribün geliri ile birlikte bu rakam 60 milyon liraya ulaşacak. Öte yandan lig ikincisi takımın Şampiyonlar Ligi ön eleme turunu geçememesi halinde bu takıma verilecek 4 milyon Euro da şampiyona verilecek.

Süper Lig'de son iki haftaya averajla birinci ve ikinci sırada giren Fenerbahçe ile Trabzonspor'dan mutlu sona ulaşacak takım, büyük bir servetin tek sahibi olacak. Buna göre takımların gelirlerinde ilk sırada TFF'nin son yıllarda uygulamaya koyduğu 'başarıya göre para' sistemi yer alıyor. Bu sisteme göre her takım, aldığı galibiyet ve beraberliklerle topladığı puanlara göre TFF'den yayın geliri elde ediyor. Ligde geride kalan 32 haftada lider Fenerbahçe 24 galibiyet ve 4 beraberlikle 19 milyon 500 bin lira, ikinci Trabzonspor ise 23 galibiyet ve 7 beraberlikle 19 milyon 875 bin lira kazanç elde etti. Uygulamaya göre takımlara galibiyet halinde maç başına 750 bin lira, beraberlik halinde ise 375 bin lira bir ödeme yapılıyor. Ayrıca sezonu lider olarak bitiren takımı TFF'nin yüksek orandaki şampiyonluk primi bekliyor.

Federasyon, Sarı Kanarya ve Fırtına'dan birinin ligi lider olarak bitirmesi halinde kasasına 15 milyon lira para yatıracak. Sezonu ikinci sırada bitirecek olan takımın kasasına ise 12 milyon TL girecek. Öte yandan takımlar için en yüksek gelir kapısı ise şampiyonlar ligi olacak. Türkiye Süper Lig'i şampiyonu, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nden de (UEFA) Şampiyonlar Ligi'ne ayak bastı parası olarak 8 milyon Euro (17 milyon lira) alacak. Öte yandan lider, ilk turda 6 maç oynayacağı için bu karşılaşmalarda galibiyet ve beraberliklerin yanı sıra ekstradan yayın ve tribün geliri de elde edecek. Ayrıca futbolcuların Avrupa arenasında göstereceği performans da bonservis bedellerinin yükselmesinde etkili olacak. Bunun sağlanması durumunda da takımlar, oyuncular üzerinden yüksek gelire ulaşacak.

Kulüplerin önemli gelir kalemlerinden birini de lisanslı forma satışları oluşturuyor. Her iki takımın taraftarları 33. haftada oynanacak maçları beklese de forma satışlarında da önemli oranda artışlar yaşandı. Fenerbahçeli taraftarlar, hem kulübün para kazanması hem de sahiplenme adına lisanslı ürünleri tercih ediyor. Bunun yanı sıra karaborsada da her iki takımın formaları şimdiden görücüye çıktı. Bunun yanı sıra Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin tribün gelirleri de ligde sona yaklaşıldıkça artıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler