'Poposuna meşale sokan...'

G.Saray'ın önceki gün Adana Demirspor ile oynadığı maçta 16 yaşında bir taraftarın bıçaklanmasının ardından, statlarımızdaki güvenlik sorunu bir kez daha gündeme geldi.Hep tartışılan bu konunun en kritik noktasında ise, statlarda görev yapan özel güvenlik

'Poposuna meşale sokan...'

G.Saray'ın önceki gün Adana Demirspor ile oynadığı maçta 16 yaşında bir taraftarın bıçaklanmasının ardından, statlarımızdaki güvenlik sorunu bir kez daha gündeme geldi.

Hep tartışılan bu konunun en kritik noktasında ise, statlarda görev yapan özel güvenlik görevlileri yer alıyor.

Statlarımız ne kadar güvenli?
Bu ve bununla ilgili soruları, konunun Türkiye'deki 1 numaralı uzmanı olan Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Perut açıklamalarda bulundu. ABD'de özel dedektiflik akademisi mezunu Perut, Türkiye'ye döndükten sonra özel güvenlik işiyle uğraşmaya başlamış.

Halen Galatasaray ve Beşiktaş'ın yanı sıra A Milli Futbol Takımımız'ın maçlarının güvenlik organizasyonlarını yapan bir şirketin sahibi... Türkiye'de bin 100 özel güvenlik şirketi, 700'e yakın eğitim kurumu ve 300 bin özel güvenlikçi bulunduğunu, yani bu işin dev bir sektöre dönüştüğünü vurgulayan Perut, herkesin mutlaka okuması öğrenmesi gereken bilgiler verdi.

Burada cahil kimse yok sadece kural tanımamazlık var

Hangi tribünde daha çok olay çıkıyor; kale arkaları, maraton, VIP, loca?
Ben bir maçta yabancı teknik direktörün kafasına çekirdek, sigara atan ve tüküren iki adam yakaladım. Biri Tekirdağ Barosu'nda avukat, diğeri eczacı idi. Sahaya ayakkabı atan birini yakaladık; öğretmendi.

Yine yabancı madde atan biri vardı; banka müdürü idi. Evet apaçi diye adlandırılar kesim olay çıkarıyor ama en kaliteli olayları bu insanlar çıkarıyor. Onun için en zor tribünlerden biri VIP'dir.

Cahil olan kim? Taraftar mı, kulüp yöneticisi mi, güvenlikçi mi?
Burada cahil olan kimse yok. Herkes ne yaptığının bilincinde. Burada bir kural tanımazlık var.

Spor Güvenlik Kurulu'na herkes girer, güvenlikçi giremez!

Bir futbol maçının güvenlik organizasyonu nasıl yapılır?
Her ilin Spor Güvenlik Kurulu vardır. Bunlar her hafta toplantı yapar ve o hafta oynanacak maçları risk kategorisine göre sıralandırır. Bu toplantılara emniyetten, kulüplerden ve diğer birimlerden yetkililer katılır, fakat her ne hikmetse statlarda insanlarla bire bir muhatap olan ve stadın her tarafında görev yapan özel güvenlikçileri temsil eden bir kişi bile alınmaz.

Üstelik UEFA bu konuda son derece hassastır; özellikle Şampiyonlar Ligi maçlarından önce UEFA görevlisi, maçta görev yapan polis müdürünü ve statta görev yapan özel güvenlikçilerin şefini mutlaka görmek ister.

UEFA her yıl Viyana'da güvenlik konulu bir toplantı yapar. Biz bu toplantıya mutlaka davet ediliriz ama İl Güvenlik Kurulu toplantılarına alınmayız!

Kahveden güvenlikçi toplama devri bitti

“Kahvehaneden adam toplamak ya da askerliğini Güneydoğu'da yapmış birini güvenlikçi yapma gibi bir durum bu kanun yürürlüğe girdiği 2004 yılından bu yana yok.”

Özel güvenlik görevlileri nasıl seçilir?
5188 Sayılı Özel Güvenlik Kanunu kabul edildikten sonra özel güvenlik başlı başına ciddi bir sektör oldu. Kahvehaneden adam toplamak ya da askerliğini Güneydoğu'da yapmış birini güvenlikçi yapma gibi bir durum bu kanun yürürlüğe girdiği 2004 yılından bu yana yok.

Özel güvenlik görevlisi olmak için 90 saat silahsız, 120 saat silahlı eğitimden geçmek gerekiyor. İçişleri Bakanlığı'nın düzenlediği sınava giriyorsunuz. Bu sınavı başarıyla geçtiğiniz taktirde geçmişinize ilişkin araştırma yapılıyor ve sağlık durumunuz inceleniyor. Eğer uygun bulunursanız özel güvenlikçi kimliğine kavuşuyorsunuz.

Minibüste akreditasyon kartı basıyorlar!

Adam stadın yakınına bir minibüs getirmiş; içinde laptop bilgisayar ve printer... Sahte akreditasyon kartı basıyor. Renkli fotokopi akreditasyon.. Mesela benim adıma düzenlenmiş bir akreditasyon kartı var, aynısını basıyor. Sonra bunları satıyorlar.

Sahaya kalamar atan da var poposunda meşale sokan da...

“Geçen sezon Beşiktaş-A.Gücü maçında futbolcular sahaya çıkarken tünele iki tane kalamar atıldı. Beşiktaş-D.Kiev maçında, Kievli bir kadın, sütyeninde meşale soktu stada.”

Bülent Perut yaşadıkları ilginç olaylarla ilgili örnekler verdi.

Herkesin merak ettiği bir konu var; kapılardaki onca denetlemeye karşın o meşaleler statlara nasıl giriyor?
- Beşiktaş-Dinamo Kiev maçından bir örnek vereyim... Kievli bir kadın, sütyeninde meşale soktu stada. İnsanların cinsel bölgelerinde arama yapamıyorsunuz, onlar da bunu fırsat biliyor. Poposuna meşale sokup stada giren çok insan gördük.
- Başka ilginç maddeler de tespit etmiş olmalısınız!

- Geçen sezon Beşiktaş-Ankaragücü maçında futbolcular sahaya çıkarken tünele iki tane kalamar atıldı. Hangi hastalıklı düşünce stada kalamar getirir de futbolcuların üzerine atar çok merak ediyorum! Size daha ilginç bir olay anlatayım; 7 metrelik pankartı bir A4 kağıt ebadına sokup stada sokmaya çalışan birini yakaladık.

- O kadar büyük pankartı o hale getirmeyi nasıl başarmış?
- Yorganların vakum edildiği bir paket vardır. Pankartı o pakete sokmuş ve elektrik süpürgesiyle
vakumlayıp A4 boyutuna getirmiş. Ondan sonra da sırtına sarıp stada sokmaya çalışmış. Tabii bizim güvenlikçilerden kaçamadı, yakalandı.

Suç aleti tırnak çakısı

G.Saray ile Adana DS arasında oynanan Ziraat Türkiye Kupası'nda, 16 yaşındaki E.E'nin bıçakla yaralanması olayına ilişkin gözaltına alınan A.G adliyeye sevk edildi.

Ziraat Türkiye Kupası'nda önceki akşam oynanan G.Saray-Adana DS maçında yaşanan bıçaklı yaralama olayının detayları ortaya çıktı. Türk Telekom Arena'da sağ bacağından bıçaklanan 16 yaşındaki E.E hastanede ayakta tedavinin ardından taburcu oldu.

G.Saray taraftarı oldukları belirlenen iki kişinin tribünde maç izledikleri sırada, atılan sigara izmariti yüzünden birbirleriyle tartıştıkları ve tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu bu kişilerden A.G.'nin, üzerindeki tırnak çakısıyla E.E.'yi sağ bacağından yaraladığı belirlendi. Olayın ardından gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü serbest bırakıldı.

Polisteki işlemleri tamamlanan A.G. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Öte yandan olayda kullanılan tırnak çakısının tüm aramalara rağmen bulunamadığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor