Play- Off sistemi ikiye böldü

Spor Toto Süper Lig'de, 2011-2012 sezonunda yeni uygulamaya konulan play off sistemi nedeniyle takımların sık maç yapmalarına, kulüp yöneticilerinden farklı yorumlar geldi.Konuyla ilgili olarak AA muhabirlerine görüşlerini açıklayan kulüp yetkililerinin t

Play- Off sistemi ikiye böldü

Spor Toto Süper Lig'de, 2011-2012 sezonunda yeni uygulamaya konulan play off sistemi nedeniyle takımların sık maç yapmalarına, kulüp yöneticilerinden farklı yorumlar geldi.

Konuyla ilgili olarak AA muhabirlerine görüşlerini açıklayan kulüp yetkililerinin tamamı, 11 günde 3 maç oynamanın zorluğunu dile getirdi. Kulüp yetkililerinden bazıları fazla maç oynamalarının, elde ettikleri hasılatı artırdığını ve bu anlamda yararlı olduğunu savunurken, bazı kulüp temsilcileri ise artan maç sayısına karşın seyirci ve hasılatta düşüş yaşadıklarını iddia ettiler.

 Avrupa kupalarında mücadele eden Trabzonspor ve Beşiktaş takımlarının yetkilileri ise hem lig, hem de ileride başlayacak Türkiye Kupası maçlarının yanı sıra kendilerinin Avrupa sahnesinde yer almalarının işlerini daha da zorlaştırdığını ifade ettiler.

 Ligde yer alan kulüplerin temsilcileri konuyla ilgili olarak görüşlerini şöyle açıkladılar:

TRABZONSPOR

Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Hasan Yener, ligde bu sezon yoğun bir maç programı oluştuğunu ve bunun da her takımı etkilediğini belirterek, ''Maçlar sık olunca, taraftarlar statlara gidemiyor'' dedi.

 Sık maç trafiğinin kendilerini daha fazla etkilediğine dikkati çeken Yener, şunları söyledi:

 ''Bizim bir de Şampiyonlar Ligi maçlarımız var. Bu da yoğun maç programına ekleniyor. Trabzonspor ve Beşiktaş gibi Avrupa'da oynayan takımlar için daha zorlu bir program oluyor. Buna bağlı olarak sakatlıklar ve yorgunluklar artıyor. Daha önce de bunları düşünerek geniş bir kadro oluşturduk. Takımda rotasyona gitmek zorunda kalıyoruz. Buna rağmen sakatlıklar yaşanıyor ve oyuncuları dinlendirmeye çalışıyoruz. Her gün televizyondan maç yayınlanması statlardaki seyirci sayısını azaltıyor. Takımlarının sık aralıklarla maç yapması nedeniyle ekonomisi alt düzeyde olan taraftarlar da her maça gidemiyorlar. Çünkü bütçelerine kısa bir dönemde ek bir yük getiriyor.''

 KARDEMİR KARABÜKSPOR

 

 Kardemir Karabükspor Kulübü Basın Sözcüsü Ziya Alak ise hasılatlarının arttığını, taraftarların da ayda 2 maç yerine 4 maç izlediğini kaydetti.

 Alak, play off sisteminin getirisini ve götürüsünü düşünerek hareket ettiklerini belirterek, ''Ayda 2 defa sahamızda oynadığımız maçlardan hasılat elde ederken, maç sayısı ayda 4'e çıktı'' dedi.

 ''Biz de sezon başında bu sistemi düşünerek kadromuzu geniş tuttuk'' diyen Alak, sözlerini şöyle tamamladı:

 ''Sakatlıklar yaşanırsa ya da yorgunluk belirirse ilk onbirdeki futbolcuların yerine en az onlar kadar kaliteli oyuncuları takviye edebilecek durumdayız. Bu sistem sayesinde kadroda yar alamayan bazı futbolcular şans yakalamış olacak. Taraftarlarımızın çarşamba ve hafta sonları oynanan maçlarımıza ilgisi yoğun. Takımımız eskiden bir hafta içerde, bir hafta dışarda olurdu. Yani taraftarlar takımı her hafta izleyemezdi. Şimdi her hafta stada gelerek takımlarını izliyorlar ve destekliyorlar. Tabi bu durum takımın gelirlerine de yansıyor. Bizim stadımız tadilatta olduğu için gelirimiz düşük. Ayda 2 defa sahamızda oynadığımız maçlardan hasılat elde ederken, bu ayda 4'e çıktı. Bir maçtan ortalama 20 bin lira gelirimiz oluyor. Bu rakam Anadolu takımları için küçük sayılmayacak bir rakamdır.''

ESKİŞEHİRSPOR

 

 Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, malum nedenlerden dolayı ligin geç başladığını belirterek, ''Bu nedenle sık maç yapacağız. Ağlamanın, sızlamanın kimseye faydası olmaz'' dedi.

 Ünal, sık maç yapmanın risklerinin bulunduğunu belirterek, ''Takımlarda yorgunluk ve sakatlıklar artacak. Hafta içi maçlarını bir anlamda yapmak zorundayız. Başka çaremiz yok. Kulüpler olarak play-off'u kabul ettik. Ağlamanın, sızlamanın kimseye faydası olmaz. Biz belki ilk kez karşılaşıyoruz ama dünyada bunun örnekleri var. İngiltere'de yılda 60 maç yapan takımlar var. Türkiye'de bir geçiş dönemi yaşanıyor. Elbette alışma döneminde birtakım zorluklar olacaktır. Şu anda bize zor geliyor olabilir ama alışacağız. Her türlü sistemde mücadelemizi vereceğiz. Yeni sistem taraftarlarımızı da etkiledi, ancak yine de takımlarını yalnız bırakmıyorlar'' diye konuştu.

GENÇLERBİRLİĞİ

 

 Gençlerbirliği Kulübü Basın Sözcüsü Enis Safi de play off sistemi nedeniyle ligdeki takımların kadrolarının yetersiz kalacağını savundu.

 Takımların devre arasında ciddi transferlere ihtiyaç duyacağına dikkati çeken Safi, ''Play off sisteminde kadrolar yetersiz kalacak. Çok sık sakatlıklar olacak. Kadroları geniş tutmak lazım. Geniş olmayanlar sıkıntı yaşayacaklar. Bana göre ara transfer de hızlı olacak. Futbolcuların psikolojik durumlarını bilmiyorum, ama canla başla çalışıyorlar. Sakatlıklar nedeniyle kadro eksiklerini nasıl karşılayacağız bilemiyorum. Devre arası transferler de çok sağlıklı olmuyor. Ne bulursan onu alıyorsun'' şeklinde konuştu.

KAYSERİSPOR

 

 Kayserispor Kulübü Asbaşkanı Şaban Miraboğlu ise yeni sisteminin zorunluluktan ortaya çıktığını, ancak şikayet etmemek gerektiğini kaydetti.

 Miraboğlu, şöyle konuştu:

 ''Bu yılki uygulamaya göre 8 günde 3 maç yaptık. Buna benzer sistem Avrupa'da uygulanıyor. Türk takımları bu yoğun tempoya alışık değil. Futbolcularımız zorlanıyor. Bu durumdan şikayet etmemek lazım. Bu durum zorunluluktan ortaya çıktı. Lig hem geç başladı, hem de play-off nedeniyle erken bitecek. Avrupa'ya ayak uydurmamız için bu duruma alışmamız gerekiyor. Takımlarımızın da ona göre hazırlıklarını yapması ve yeni sisteme adapte olması gerekir. Özellikle milli takımın son yıllarda yakaladığı başarıyı sürdürmesi için bu duruma alışmamız gerekiyor. Hasılat bakımından, yeni uygulamanın bizi çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü, zaten maç hasılatlarımız çok düşük.''

SAMSUNSPOR

 

 Samsunspor Kulübü Başkanı Kazım Yılmaz, play off sisteminin Türk futbolu için olumlu olacağını belirterek, ''Türk futbolunu daha iyi bir konuma getireceğine inanıyorum'' dedi.

 Profesyonel anlamda bu sistemin takımlara olumlu yansıyacağını dile getiren başkan Yılmaz, ''Yalnız Ligin normal süresinin dışında yapılacak olan bu play-off müsabakaları oyuncular için biraz zor olacak. Bu durumu kulüpler için düşündüğümüzde play-off sisteminde, taraftarların maçlara gelmeleri ile maç hasılatlarında bir artışa neden olacağı görüşündeyim. Kısacası Türkiye Futbol Federasyonu'nun getirdiği bu sistemin tüm takımlar için her anlamda olumlu olacağına inanıyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.

ANKARAGÜCÜ

 

 Ankaragücü Teknik Direktörü Ziya Doğan ise play off sisteminin hem sporcu, hem de izleyiciyi monotonlaştıracağını savundu.

 Doğan, şunları söyledi:

 ''Sezon başı yaşadığımız sıkıntılardan dolayı futbolcularımızın fiziksel kapasitesi beklenilen düzeye gelemedi. Yine kulübümüzün iç problemleri nedeniyle kadro genişliğimiz kayboldu. Özellikle bu iki sebepten dolayı yoğun maç trafiğinin profesyonel futbol ekibimiz için olumlu olduğunu söylemem imkansız. Durumu genel olarak değerlendirirsek, yoğun maç programının hem sporcu, hem de izleyici yönünden müsabakaları monotonlaştırdığını ve heyecanını düşürdüğünü düşünüyorum.''

ORDUSPOR

 

 Orduspor Kulübü Başkanı Nedim Türkmen, play off sistemi nedeniyle tribünlerdeki taraftar sayılarının artacağını iddia etti.

 Play off sistemi sayesinde ligin daha heyecanlı ve çekişmeli geçeceğini belirten Türkmen, ''Özellikle ilk dört için bir çok takım adeta savaşacak. Bu da ligin heyecanına heyecan katacak. Şu anda ligin başlamasından sonra Orduspor'u takip eden taraftar sayısında ciddi bir değişiklik gözlemlemedim. Aksine taraftarlarımızın her geçen hafta takımını daha çok destekleyeceğine inanıyorum. Özellikle ilk dört için iddialı olan takımların taraftar sayılarının ciddi oranda artacağını düşünüyorum.''

BURSASPOR

 

 Bursaspor Yönetim Kurulu üyesi İrfan Koç, play off sisteminin hem tribün gelirlerini azaltacağını, hem de futbolcuların performansını olumsuz etkileyeceğini savundu.

 Maddi kayıplarının sadece ''maç bileti'' ile sınırlı olmadığını dile getiren Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ''İlerleyen haftalarda Türkiye Kupası maçları da başlayacak. Play off sistemi nedeniyle ligin belirlenen tarihte bitmesi için bazen hafta içi ve hafta sonu olmak üzere üst üste 2 maç oynanması, hem tribün gelirlerini azaltıyor, hem de futbolcuların performansını aşırı yorgunluk nedeniyle olumsuz etkiliyor. Gelir kaybının yanı sıra futbolcular dinlenme fırsatı da bulamıyor. Aslında yorgunluk nedeniyle ortaya çıkan düşük performans başarısızlığa sebep oluyor''

 İrfan Koç, ligi açık ara önde bitirecek takımın yeniden başa dönerek, play off oynayacağını hatırlatarak, ''Koskoca bir ligi belki de açık ara önde bitireceksiniz, sonra tekrar başa dönüp şampiyonluk için maç oynayacaksınız. Bir yılın emeği bir maçlık performansa bağlı olacak. Bunu çok doğru bulmuyoruz.''

ANTALYA

 

 MedicalPark Antalyaspor Teknik Direktörü Mehmet Özdilek de yeni sistem nedeniyle seyirci sayılarında bir azalma olmadığını belirterek, ''Zaten seyirci sıkıntımız vardı. Bu nedenle de sıkışık maç programlarında seyirci sayımızda da çok fazla bir değişiklik olmadı'' diye konuştu.

 Futbolcuların yoğun maç programı nedeniyle psikolojik ve bedensel yorgunluk yaşadıklarını anlatan Özdilek, ''Maç programı sıkışık gibi görünüyor, ancak oyuncuları çok fazla etkilemiyor. Futbolcular zihinsel olarak etkilenmekten vazgeçmeliler. Çünkü Avrupa liglerinde de hem hafta sonu, hem de hafta içi maçlar oynanıyor. Üç dört maç oynamak sıkıntı yaratmamalı. Zaten maç oynamak en iyi antrenman şeklidir. Bütün oyuncular profesyonel. Bundan sonra yaşamlarına daha dikkat etmeleri gerekiyor. Uykularına, beslenmelerine daha dikkat etmeliler.''

MANİSASPOR

 

 Manisaspor Kulübü Başkanı Kenan Yaralı ise play off için görüş belirtmenin erken olduğunu, ilerleyen bölümde neler getirip, götüreceğini görmek gerektiğini kaydetti.

 Yaralı, konuyla ilgili lig sonunda görüş beyan etmeninin daha doğru olacağını anlatarak, ''Ligin devamını görelim. Lig devam ederken bu konuda görüş bildirmek doğru olmaz. Takımlar şimdi play-off mücadelesini düşünüyor. Lig sonunda görüş beyan etmek doğru olur'' diyerek sözlerini tamamladı.

MERSİN İDMANYURDU

 

 Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Nurullah Sağlam, 11 günde 4 maç yapılmasının futbolcularını yorduğunu, ancak federasyonun aldığı karara da saygılı olduklarını ifade etti.

 Normal şartlarda iki maç arasındaki antrenman süresinin uzun olması nedeniyle daha fazla hazırlık şansı yakaladıklarına dikkati çeken Sağlam, ''Ama bu sezon durum farklı oldu. O yüzden ilk haftalarda iyi puanlar alan takımların önümüzdeki haftalarda daha rahat oyun oynanacağını düşünüyorum'' dedi.

SİVASSPOR

 

 Sivasspor Kulübü Başkan Vekili Erdal Sarılar, play-off sistemi nedeniyle hafta içi maç oynamalarının kendi kulüplerinde herhangi bir sıkıntı yaratmadığını söyledi.

 Yeni sistemin getiri ve götürüsünü 10-12 hafta sonra göreceklerini anlatarak, ''Şu ana kadar herhangi bir sıkıntımız yok. İnsan her şeye olduğu gibi buna da alışıyor. Avrupa'ya uyacaksak buna da alışacağız. Hafta içi seyirci maça daha az geliyor. Şu ana kadar futbolcuların tempoya ayak uydurması konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Bu durum 4 haftada belli olmaz. 10-12 hafta sonra belli olur'' diye konuştu.


FENERBAHÇE

 

Fenerbahçe'nin Brezilyalı futbolcusu Alex De Souza, play off sistemini eleştirerek, ''Lig fikstürü çok karışık. 12-23 Eylül tarihleri arasında 4 tane karşılaşma oynadık. Bu çok kısa sürede çok maç demek. Futbol Federasyonu bize çok zor bir fikstür çıkardı. Buna rağmen 3 galibiyet ve 1 beraberlikle iyi bir başlangıç yaptık. Bu kadar yoğun bir maç trafiğinde sadece bir futbolcumuzun sakatlanması mucize'' şeklinde görüşlerini açıkladı.

 Ligdeki yeni uygulamayla ilgili olarak Galatasaray, Beşiktaş, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve Gaziantepspor kulübü yetkilileri ise görüşlerini açıklamadılar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor