Pele'ye Trabzonspor rozeti

1976'nın Ağustos ayı. Türkiye'de Anadolu'dan çıkan bir takım ligdeki ikinci yılında Şampiyon olup, İstanbul'un fiyakasını bozuyordu.Şampiyon kulüpler kupası'ndaki ilk rakip ise İzlanda'nın Akrenas takımıydı. Akrenas'ı eleyen Bordo-Mavililer, ikinci turda

Pele'ye Trabzonspor rozeti

1976'nın Ağustos ayı. Türkiye'de Anadolu'dan çıkan bir takım ligdeki ikinci yılında Şampiyon olup, İstanbul'un fiyakasını bozuyordu.

Şampiyon kulüpler kupası'ndaki ilk rakip ise İzlanda'nın Akrenas takımıydı. Akrenas'ı eleyen Bordo-Mavililer, ikinci turda ise Liverpol'la karşılaşacaklarından henüz haberdar değildi. Tam da o günlerde Trabzonspor'un önemli futbolcularından Ali Kemal, dünyanın en meşhur futbolcusu Pele ile bir araya geliyordu. Tercüman gazetesi aracılığıyla Almanya'da "Hayatım" kitabının tanıtımında Pele ile bir araya gelen Ali Kemal, Brezilyalı oyuncuya Trabzonspor rozeti takarken, haber gazete sayfalarına şöyle yansıyordu;

Dünya futbolunun en büyük ismi Pele, Frankfurt Kitap Fuarı'nda Tercüman Gazetesi aracılığla Türk futbolunun yeni gözdesi Trabzonsporlu Ali Kemal ile buluşturuldu. Pele, kitap fuarında yakında piyasaya gidecek "Hayatım" adlı kitabı için bulunuyordu. Ancak genç Türk futbolcusu için zaman ayırdı, Trabzonspor rozetini aldı ve sonra Ali Kemal ile sohbet etti.

 

-Pele: "Türkiye'de karşı karşıya ounadık mı? Türkiye ve Türk futbolu benim için tatlı hatıralarla doludur..."

-Ali Kemal: "Pele adı ve Pele'nin futbolu benim için idealdir. Ne yazık ki karşı karşıya olamadık."

-Pele:  "Ben Brezilya milli takımında başarılarımla bütün dünyada tanıondım, senin de mili takımda başarılı olmanı temenni ederim."

-Ali Kemal: Teşekkürler.

-Pele: "Önce kendine sonra da hocana inan..."

-Ali Kemal: "Benim de başarımda hocamın rolü vardır."

Pele ile Ali Kemal arasındaki tercümanlığı, kitap fuarına katılan ve uzun yıllar Amerika'da bulunmuş Nurcan adında bir Türk kadın yapıyordu.

Çevresini saran yüzlerce meraklıya rağmen Pele, Ali Kemal'in yanından ayrılmıyor, Ali Kemal ve Türk sporcularına şunları iletiyordu: "Dünyanın neresinde olursa olayım, daima Türklerden sevgi ve ilgi gördüm. Bana daima sakladığım armağanlar verdiler. Şİmdi Franfurt'ta da Almanlar dışında karşıma çıkan ziyaretçim Türkler ve bir Türk futbolcusu oldu.

 

Türk futbolcu kardeşlerime, şunu söylemek istiyorum. Aklınızdan çıkmayacak tek şey, futbolun sizin işiniz olduğudur. Mesleğinize, ekmek paranıza sakın küsmeyin. Futbol çok nankör derler doğru değildir. Futbol kendini sevene ve dürüstçe gerçek futbol oynayana herşey verir. Ben neye sahip olmışsam futbol sayesinde oldum. 

Pele, Ali Kemal'i kucaklıyor ve Trabzonspor'un rozetine bakarak, "Türkiye'den çok takım tanıyorum. İlk defa böyle bir isim duyuyorum ama Trabzonspor kuvettli bir takım olmalı" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor