Oynamayan futbolcuya rolex saat

Geçen nisan ayında tutuklanan Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl ve 14 yöneticinin karıştığı yolsuzluk davasında kulübün 20 milyon TL zarara uğratıldığı tespit edildi. Zarar, savcılık talimatıyla hazırlanan bilirkişi raporuyla ortaya çıktı.14-15 Haziran’

Oynamayan futbolcuya rolex saat

Geçen nisan ayında tutuklanan Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl ve 14 yöneticinin karıştığı yolsuzluk davasında kulübün 20 milyon TL zarara uğratıldığı tespit edildi. Zarar, savcılık talimatıyla hazırlanan bilirkişi raporuyla ortaya çıktı.

14-15 Haziran’da hâkim karşısına çıkacak sanıkların faaliyetleri üzerine hazırlanan bilirkişi raporu iddianamede de yer aldı. Radikal’in haberine göre, Gaziantepspor Başkanı Kızıl ve kulüp yöneticilerinin, 2006-2011 yılları arasında gerçek olmayan işlemlerle Gaziantepspor Kulübü Derneği’nin hesabındaki 13 milyon lirayı, Kızıl Group adlı şirketin kasasına aktardığı tespit edildi. Üstelik derneğin hesabını boşaltmakla kalmayan yöneticiler dernek hesabından Kızıl Group’a aktarılan paraları tekrar derneğin banka hesaplarına aktardı ve bu şekilde dernek, Kızıl Group’a yaklaşık 13 milyon lira da borçlandırıldı. Gaziantepsporlu yöneticiler bu sahte borç işlemine 5 milyon lira faiz de işletti ve kulübü kendi şirketlerine toplamda 18 milyon lira borçlandırdı. Futbolculara yapılan ödemelerdeki tahfiratla birlikte kulüp toplamda 20 milyon lira zarara uğratıldı.

 

Sahte borca faiz de aldılar

İbrahim Kızıl ve 14 yöneticinin yaptığı iddia edilen yolsuzluk bilirkişi heyeti tarafından oluşturulan 326 sayfalık raporda şu ifadelerle yer aldı: “Aslında, derneğin banka hesaplarına Kızıl Group’tan gelen tutarlar hemen önce dernekten alınmış tutarlardır. Yani, birtakım banka işlemleriyle aynı para dolandırılarak dernek, Kızıl Group’a gerçek olmayan şekilde borçlandırılmıştır. Sonuç olarak, özetlenen işlemler yoluyla, dernek malvarlığının yaklaşık 13 milyon lirası Kızıl Group firmalarına aktarılmıştır.”

Kulübü sahte işlemlerle borçlandırarak zimmete para geçirdikleri tespit edilen Kızıl Group’un bir diğer vurgunu ise sahte borca işlettikleri faiz oldu. Kızıl Group, Gaziantepspor Kulübü Derneği’nin gerçek olmayan bir borcu üzerinden Kızıl Group firmaları lehine yaklaşık 5 milyon 600 bin lira faiz ve kur farkı ekleyerek borç tutarını arttırdı.

 

Naylon fatura perdesi

Bilirkişi raporunda Dernek ve Kızıl Grup arasındaki para transferlerinin fark edilmemesi için hesapların şişkin tutulduğu da tespit edildi. Bu amaçla, 2.2 milyon lira tutarında 168 adet sahte fatura düzenlendi. Böylece, malvarlığı aktarımının bilanço hesapları üzerinden görülebilmesi zorlaştırıldı. Naylon fatura ile yapılan vurgun bilirkişi raporunda şöyle özetlendi: “Bu şekilde, gerçekte hiç yapılmayan bir takım giderler (sahte belgelere) nakit olarak ödemede bulunulmuş gösterilerek kasa hesabı makyajlanmıştır. Bunun için de 2008 ve 2009’da toplam 2.222.165,30.-TL tutarında 168 sahte fatura kullanılmıştır.”

Asıl alacaklı dernek

Raporun sonuç kısmında ise Kızıl Group ve Gaziantepspor Kulübü Derneği’nin yasal defter kayıtlarına yer verildi. Buna göre 2006–2011 arasında borçlu görünen Gaziantepspor Derneği’nin aslında bazı dönemlerde alacaklı olduğu, yasal kayıtlarda 31 Aralık 2011 itibariyle görünen 13 milyon liralık borcun gerçek olmadığı ve gerçekte derneğin 2 milyon 600 bin lira alacaklı olduğu tespit edildi.

 

Oynamayanlara Rolex saat primi

Kulübün yasal defterlerini inceleyen bilirkişi heyeti, kulüp kasasından futbolculara ‘maç primi’ olarak toplam 500 bin lira tutarında Rolex marka saat alındığını tespit etti. 23 Ağustos 2008’de Fenerbahçe galibiyetine prim olarak verilen saatlerin o tarihte maç kadrosunda bulunmayan futbolcular İsmail Köybaşı, Mahmut Bezgin ve Mehmet Karakeçeli’ye de verildiği tespit edildi. Ayrıca Mehmet Karakeçeli’nin oyuncusu olduğu PAF takımının da Fenerbahçe’ye yenildiği vurgulandı. Bir diğer tespit ise henüz transfer olmamış oyunculara saat dağıltılması oldu. 9 Kasım 2010’daki Antalya maçını kazanan futbolculara saat verildi. Fakat Cenk Tosun, Dos Santos ve diğer 5 futbolcu maç tarihinde henüz Gaziantep’te oynamıyordu.

 

Galibiyete prim var, ‘yarı final’e yok

Bilirkişi heyeti, Fenerbahçe ve Antalyaspor galibiyetlerine yüksek prim ödeyen Gaziantepspor’un Galatasaray’ı Türkiye Kupası’ndan elediği çeyrek final maçında herhangi bir prim vermediğine de dikkat çekti. Heyet Galatasaray galibiyetine prim verilmemesini manidar bulduğunu şu sözlerle özetledi: “Gaziantepspor 2010–2011 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı finale kadar yükselmiş, bu süreçte biri Galatasaray olmak üzere toplam 4 galibiyet, biri Beşiktaş biri Galatasaray olmak üzere 3 beraberlik elde etmiştir. Aynı süreçte, Galatasaray’ı çeyrek finalde elemiştir. Dolayısıyla, çeyrek finaldeki Galatasaray galibiyeti veya yarı finale kalınmış olunması yerine; grup maçlarının ilkindeki galibiyet için ekstra prim olarak kol saati dağıtılması manidar görülmüştür.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler