Milli takımda bir dönem sona erdi

Eurobasket 2013'te yaşanan büyük başarısızlık sonrasında beklenen basın toplantısı yapıldı ve Bogdan Tanjevic dönemi sona erdi. A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın Slovenya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'ndan elenmesinin ardından basketbol milli takımlar

Milli takımda bir dönem sona erdi

Eurobasket 2013'te yaşanan büyük başarısızlık sonrasında beklenen basın toplantısı yapıldı ve Bogdan Tanjevic dönemi sona erdi.
 
A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın Slovenya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'ndan elenmesinin ardından basketbol milli takımlarının 2013 yılındaki performanslarının değerlendirileceği basın toplantısı yapıldı. Toplantıda ilk olarak sözü devralan Federasyon Başkanı Turgay Demirel, Tanjevic'in istifa ettiğini resmen açıklarken, uzun süredir Milli Takım'da görev yapan Hidayet Türkoğlu'nun da milli takımı bıraktığını belirtti. Bu 3 isim ile birlikte takımın menajeri Harun Erdenay da kısa bir açıklama yaptı.

İlk olarak sözü alan Federasyon Başkanı Turgay Demirel uzun bir değerlendirme yaptı ve uzun dönemde yakalanan başarılarla birlikte başarısızlığın sebeplerini açıkladıktan sonra Tanjevic'in görevi bıraktığını belirtti.

"TURNUVANIN SONUNDA YAPMAYI PLANLIYORDUK"

"Türk basketbolu için başarıyla başladı, başarıyla devam etti. Böyle de devam etmesini istedik. Bu toplantıyı turnuvanın sonunda 24-25'inde düzenlemeyi planlıyorduk."

"ALTIN HAYALİ HAYALİ İLE BAŞLADIK"

"Öncelikle Kadın basketbol takımının 3'üncülüğü, Akdeniz Olimpiyatları'nda altın madalya, devamında gençlerimizin Avrupa şampiyonluğu gelmesi bu yazın önemli olaylarıydı. A Milli Takımımızın da turnuvada başarılı olması amaçlanmıştı. Eurobasket 2013'ün bizim için anlamı vardı. Neredeyse 20 sene önce basketbola başlamış önemli bir jenerasyonun katıldığı son turnuva olacaktı. Altın madalyayı alma hayaliyle hazırlıklara başladık."

"BAŞARI KOVALAYAN BİR TAKIM HAYALİ VARDI"

"Tüm basketbolseverlerin ve kamuoyunun da ilgisi vardı. Biz de özellikle bu sene bütün ekip olarak, ülkemizi burada aldığımız başarıyla mutlu edecektik. Bunun için de temmuz ayında yaptığımız basın toplantısında, oyuncuların seçiminde yaşlı, tecrübeli, genç herkesin seçilebileceğini söyledik. Son yıllara baktığımız zaman 2 dönemi net olarak görebiliyoruz. İlk dünya şampiyonasına katılışımız ve 2003'te olimpiyatlar için mücadele edişimiz önemliydi. Her Avrupa şampiyonasına katılmak değil, buralarda başarı kovalayan bir takım hayalimiz vardı. İlk kez dünya şampiyonasına katıldık. Tüm önde gelen koçlar ve oyuncuların katkısıyla o dönemi tamamladık."

"TANJEVIC'İN BAŞARILI, BAŞARISIZ DÖNEMLERİ OLDU"

"2004'te Bogdan Tanjevic ile birlikte yeni bir döneme başladık. Bu dönem içerisinde başarılı, başarısız dönemler oldu. ası 7 maçın 5'ini kazandık ama çeyrek finalde kaldık. O çok önemliydi ama son iki maç yenildiğimiz için medya bizi başarısız yaptı. 2010'da arkasından Türk basketbol tarihinin en önemli maçlarıydı. Koçumuzun bu ikinci dönemde gösterdiği çalışma, çaba için Türk insanları huzurunda kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Kendisi çok önemli bir hastalıkla mücadele etmek zorunda kaldı. 6 ay öncesidne olan bu olaya rağmen, ben Türk halkına olan sorumluluğumu yerine getirmek zorundayım diyerek takımın başında görev aldı."

"EN BÜYÜK HAYAL OLİMPİYATLARDA..."

"Bu rahatsızlığının sonrasında 6 sene yardımcı antrenör olan Orhun Ene'yi baş antrenör yaptık. En büyük hayalimiz olimpiyatlarda, hem erkek hem kadın milli takımlarına sahip olmaktı. Orada sadece 12 takım yer alıyor ve orada olmak gerçekten çok zor."

"PERFORMANS BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI OLDU"

"Milli takımımızın bu performansı benim için büyük bir hayalkırıklığı oldu. Özellikle, çalışma döneminin başlamasından itibaren federasyon olarak her türlü fedakarlığı yaparak, milli takımın sahaya mümkün olan en kuvvetli takımın çalışacağı ortamı yarattık. Hepimiz bu turnuvaya madalya almak için gidiyorduk. Herkesin hedefi böyleydi. Bütün maçları tek tek oynayıp, kazanacağız dedik ama Finlandiya maçında 50'li skorlar üreterek moralimizi bozdu. Sonrası da kötü oldu. Bu da bizi bugün hayalkırıklığı içerisinde bir toplantı yapmaya itti."

"TANJEVİC'İN İSTİFASINI KABUL EDECEĞİZ"

"İyi günler, kötü günler sporda var. Bizim amacımız istikrarlı bir süreç yaşatmak. Önümüzdeki dönemde önemli kararlar almak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu ikinci dönem sona erdi. Milli takıma yeni bir teknik yapılanmaya gidilecektir. Tanjevic'in istifasını yönetim kurulu olarak kabul edeceğiz. Tanjevic'e Türk ve dünya basketboluna katkıları için hepiniz huzurunda teşekkür ediyorum."

"USÜL VE METODLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ"

"Diğer kararımız, Milli takımlarımızla ilgili olarak çalıştığımız usül ve metodları tekrar değerlendireceğiz. Milli takımların başarısı, basketbolun gelişimi ve büyümesi için bu çalışmalarımız çok önemli. Daha iyi nasıl yapabiliriz bunları değerlendireceğiz. A Milli Basketbol Takımı'nın yapılanmasında daha başka neler yapabiliriz. Basketbol camiasında herkesten fikir bekliyoruz. Nasıl daha farklı bir oyuncu yapısı geliştirmemiz gerektiğini tartışmak, doğruyu bulmak ve yapmak durumundayız. Geçen sene 16 yaş, bu sene 18 yaşta Avrupa şampiyonu olan Milli takımlarımız var. Bu gençler önümüzdeki birkaç senesini düzgün bir şekilde yönetirsek, başarılı oluruz."

"GELECEKTEN HEP ÜMİTLİ OLDUM"

"Önümüzdeki süreçte 2 önemli kararımız var. İstikrarlı bir başarı çizgisi yönetebilmek için karar vereceğiz. Bütün bunlar önümüzdeki süreçte federasyonumuzun yapacağı çalışmalar, ben Türk basketbolunun geleceğinden her zaman ümitli oldum. 2020 Olimpiyat oyunları ülkemizde düzenlenseydi, altyapı kadrolarımızla orada başarılı olacağımızı da öngördük. Nerede olursa olsun, Türk basketbolunun orada olacak gücü var. "

"HİDAYET'E TEŞEKKÜR EDİYORUM"

"Hidayet Türkoğlu'na 300'üncü kez milli olduğu için buradaki Polonya maçında plaket verdik. Kendisi birçok ilki ve başarıyı yakaladı. 13'üncü NBA senesini geride bıraktı. Dirk Nowitzki'den sonra en uzun süre budur. Hidayet Türkoğlu, bir tek 2006 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda sakatlığı nedeniyle yer alamadı. Her yaz milli takım çalışmalarında bulundu. O anlamda arkadaşlarına ve Türk gencine örnek olması nedeniyle kendisine teşekkür etmek istiyorum."

"KÖTÜ PERFORMANS KATKILARI SİLEMEZ"

"Çok istememize rağmen, belki de bu aşırı istek nedeniyle işlerin iyi gitmediği oluyor. Ne kadar başarılı olmak istediğini ben biliyorum. Gerçekten bir altın madalya almak hayaliyle, 5 aylık kızını en az 3 ay görmeyecek şekilde milli takımla beraber oldu. Gönül isterdi ki, Hidayet'in kötü performansını değil iyi performansını konuşsaydık. Ancak, hiçbir kötü performans verdiği katkıları silemez. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum."

Turgat Demirel'in ardından da Bogdan Tanjevic'in başarısızlığın nedenlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

 

 

"BÜTÜN SORUMLULUĞU KABUL EDİYORUM"

Bu felaket performans sonrası bütün sorumluluğu kabul ediyorum. Başta federasyon olmak üzere herkes bana güzel bir ortamda çalışma fırsatı sundu. Açıkçası herşey bizim için, maç programı bile bizim için idealdi. Fakat, aslına bakarsanız olmadı, buna rağmen olmadı.

"BENİM HATALARIMDAN BAHSEDEBİLİRİZ"

"İyi bir antrenör, sağlık ekibimiz vardı. Sağlık ekibimiz Avrupa'nın en iyisi. Hazırlık süreci boyunca çok iyi iş çıkardılar. 48 günlük civarında bir hazırlık dönemimiz geçirdik. Bunların çoğu yüklemeyle geçiyor. Burada benim hatalarımdan bahsedebiliriz. Açıkçası ben 2'inci tur, çeyrek final, yarı final maçlarına hazırlık yaptım. Kondisyon antrenmanları vardı, oyuncularım bunların hepsini yaptı. Bu tarz hazırlıklar turnuvanın başlangıcında sizi zorlar ama ileriki turlarda sizin işinize yarar. İlk turu kolayca geçeceğimizi düşünüyordum. "

"İKİNCİ TUR MAÇLARINA KİTLENMİŞTİK"

"Aslında fiziksel ve teknik anlamda, psikolojik olarak takımı hazırlama konusunda sıkıntı yaşadık. Onlardan önce ve sonra yaptığımız toplantılarda, genelde İspanya ve Slovenya ile oynanacak ikinci tur maçlarına kilitlenmiştik. Burada hata yaptık. Bu da sanırım, oyuncularımızın ilk turda oynayacağı maçlardaki rakiplerine karşı olan saygısını azalttı. Açıkçası, bunun bedelini ilk Finlandiya maçında ağır bir şekilde ödedik. Ben maç içinde kaybedeceğimizi düşünmüyordum. Savunmamızın ve atletizmimizle ilk turun üstesinden geleceğimizi düşünüyordum."

"NASIL GEÇEMEDİĞİMİZİ ANLAYAMIYORUM"

"Ben de sizler gibi şu anda anlayamıyorum. Kondisyon olarak belki bizden iyilerdi ama bu takımları nasıl geçemediğimizi anlayamıyorum. Benim kendi hatalarımla ilgili bahsedeceğim kısa açıklama bu kadar. Burada sadece Federasyon başkanı değil, oyuncularım da bana destek verdi. Hidayet çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdi. Takım arkadaşlarını da motive etti. "

"ÜLKEMİ SEVİYORUM"

"Benimle beraber masada oturan insanlar olan ailem gibi gördüğüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Ülkemi seviyorum. Onların desteklerini ve sevgilerini her zaman hissettim. Her şey için herkese çok teşekkür ediyorum. Bana verdikleri fikirler ve destekler için müteşekkirim."

A Milli Takımın kaptanı Hidayet Türkoğlu da kötü performans nedeniyle açıklamalarda bulunurken, Türk halkından özür diledi. İşte o sözler...

"EN ÇOK ÜZÜLEN İNSANLAR BİZİZ"

"Burada şu durumda olmak herkesi üzüyordur. Sporcu olarak en çok üzülen insanlar biziz. HErkesin buna samimiyetle inanmasını istiyorum. Her zaman, hazırlık turnuvası olsun, kendi aramızdaki maçlarda herkes kazanmak için sahaya çıkar. Önemli turnuvalarda bu durumda olmak bizi gerçekten çok üzmüştür."

"BAZI DURUMLARDAN KURTULAMIYORSUNUZ"

"Biz gerçekten iyi hazırlandık. Ekip olarak istekliydik. Kendimizi bu turnuvaya iyi bir netice elde etmek için iyi hazırlamıştık. Sporcu olarak bazen öyle durumlarla karşılaşıyorsunuz ki, cevabını veremiyorsunuz. Bazı durumlardan kurtulamıyorsunuz, bu sizi olumsuz yönde etkiliyor. Türk halkının bilmesini isterim ki, biz takım olarak bir başarı elde etmek için oraya gitmiştik ve herkes inanmıştı. Herkes fedakarlık yaptı, genç oyunculardan bana kadar herkes bu takıma sahip çıktı."

"TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUM"

"Maalesef, turnuva istediğiniz gitmiyor. İyi oynadığınız, kötü oynadığınız turnuvalar oluyor. Bu kötü turnuvalardan bir tanesine denk geldi. Bunun açıklamasını yapmaya çalışıyoruz. Bu en ağır durumlardan bir tanesidir. Yıllardır bizi gönüllerine yerleştiren ve seven, sahip çıkan Türk halkından tüm takım adına özür diliyorum. Bu gibi sonuçlar hepimize ders olacaktır. Ben bu ülkede başı dik yürüyorsam bu formaya sahip çıkmamdandır. Bana da Türk halkı her zaman sevgi göstermiştir. Bütün arkadaşlarım da forma için elinden geleni yapmaya çalışmıştır. Bir kaptan olarak bütün genç arkadaşlarıma bunu aşılamaya çalışıyorum."

"ELEŞTİRİLER OLACAKTIR, AMA..."

Bunun ne kadar farklı bir değer olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Eleştiriler olacaktır. Bunların yapıcı ve birleştirici olması, kırıcı olmaması gerekiyor. Biz her türlü eleştiriye açığız. Biz ilk eleştiriyi kendi aramızda yapıyoruz. Doğal olarak da bize burada en çok kırılması gereken Türk halkıdır. Bize yıllardır samimiyetle sahip çıkmışlardır.

"BÜYÜKLERİMİZİN ELEŞTİRİLERİ BİZİ ÇOK KIRMIŞTIR"

"Üzüldüğümüz noktalar oluyor. Bazı şeyleri görme fırsatı bulduk. Bu formanın, milli takımın kaptanlığını yapmış büyüklerimiz takıma sahip çıkması gerekirken, yaptıkları eleştiriler bizi çok kırmıştır, bizi çok üzmüştür. Bizlerle aynı durumda olmuş bir insanın yapmış olduğu açıklamalar Türk sporcuları çok üzmüştür. İnanıyorum ki, bir şekilde buradaki insanlardan özür diler. Biz her durumda Milli takıma sahip çıkmayı bilen insanlarız. Bu bundan sonra da böyle devam edecektir. Ben burada olurum, olmam ama ilk çağrıldığından buraya koşarak gelecek insan benim. Bizim kalitemizde takımlar orada, biz buradayız. Buna gerçekten üzülüyoruz. Bize değer veren Türk halkından tekrar özür diliyoruz."

"OSMANLI TOKADI GİBİ OLDU"

"Basından gelen "Felaket bir turnuvaydı. Teknik sebepler neydi" sorusuna Harun Erdenay; "Teknik sonuçlara da yapacak bir şey yok. Kötü bir turnuva geçirdik. Bazen oluyor maalesef, ileriye bakacağız. İşler kötü gidince toparlamak zor olur. Bize %70'le şut sokan takımlar var. Böyle maçlarda kazanmak zor oluyor" dedi. Turgay Demirel; "Bu turnuva bize Osmanlı tokadı gibi oldu. Hatalarımız neydi, bu noktada dışarıdan da eleştiri ve fikir beklediğimiz söyledik. Bütün hataları geniş bir şekilde değerlendirip, 16 ve 18 yaş oyuncularımızın böyle bir duruma düşmemesini sağlamak istiyoruz" açıklamasını yaptı."

KRİTİK DOPİNG KONUSU!

"Doping ile ilgili milli takımın politikası değişecek mi? Basketbol federasyonunun dopinge bakışı nedir?" sorusuna Demirel; "Bunlardan biri Ermal'dir. O dopingle ilgili bir konu değildi. Bunu WADA da kabul etti. Kerem Gönlüm ise milli takım sırasında olan bir olay değildi. Biz TBF olarak maçlarda katı bir şekilde uygulamalar yapıyoruz. Bütün genç sporcularımıza doping ile ilgili uyarılarda bulunuyoruz. Milli takım içerisinde kendi içimizde de sürekli kontroller yapıyoruz. Hidayet konusu ise performans amaçlı kullanılmayan bir maddenin 4 ay sonrasında vücudunda çıktığını FIBA da kabul etti. O madde tamamen tedavi amaçlı kullanılmıştı. Geçtiğimiz sezon erkeklerde 1, kadınlarda 0 doping çıktı. O 1'de Amerikalı oyuncunun uyuşturucu madde kullanmasıydı. Geçmişte de sıkı politikalarımız oldu, ileride de olacak" dedi.

YENİ HOCA KİM OLACAK?

"Antrenör seçimi nasıl olacak? Önce yabancılara mı bakılacak yoksa, Türk antrenörlere mi gereken hak verilecek? Tanjevic, Orhun Ene döneminde olduğu gibi yine çalışacak mı?" sorusuna Turgay Demirel; "Orhun'un ayrılmasından sonra yurt dışından görüşmelerimiz olacak. Mutlaka yabancı olacak, mutlaka yerli olacak demedik. Başarısını kanıtlamış yerli hocaları da düşüneceğiz. Messina olayının geç sonuçlanması aleyhimize oldu. Tanjevic takımı tanıdığı için o kısa süreçte tercih ettik. En iyi tercihin de bu olacağını düşündük. Önümüzdeki süreçte çok süratli bir şekilde karar vermek istiyoruz. Bazı tercihler ve etkenler teknik ekip ile konuşularak konular var. Tanjevic şu andan itibaren milli takımda görev almayacak" şeklinde cevap verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler