MHK'da Hakem krizi yaşanıyor!

Merkez Hakem Kurulu'nu Spor Toto Süper Lig'in ikinci devresinde sıkıntılı günler bekliyor Her geçen sezon kademe atlayan hakemlerimizin Avrupa Kupaları'ndaki görevleri çoğalacak 2012 yılındaki 3 aylık yoğun maç trafiğinde Süper Lig'de çok sıkı bir hakem k

MHK'da Hakem krizi yaşanıyor!

Merkez Hakem Kurulu'nu Spor Toto Süper Lig'in ikinci devresinde sıkıntılı günler bekliyor Her geçen sezon kademe atlayan hakemlerimizin Avrupa Kupaları'ndaki görevleri çoğalacak 2012 yılındaki 3 aylık yoğun maç trafiğinde Süper Lig'de çok sıkı bir hakem krizi yaşanacak.

Türk hakemliği, uluslararası alanda her geçen sezon bir kademe daha atlıyor. 2011-2012 sezonunda da Cüneyt Çakır'ın 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev alacağı ve Fırat Aydınus'un 'Elit Development' kategorisine yükseldiği haberleri hakemliğimiz adına Türkiye'yi sevince boğdu. Fakat bu başarı tablosu; FIFA kokartlı hakemlerimizin Süper Lig'in ikinci yarısına paralel olarak Avrupa Kupaları'ndaki görevlerinin zorlaşarak artacağını resmediyor. Bu fotoğraf da; Avrupa Kupaları, Türkiye Kupası ve Spor Toto Süper Lig'in play-off dönemi dahil olmak üzere yoğun maç trafiğinde ciddi hakem sıkıntısı yaşanacağının mesajını taşıyor.

YARDIMCILAR DA FIFA...

Artık Şampiyonlar Ligi'nde iki hakemimiz görev alacak: Cüneyt Çakır ile Fırat Aydınus... Bu isimlerin Avrupa maçlarında; iki yardımcı, iki de kale arkası hakemi görev alacak. Hem Şampiyonlar Ligi hem de Avrupa Ligi'nde yardımcı hakemlerin FIFA, kale arkası hakemlerinin ise en az birinin FIFA olması (diğer kale arkası hakemi ise Üst Klasman olacak) zorunluluğu var. Aydınus'un, Şampiyonlar Ligi'nin dışında ayrıca Avrupa Ligi'nde de görev alma ihtimali bulunuyor. Diğer FIFA kokartlı hakemlerimiz Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek de 2012 yılında Avrupa Ligi'nde beş kişilik ekipleriyle boy gösterecek. Hakemlerin Avrupa görevleri arttıkça, hafta içi maçlarıyla birlikte bir haftada 27 karşılaşmanın oynandığı Süper Lig'de kriz yaşanacak. Üç aylık sıkışık programa bir de Türkiye Kupası maçları eklenecek ve ilk yarıda fazla görev alamayan hatta önemli görevler verilmediği için kulislerde küstürüldükleri dillendirilen isimler sahneye çıkacak. İlk devrenin en fazla maç yöneten ismi olan Cüneyt Çakır, 2012 Avrupa Şampiyonası'na tamamı FIFA kokartlı olmak üzere beş kişilik ekibi ile gidecek. Merkez Hakem Kurulu, ilk devrenin ve dev maçların yükünü çeken Çakır'a Haziran ayında EURO 2012'de başarılı olabilmesi adına fazla yüklenmeyecek ve maç programlarına göre hazırlayıcı görevler verecek. MHK, aynı metodu uluslararası arenada daha başarılı olabilmeleri için diğer hakemlere de uygulayacak.

Bank Asya'dan transfer!

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, üç aylık periyottaki sıkışık maç trafiğinde nasıl bir yol haritası izleyeceklerini değerlendirdi. Namoğlu, "Yaşadığımız olağanüstü bir durum. Hafta içi maçları olduğunda Süper Lig'de bir haftada 27 maç oynanıyor. 18 de Bank Asya olduğunu düşünürseniz, 45 hakem olması gerekir. Bizim elimizdeki üst kadro ise 37 görünüyor fakat 36... Üst Klasman Hakemimiz Tayfur Özkan ameliyat olduğu için üç aydır maçlarda görev alamıyor ve üç ay daha yok. Türkiye Kupası maçları eklenince durum daha da vahimleşecek. Zaten Süper Lig üç ayda bitecek. Hakemlerimizin Avrupa'daki görevlerinde başarılı olabilmeleri için Türkiye'deki maçlar üzerinde sıkı değerlendirmeler yapacağız. Sıkışıklık yaşayacağımız bir gerçek fakat elimizdeki kadro ile döndürmemiz gerekiyor. Sezon başında, Mete Kalkavan ve Volkan Bayarslan gibi hakemlere ilk defa Süper Lig'de orta hakemlik görevi verdik ve olumlu sonuç aldık. İkinci devre de Bank Asya'da görev alan Çağatay Şahan ve Kutluhan Bilgiç gibi başarılı gördüğümüz genç arkadaşlara Süper Lig yolunu açmayı ve birkaç ismi daha devreye sokarak bu dönemi atlatmayı düşünüyoruz" dedi.

İLAVE YARDIMCI OLABİLİRLER

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek ve Bülent Yıldırım'ın maçlarında ilave yardımcı olarak görev alabilecek hakemler (FIFA ve Üst Klasman) ve bu sezon Süper Lig'de 17 haftada yönettikleri maç sayıları: Yunus Yıldırım (9), Tolga Özkalfa (10), Özgür Yankaya (10), Halis Özkahya (10), Barış Şimşek (6), Süleyman Abay (9)... Süper Lig'in ilk yarısında Cüneyt Çakır 11, Fırat Aydınus ve Hüseyin Göçek 9'ar, Bülent Yıldırım ise 7 maçta orta hakem olarak görev aldı.

NOT: Hüseyin Göçek ve Bülent Yıldırım da Avrupa'da orta hakemlik görevi almadıkları tarihlerde ilave yardımcı olarak karşılaşmalarda görevlendirilebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler