Maçlar artık masada kazanılacak

FİFA çizgi teknolojisine ışık yaktı ama asıl amaç masa hakemi. Futbol maçlarında yaşanan hakem hataları ve sadece sadece görüntülere göre doğru karar verme durumu artık yeşil sahalarda kaçınılmaz oldu.Basketbol maçlarında özellikle NBA'de olduğu gibi artı

Maçlar artık masada kazanılacak

FİFA çizgi teknolojisine ışık yaktı ama asıl amaç masa hakemi.

 

Futbol maçlarında yaşanan hakem hataları ve sadece sadece görüntülere göre doğru karar verme durumu artık yeşil sahalarda kaçınılmaz oldu.

Basketbol maçlarında özellikle NBA'de olduğu gibi artık futbolda da masa hakemi görüntülere göre haklıyı haksızı ayırt edip ona göre bir karar verecek.

FİFA 2010 Dünya Kupası'ndan sonra çizgi teknolojisi çalışmalarına onay verdi. Ancak insan odaklı masa hakemi uygulaması daha cazip bir şekilde duruyor. Geçen hafta İngiltere'de oynanan Chelsea-Tottenham maçında hakemin top çizgiyi geçmediği halde gol kararı vermesine Beşiktaş-Galatasaray derbisinde Melo'nun ofsayttan attığı gol eklenince tartışmalar alevlendi.

 

FUTBOLDA HEP HAKEM HATALARI OLDU

Futboldaki hakem hataları son 3-5 yılda olmadı. Yeşil sahalarda bilinen en meşhur hakem hataları denildiğinde Maradona'nın İngiltere'ye eliyle attığı gol, Henry'nin İrlanda'yı kupa dışına iten el asisti, ve Lampard'ın Almanya maçında verilmeyen buz gibi bariz golünü bir çırpıda sayabiliriz.

 

Bunların dışında Messi'nin İspanya Ligi'nde eliyle attığı gol, geçen hafta İngiltere'de oynanan Chelsea-Tottenham maçında topun çizgiyi geçmediği halde hakem Atkinson'un yardımcının kararına uyarak gol kararı vermesi skandal kararlara yeni eklendi...

 

Türkiye Ligi'nde ise buna benzer hatalı kararlar oldu. Trabzonspor'un verilmeyen penaltıları ve bir kaç benzeri pozisyon ile en bariz hakem hataları oldu...

 

Futbol, icat olduğu günden beri hep tartışılan bir spor dalı. Yıllar içerisinde birçok kuralı değişti hala da değişmeye devam ediyor. Ancak dünya futbolunun kural koyucusu FIFA'nın ayak diremesi sebebiyle bu cazip oyunda teknolojinin nimetlerinden yeterince faydalanılamıyor. Son zamanlarda yaşanan hakem hatalarından sonra, futbolda teknolojik devrimin şart olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

 

MASA HAKEMİ HATA RİSKİNİ AZALTIR

Peki futbol, teknolojinin nimetlerinden ne ölçüde faydalanabilir? Futbol, tarihsel gelişimine bakıldığında diğer branşlara nazaran kolay kurallar koyulup değişebilen bir oyun değil. Ancak hakem hatalarının çok can yakmaya başlaması bazı yenilikleri de zorunlu kılıyor. Futbolun hatalar oyunu olduğunu her fırsatta dile getiren FIFA Başkanı Sepp Blatter, 2010 Dünya Kupası'ndaki hakem hatalarının ardından 'çizgi teknolojisi' uygulaması çalışmalarına onay verdi.

Blatter, yıllar sonra teknolojiyi sahaya sürmeye ikna olurken, futbolun daha insan odaklı bir opsiyonu var: Masa hakemi. Masa hakemi her maçta gözlemci ile birlikte tribünde oturup, önündeki ekrandan tartışmalı pozisyonu izleyerek birkaç saniye içerisinde hakeme telsizle bilgi verebilir.

Bugüne kadar hiç dillendirilmeyen bu uygulama ile bariz hataların önüne geçileceği gibi insan faktörü de teknoloji ile bütünleştirilmiş olur. Peki teknik olarak bu mümkün mü? Dünya futbolunun kural koyucusu FIFA...

Yerel federasyonlar bir kuralı ancak FIFA koyduğu andan itibaren uygulayabilir. Mesela 1987'de üç puanlı sistemi FIFA önermiş ve Türkiye bu sisteme geçen ilk federasyonlardan biri olmuştu.

UEFA'ya bağlı en zengin federasyonlardan biri olan TFF yine 4. hakem kuralını ilk uygulayanlardandı. Hakem hatalarını en aza indirecek insan odaklı masa hakemi uygulaması şimdilik bir ütopya gibi görünse de FIFA, futbolun gelişimi için teknolojiye daha fazla ayak direyemeyecektir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler