Kulüpler şimdi yandı! Vergide flaş gelişme!

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi affı tasarısı geçtiğimiz haftaya damga vurmuş ve Trabzonspor da içinde olmak üzere borçlu kulüplerin bu işten kârlı çıkacağı basında işlenmişti. Ancak çok geçmeden yine Maliye Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışma kulüpl

Kulüpler şimdi yandı! Vergide flaş gelişme!

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi affı tasarısı geçtiğimiz haftaya damga vurmuş ve Trabzonspor da içinde olmak üzere borçlu kulüplerin bu işten kârlı çıkacağı basında işlenmişti. Ancak çok geçmeden yine Maliye Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışma kulüplerde  panik yarattı.

Bakanlığın, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi futbolculardan alınan gelir vergisinin oranını yüzde 15’ten yüzde 35’e çıkarmayı planladığı ve bu girişimin büyük endişeye yol açtığı belirtildi. Çünkü Türkiye’de futbolcuların ödemesi gereken yüzde 15’lik vergiyi de kulüpler üstleniyor. Yüzde 20’lik ek maliyetin kulüpleri çok zor duruma sokacağı belirtiliyor.

BAKAN ŞİMŞEK 2 YIL ÖNCE MESAJI VERMİŞTİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaklaşık 2 yıl önce yaptığı açıklamada futbolculardan alınan vergilerin yüzde 35’e çıkarılacağını bildirmişti. Türkiye’de futbolculardan alınan vergilerin Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında çok düşük kaldığına dikkat çeken Bakan Şimşek şunları söylemişti: “Bu açıdan Türkiye futbolcular için bir cennet. Gelir vergisi mevzuatını yeniden yazıyoruz. Bu çerçevede konunun ele alınmasının yararlı olacağı düşüncesindeyim. Taslağın son şeklini vermediğimizden bir şey söylemek için erken. Kamu vicdanını yaralayan bir durum varsa bizim bunu gerçekçi bir zeminde çözmemiz lazım. Futbulcularla ilgili bir düzenleme yaparsak, onlar da normal vatandaş gibi vergilendirilecek ve ödedikleri oran da yüzde 15’ten yüzde 35‘e çıkacak.”

FRANSA'DA %70 VERGİ ORANI VAR

Spor Toto Süper Lig’de top koşturan futbolcuların, yasaya göre her yıl yüzde 15 oranında gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Ancak bu vergiler futbolcuların kulüpleri tarafından ödeniyor. Avrupa’daki büyük liglerde forma giyen oyuncular ise en az yüzde 43 vergi veriyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 50, Almanya’da yüzde 45, İspanya ve İtalya’da ise yüzde 43 seviyesinde. Fransa’da ise daha önce yüzde 40 olan vergiler hükümet tarafından yüzde 70’e çıkarıldı. Buna göre Ligue 1’de top koşturan bir oyuncu örneğin 3 milyon euro kazanıyorsa bunun tam 2.1 milyon euroluk bölümünü vergi olarak ödüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler