Kılıç: "Türk futbolunun kurtuluşu için..."

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ankara'daki bakanlık binasında, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve Spor Toto Teşkilatı yetkililerinin de bulunduğu toplantıda, PTT 1. Lig takımlarının başkan ve yöne

Kılıç: "Türk futbolunun kurtuluşu için..."

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ankara'daki bakanlık binasında, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve Spor Toto Teşkilatı yetkililerinin de bulunduğu toplantıda, PTT 1. Lig takımlarının başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi.

Toplantının ardından açıklamada bulunan Kılıç, kulüp temsilcileri ile bir durum değerlendirmesi yaptıklarını ifade ederek, "Kulüplerimizin, önceki sezonlarda olduğu gibi mali talepleri var. Bu talepler üzerinde değerlendirmeler yaptı" dedi.

PTT 1. Lig'deki gelişimin, Spor Soto Süper Lig'deki gelişimin öncüsü olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Pek çoğunun çok kuvvetli alt yapıları var. Bu takımlarımızın desteklenmesi, yaşaması, ayakta kalması Türk futbolu açısından çok gerekli. Takımlarımız bulundukları il ve ilçelerde spora tutunmanın en önemli aracı durumundalar. Takımların kendi aralarında oluşturdukları bir gönül birliği var. Biz de bu birliği tüzel kişilik kabul ettik ve dertlerini dinledik."

Bakan Kılıç, PTT 1. Lig'deki 19 takıma, mağlubiyet halinde 40 bin, beraberlikte 50 bin, kendi evlerinde alacakları galibiyetlerde 60 bin ve deplasmanda alınan galibiyetlerde 70 bin lira olmak üzere, tüm sezon boyunca destek verme kakarı aldıklarını vurgulayarak, "Mağlubiyetlerde bile destek vermekteki gerekçemiz, takımlarımızın deplasmana giderken göze almak zorunda oldukları maliyetlerdir. Bunlara ortak olmayı bir gereklilik olarak gördük. Ayrıca 2013-2014 sezonu için kulüp başı 300 bin lira, şort ve forma reklamı katkısında bulunacağız. Kulüplerimiz reklam alanlarını verebilecekleri özel sektör firmaları bulabilirlerse, o reklam alanından çıkmaya hazır olduğumuzu da beyan ettik. Burada aslolan Türk sporunun futbol başta olmak üzere özel sektör gelir kaynaklarını kuvvetlendirmektir" diye konuştu.

"Konuyla ilgili bir adım da TFF'den geldi" diyen Kılıç, şunları söyledi:

"Geçen sezon PTT 1. Lig takımlarına 150 bin lira deplasman yardımı yapılmaktaydı. Bu rakam 2013-2014 sezonu için 250 bin liraya çıkarıldı. Böylece  bugün PTT 1. Lig'e 10 milyon liralık bir kaynak paketi oluşturmuş olduk. Ligde yer alan takımlara bulundudukları il ve ilçelerde Türk sporuna yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Aralarında alt yapıya büyük önem veren takımlar var, onlara ayrıca teşekkür ediyorum. 18 kişilik kadrolarının büyük çoğunluğu, kendi alt yapılarından gelen takımlara ise çok ama çok teşekkür ediyorum. Gelinmesi gereken seviye bu."

Suat Kılıç, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi ile ilgili kanunun, 13. maddesinde yeni bir düzenlemeye gideceklerinin altını çizerek, "Ya suç vasfını değiştireceğiz ya da suçun alt limitini artıracağız" dedi.

Hapis cezalarının uygulanabilir olması gerektiğini dile getiren Kılıç, "Bu alt sınırı yüksetlemek şeklinde de olabilir, suç kategorisini değiştirmekle de olabilir. Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşananlar herkesi üzdü. Türkiye'den yansıması gereken görüntü bu değildi. Dünyadaki en sert kanunlardan birisi

bizimki ama uygulanabilir olması gerek. Derbi maçta sahaya girenler, işgal edenler iyi ve insani, sportif amaçlarla sahaya girmediler. En basitinden 90+2'de oyunu tatil ettirmelerinden bile anlaşılıyor. Yaptırımsız, cezasız kalmaları düşünülemez. Holiganizmin bedelini camialar ödüyorsa, topyekün futbol camiası, kendi önlemlerini alması yolunda gereken adımları atacaktır" diye konuştu.

Yaşanan olaylarla ilgili peşinen hiç kimseyi suçlamadıklarını kaydeden Kılıç, "Yapılan bazı yorumlara bakıyorum, peşinen bazı taraftar gruplarının mahkum edilmesi gibi şeyler görüyorum. Bizim bugüne kadar bu yönde hiçbir açıklamamız olmadı. Polisin, adli makamların tespiti olacak ve grup olarak değil, kişiler bazında suçlular belirlenecek. Onlar üzerinden kanunun cezai hükümleri uygulanacak. Herkes bunu böyle bilmeli, aksi takdirde kaos büyütülür" ifadelerini kullandı.

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde onlarca bilet okuma cihazının çalışamaz hale getirildiğini ve çok sayıda turnikenin patlatıldığını söyleyen Bakan Kılıç, "Buna rağmen polis görev alanı olmadığı halde, elden bilet kontrolü yaparak stada seyirci almaya devam etti. Görevi olmayan kapılarda bile polis, üzerine sorumluluk aldı. Bu sorumluluk, özel güvenlik firmasına, yani kulüplere aittir. Biletsiz seyircinin tribüne girdiği konusunda bilgi var. Polisin kontrol ettiği noktalardan biletsiz seyirci girmedi. Polisin kontrol etmediği noktalardan ve kale arkası tribünlerinin üzerinden aşarak biletsiz seyirci girişi, maalesef var. Bununla ilgili polis, federasyon yetkilileri ve kulüp yöneticileri tarafından tutulan raporlar ve tutanaklar var. İlgili savcılık makamı tarafından raporlar değerlendirilecek. Kulüpten yapılan açıklamaya göre statta 76 bin kişi vardı. Olaylara karışan şayet 3-5 bin kişiyse, o stadyumdaki olaylardan büyük

kaygı duyan 70 bin insanı da ayrıca olayın tarafı haline getirmeye kimsenin hakkı yok. Suç işleyenle masum futbol seyircisini birbirinden ayırmak lazım. Topyekün camiaları da hedef tahtasına koymamak lazım. Bireysel veya kurumsal kabahati olanlar, elbette ki mevzuat çerçevesinde adli makamlarda ve federasyon süreçlerinde bu yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. 76 bin kişiyi, kanunu ihlal eden suçlular olarak göstermek kimsenin hakkı değil. Beşiktaş Kulübü'nün de sahaya girenlerle ilgili, mağdur olduklarına yönelik suç duyurusu var" dedi.

Bakan Kılıç, yaşanan olayların 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"2020'ye 7 sene var. Bu 7 yıl içinde Türkiye'de 25 tane yeni stat inşa ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de mevcut arsamız üzerinde inşa edilecek yeni

Beşiktaş stadıdır. Ayrıca Atatürk Olimpiyat Stadı'nın kale arkası tribünleri yükseltilerek, bir futbol arenasına dönüştürülecek ve tamamının üzeri kapatılacak. Dolayısıyla 2020 yılında Türkiye'deki futbol altyapısı, bugünkünden çok daha kaliteli olacak. 6222 sayılı kanunu çıkaran ülke Türkiye'dir. Türkiye'nin sporda şiddet ve düzensizlikle mücadele etme yönünde sağlam bir iradesi var. Kanunda eksiklik varsa, bunları gidermek yönünde federasyonda, bakanlıkta, hükümette ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de kuvvetli bir irade var. Holiganizmle ilgili mücadeleyi hep birlikte yürütmemiz lazım. TFF'nin de, UEFA'nın da, FIFA'nın da katkı vermesi kaçınılmaz. Uluslararası spor çevrelerinin bu görüntülere bakarak Türkiye'yi cezalandırmak isteyeceklerini sanmıyorum. Bu dünya futbolunun ortak sorunu. Bunun Türkiye ayağını çözmek için bizde sağlam irade var. Adaylığımızı etkilemeyeceği kanaatindeyim. Bununla ilgili gereken çalışmaları TFF, özerk yapısı içinde ilgili uluslararası kurumlarla yapacaktır."

Kılıç, Kulüpler Yasası'nın durumuyla ilgili yöneltilen bir soruyu ise "Kulüpler Yasası rafa kalkmaz. O yasa, Türkiye'nin ihtiyacı. Bugün çıkarsak da çıkarmasak da o yasa rafa kalkmaz. Türk futbolunun kurtuluşu Kulüpler Yasası'nın çıkmasına bağlıdır. Aksi takdirde zaten UEFA finansal fair play kritelerleri doğrultusunda kulüplere tek tek yaptırımlar uygulamaya başlayacak. Kulüpler Yasası, bunun Türkiye ayağı, yerel kanun ayağıdır. Biz dayatmada bulunmak istemedik. Kulüpler çalışsın, gerekirse bazı noklatalarda düzeltmeler yapsın ve bu kanunun çıkmasını kendileri sağlasın istedik. Bunu yapmadıkları takdirde, Türkiye eninde sonunda bu kanunu çıkaracak. Bugün Yıldırım Demirören ile Kulüpler Yasası'nı bir kere daha konuştuk. PTT 1. Lig kulüplerinin de beklemediğim ölçüde desteği var. Süper Lig kulüpleri de Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Sayın İlhan Cavcav riyasetinde bu konuyu çalışıyorlar. Kısa zaman içinde daha dar kapsamlı bir çalışma grubu oluşturacağız. TFF'yi muhattap alarak, bu kanunla ilgili kulüplerin de onayını almış son metnin bakanlığımıza ulaşmasını sağlayacağız. Bizde metin var ama herkes isteyerek bu kanuna taraf olsun istiyoruz" şeklinde cevapladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Fatih Terim'in milli takımın başına getirilmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "TFF Başkanı bu konuyla ilgili yeterince açıklama yaptı. Fatih Hocamızla milli takımda mutabakat sağlanır, yola devam kararı uzun soluklu olarak alınırsa, milli takımda başarılar dileyeceğiz. Ne Galatasaray camiası Fatih Hoca'yı unutabilir ne Fatih Hoca içinden çıktığı Galatasaray camiasını unutabilir. Bugünkü tartışmalar, konuşmalar, karşılıklı cevaplaşmalar kısa bir süre içinde unutulur, terk edilir. Aslolan Türk futbolunun büyümesidir. Herkesin bu konuda özverili ve anlayışlı olmasını beklemek gibi bir talebimiz olacak" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler