İlk değil son olsun...

Spor Toto Süper Final'in ilk haftası tıpkı normal sezonda olduğu gibi çok da futbol konuşulmayan bir ortamda geçildi. Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında oynanan karşılaşmada Emre ile Zokora arasında yaşanan olaylar futbolda ırkçılık tartışmalarını yenide

İlk değil son olsun...

Spor Toto Süper Final'in ilk haftası tıpkı normal sezonda olduğu gibi çok da futbol konuşulmayan bir ortamda geçildi.

 

Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında oynanan karşılaşmada Emre ile Zokora arasında yaşanan olaylar futbolda ırkçılık tartışmalarını yeniden alevlendirdii.

 

Önce yoğun yağış nedeniyle, Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanması planlanan derbi mücadelesi ertelendi daha sonra Fenerbahçe, sahasında Trabzonspor'u rahat geçti. Fakat haftaya 'şimdilik' damgasını vuran Zokora'nın suçlamaları ve ırkçılık tartışması oldu.

Trabzonspor'un Fildişili orta saha oyuncusu Zokora, Fenerbahçe'nin 2-0 kazandığı mücadele sonrası Emre'nin maç içerisinde kendisine ırkçı bir söylemde bulunduğunu iddia etti. Bu açıklamadan sonra konunun diğer tarafı Emre Belözoğlu, canlı yayında bu olayı doğrularcasına konuşunca kıyamet koptu.

Türkiye bu tarz bir ırkçılık vakasıyla ilk kez karşılassa da konu uzun süredir Avrupa futbolunun en büyük sorunlarından biri olarak gösteriliyor. İngiltere'den İspanya'ya Rusya'dan İtalya'ya ırkçılık konusunu bütün federasyonların baş belası olmuş durumda.

 

BLATTER'DEN İLGİNÇ YORUM

Irkçılık konusuyla ilgili, ırkçı davranışda bulunan futbolculardan daha çok eleştiri alan tek yorum da FIFA Başkanı Sepp Blatter'den geldi. Blatter, Kasım ayında  verdiği röportajda; "Futbolda ırkçılık yok. Belki bir oyuncu diğerine uygun olmayan bir söz söylüyor ya da harekette bulunuyordur. Ancak bu davranışa maruz kalan kişi de unutmamalıdır ki bu bir oyun, bizler bu oyunun içindeyiz. Maç bittikten sonra el sıkışmalıyız. Bu olmalı çünkü ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı çok uğraş verdik." şeklinde konuşmuş ve başta siyahi futbolcular olmak üzere tüm futbol kamuoyunun tepkisini çekmişti.

 

ADA'DA YER YERİNDEN OYNADI

Uzun yıllardır futbolda ırkçılık ile mücadele eden İngiltere'de bu sezon çok sayıda ırkçı vaka yaşandı. Artık herkes tarafından bilinen Luis Suarez ve Patrice Evra arasındaki olayda FA, Suarez'i 8 maçtan men cezasıyla cezalandırmıştı. İngiliz basınında uzun süre tartışılan konu bir sonraki Manchester United - Liverpool maçında da iki oyuncu arasında gergin anlar yaşanmasına neden olmuştu.

suarez_evra.jpg

 

Suarez-Evra tartışmasından daha fazla İngiltere'yi sarsan milli takım kaptanı Terry'nin karıştığı skandal oldu. Tecrübeli futbolcunun Chelsea ile QPR arasında oynanan mücadelede QPR'lı Anton Ferdinand'a ırkçı söylemde bulunduğu iddia edilmiş, FA konuyu idari mahmekemelere taşımıştı. Milli takım teknik direktörü Capello'nun bütün itirazlarına rağmen İngiliz Federasyonu Terry'nin kaptanlığını alınca, Capello istifa etti. Böylece İngiltere Milli Takımı büyük umutlar beslenen EURO 2012 öncesinde teknik direktörsüz kald

ı.terry_ferdinand.jpg

 

IRKÇILIKTA DA EL CLASİCO

Real Madrid ve Barcelona'nın dillere destan rekabeti bu sene ırkçılık konusunda da yaşandı. Bu konuda birbirlerinden geri kalmayan iki kulübün adı da geçtiğimiz 6 ay içerisinde ırkçılık suçlamalarına karıştı. Önce geçtiğimiz sezon iki ekip arasında oynanan Şampiyonlar Ligi Yarı Final maçında, Real Madrid kulübü Katalanca anons yaptırmadığı ve taraftarları Katalanlara hakaret içeren tezahüratlar yaptıkları için UEFA tarafından soruşturmaya tutuldu.

Daha sonra asıl şok 2011-2012 sezonunun ilk yarısında oynanan Sevilla - Barcelona mücadelesinde yaşandı. Karşılaşmanın son dakikalarında Kanoute'ye ırkçı söylemde bulunduğu iddia edilen Fabregas, Malili oyuncu tarafından fiziki saldırıya uğradı. Olayda ceza alan taraf kırmızı kart görerek oyun dışında kalan Kanoute oldu.

 

SAHADA KALMIYOR

Geçtiğimiz yıl futboldaki ırkçılık vakaları sadece sahada kalmadı. Başta tribünler olmak üzere neredeyse her hafta Avrupa'nın dört bir yanından ırkçı vakaların haberleri geldi. Portekiz'de Porto taraftarları, Manchester City'nin olay adamı Balotelli'yi maymun sesleri çıkartarak taciz ettiler, daha sonra Benficalı taraftarlar Portolu Hulk'a ırkçı saldırıda bulundular.

Rusya'da sırasıyla Roberto Carlos, Eto'o ve Samba tribünden atılan muzların hedefi oldular.

Irkçılık olaylarından Avrupa'daki Türkler'de nasibini aldılar. Standart Liege forması giyen milli kalecimiz Sinan Bolat'a Lierse taraftarları 'Parazit Türkler' ve 'Sinan Kebap' diye bağırdılar. Ara transferde Olympiakos'a transfer olan Kazım Kazım ise, Avrupa'daki muz modasının hedefindeki son isimlerden birisi oldu. Olaya esprili bir dille yaklaşan Kazım, muzlar çürük olmasaydı onları yerdim gibi bir demeç vererek yaşanan olayları umursamadığını gösterdi.

 

YENİ MODA: TWITTER

Bir çok konuda olduğu gibi ırkçılık konusunda da olay anında sosyal medyaya sıçradı. Sezon başından bu yana mikro blog sitesi Twitter üzerinden siyahi futbolculara yapılan bir çok ırkçı saldırı tespit edildi. Micah Richards ve Sammy Ameobi bu saldırılara maruz kalan futbolcular olurken; son olarak sahada kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan Muamba hakkında yapılan ırkçı taraftar yorumları 'yok artık' dedirtti.

Türkiye'de ise ırkçılık tartışması bu olayla birlikte sezon başından bu yana ikinci kez açıldı. Sezonun ilk yarısında Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan mücadelede Eboue ile Beşiktaş taraftarı arasında bir tartışma yaşanmış,  Burhan Akdağ Fildişili futbolcu hakkında ırkçı yorumlarda bulunmuştu.

say_no_to_racism.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor