İkinci el minibüs üssü Terme

Terme Oto Galericiler Derneği Başkanı Osman Cengiz, yaptığı açıklamada, ilçelerinde irili ufaklı 150 galeri bulunduğunu söyledi.Terme'de bulunan ikinci el minibüs galerilerinin Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Cengiz, "Terme, ikinci el m

İkinci el minibüs üssü Terme

Terme Oto Galericiler Derneği Başkanı Osman Cengiz, yaptığı açıklamada, ilçelerinde irili ufaklı 150 galeri bulunduğunu söyledi.

Terme'de bulunan ikinci el minibüs galerilerinin Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Cengiz, "Terme, ikinci el minibüs satışı konusunda Türkiye'de ilk sırada. Türkiye'nin bu alanda yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyor. Özellikle Adana, Diyarbakır, Trabzon, Ordu illerinden büyük talep geliyor. Yılda yaklaşık 5 bin minibüs satıyoruz. Satışlarımız tamamen ülke geneline ilçede pazar olmasına rağmen ilçeye satışımız yılda 50'yi geçmez. Bunun için Türkiye'nin bir ilinde, ilçesinde veya kasabasında bir minibüs satılacak olsa telefonla buradaki galerilere telefon açılır ve fiyat alınır. Yani satış yapılmadan önce mutlaka bizden fiyat alınır" diye konuştu.

En düşük minibüs fiyatının 5 bin ile 6 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Cengiz, "En yüksek araç fiyatımız ise yaklaşık 55 bin liradır. 2006-2007 minibüs modellerinin fiyatları ise ortalama 30 bin lira ile 35 bin liradır" dedi.

2'inci elde yüzde 18 KDV sıkıntısı

İkinci el minibüslerin yüzde 95 mükellef olmayan veya basit usulde mükellef olan şahıslardan alınıp satıldığını anlatan Cengiz, şöyle konuştu:

"Bu nedenle işletmeye KDV'siz giriş olmakta ancak yüzde 18 KDV'li olarak çıkış yapma zorunluğu getirmektedir. Araç başına ortalama bin lira kar edilirken 4 bin veya 7 bin lira arasında KDV ödemeleri gündeme gelmektedir. Giriş KDV'si olmadığı için mahsuplaştırma yapılamamakta, elde edilemeyen bir vergi ödenmek zorunda kalmaktadır. Böyle bir verginin ortaya çıkması esnafı yasal olmayan ya da vergiden kaçınmaya sebep olacak çözümler bulmaya ve uygulamaya zorlamaktadır."

Bütün galericilerin vergi dairesince denetim altına alındığını ileri süren Cengiz, KDV sorunu çözülmediği takdirde tüm galericilerin kapatmak zorunda kalacağını, galericilerin ayakta kalabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler