İddianame açıklandı

Türk futbolunda şike iddialarına ilişkin 5 aydır yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianameyle ilgili Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'in bugün saat 13.00'te açıklama yapması bekleniyor. İddianame'nin açıklanış anı, canlı olarak Haber61

İddianame açıklandı

Türk futbolunda şike iddialarına ilişkin 5 aydır yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianameyle ilgili Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'in bugün saat 13.00'te açıklama yapması bekleniyor. 

İddianame'nin açıklanış anı, canlı olarak Haber61'de olacak.

- Berk tarafından yazılan iddianame Başsavcı Vekili Fikret Seçen'e teslim edildi. 400 sayfalık iddianamede 93 isim yer alıyor.

- Şuanda şüpheli ve sevk maddelerinin belirlenmesi bekleniyor.

- Şüphelilerin kaç yıl yargılanma istemiyle dava açılacağı öğrenilecek.

- İddianame saat 13:30'da yazılı olarak açıklanacak.

- Genel anlamda bir açıklama yapılacağı ayrıntı verilmeyeceği söyleniyor.

- UEFA'nın genel merkezinde hareketli saatler yaşanıyormuş.

- Saat 14:00'da Fikret Seçen, muhabirleri odasına alacak ve onlara bilgiler verecek.

- Olgun Peker, suç örgütü kurmakla suçlanıyor.

- İddianame, 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

- 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü tebrik ediyorum. Yasayla ilgili artık hiçbir milletvekili kamuoyunun bu denli tepki göstermesinin ardından bunu tekrar meclisin gündeme getirmeyi göz önüne alamaz" dedi.

- TFF kurum olarak, müşteki olarak iddianamede yer alıyor.

- Aziz Yıldırım, haksız ekonomik çıkar sağlamakla suçlanıyor.

- Aziz Yıldırım, 6 kez nitelikli dolandırıcılık suçlaması, 4 şike anlaşması, 3 kez şike teşviki verdiği yaptığı yer alıyor iddianamede.

- Beşiktaşlı yöneticiler ve Tayfur Havutçu hakkında şike anlaşması yaptığı yer alıyor.

- Emre Belözoğlu, Melih Gökçek ve Mahmut Özgener hakkında takipsizlik kararı verildi.

- Trabzonlu yöneticiler hakkında tevşik girişiminde bulunulduğu yer alıyor iddianamede.

- 14 futbolcu şike girişiminde bulunmakla suçlanıyor.

- Aziz Yıldırım'a bağlı olarak 19 şüpheli var, Olgun Peker'e bağlı olarak 13 şüpheli var.

- Sadri Şener ve Nevzat Şakar hakkında teşvik girişiminde bulunulduğu yazılıyor. Ancak şuanki yasada teşvik girişimiyle ilgili de bazı değişimler var.

- Göksel Gümüşdağ'ın şike anlaşması yaptığı iddianamede yer alıyor.

- 10 müşteki var, TFF de müştekiler arasında.

- İddianamede 70 ek delil klasörü yer alıyor. Teknik takip fotoğrafları da var.

- Şike soruşturmasında Galatasaray'ın dosyası ayrıldı. Sarı-kırmızılı kulüp ile ilgili soruşturma devam ediyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk’in hazırladığı yaklaşık 400 sayfalık iddianame bugün İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen’e sunuldu. İddianame Başsavcı Vekili Seçen’in onayından geçerse, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker’in de arasında bulunduğu bazı sanıklar yönünden suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak iddiasıyla ceza isteminde bulunulduğu için özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilecek. Özel yetkili ağır ceza mahkemesi de 15 günlük süre içinde yapacağı incelemenin ardından, iddianameyi kabul ya da reddettiğine ilişkin kararını açıklayacak.

EN AZ 5 YIL HAPİS
6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan düzenlemelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmaması nedeniyle iddianamedeki şike suçuna ilişkin ceza istemi, yasanın düzenleme yapılmadan önceki haline göre yapıldı. Mevcut kanunda, şike suçunu işleyen bir kişinin 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

‘1 NUMARALI SANIK’ NE DEMEK?
Avukatlar, iddianamede ‘1 numaralı sanık’ olmanın dava kapsamında ne anlama geldiğini şöyle anlattı:
Hasan Gürbüz: Bu işin yazılı olmayan bir kuralı var. Lider bir numara olarak, yardımcısı ise iki numara olarak yazılır. Ancak bunun aksini de gördüm. CMK’ta örgüt liderinin hangi sırada olacağı ile bir madde yok. Bu nedenle savcılar sanıkları nasıl uygun görürlerse iddianameye öyle yazıyor.

Tolga Akalın: Sanık sıralaması itibariyle örgüt lideri 1’de ya da diğer sıralarda olabilir. İddianamenin teknik açısından örgütün yönetim şemasına uygun yapılması mahkemenin iddianameyi anlamasını kolaylaştırır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler