Güneş TSYD Seminerinde konuştu

Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş Antalya’da TSYD seminerine katıldıGüneş Trabzonspordaki yabancı fazlalığı ile ilgili olarak " Sürekli bir değişim yaşandığını belirten Güneş"  Benim gençliğimde gazeteciler burda .Şimdi gençler de buda. Şahsıma atf

Güneş TSYD Seminerinde konuştu

Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş Antalya’da TSYD seminerine katıldı

Güneş Trabzonspordaki yabancı fazlalığı ile ilgili olarak " Sürekli bir değişim yaşandığını belirten Güneş"  Benim gençliğimde gazeteciler burda .Şimdi gençler de buda. Şahsıma atfedilen herşeye teşekkür ederim. Biz 2020 de ekip ruhuyla başardık. Ben hala milli takım bazında başarılı olduğumuza inanıyorum . Çünkü hala varız. Sıralamayı bilmiyordum. Ben barıktığımda 7-sıradaydık şimdi 45 sıraya gerilemişiz.Buna rağmen ama hala varız. Buraya nerden nasıl geldik kimse sorgulamıyor.Biz kişiler üzerinde duruyoruz sistem yok soyuyoruz. Kişiler kahraman oluyor yada hain. Ben 2002 de göreve geldiğimde 30.yduk. Sonra 7. olduk şimdi 45 sıradayız. Çağ atladık .Yatırım yaptığınız kadar başarıdır.

Ben kendimle ilgili konuşalyım.Sporda şiddet var.Kesinlikle karşı olmamam rağmen en fazla yabancısı olan takımım.Karşıyım ama böyle.O zaman benim gitmem gerek. Peki ne olacak .Yine aynısı olacak. Oturmuş bir düzenimiz yok.Yatırımda yok, düşünce de yok sonuçta başarı nasıl olacak. 2004 de Avrupa şampiyonası finallerine gidemediğimizde bana bırak git dediler .

Ne olurdu. Hepimiz sorunu biliyoruz ancak hayata geçiremiyoruz .Uygulamıyoruz.Türkiyede her türlü imkanlar var.

Fırsat verilince başarıyorlar.Ha sağlıklı ve uzun ömürlü olur mu o bilinmez. Başarıyı ve başarısızlığı gören bir ülke olarak yeniden başaracağımıza inayorum.Yabancı konusunda krıterleri  koymadığımız anda bunlar olur.Türkiye yabancıya açılsın.Ama bunu baskıyla yapmayalım.Yabancı alınsın diye baskı yapıyorlar,sonra bunu kim aldı diye sorguluyor.

Milli takıma nasıl bakıyorsunuz şeklindeki bir soruyada Güneş Ben milli takımın hocasının alt yapı ile ilgilenmesi ile doğru bulmuyorum.Orası uzun soluklu.Eğer ben alt yapıdan oyuncu yetiştiriylorum diyorsanız uygulamanız ve yolunuz yanlış.Milli takım yarışmacı bir takım.Milli takım hepimizdir. Benimde burdaki hocalarında sorumluluğu var.Bu takım Abdullah Avcının takımı değil hepimizin.Benimde arkadaşlarımında katkı yapması gerek.  Milli takım yarışmalı.

Durum yabancı konusunda vahim gibi görünüyor.Bunu günlük yapıyoruz. Sezon planlaması yapıyoruz. Ekonomi ve sosyal yapı değişimi ile sporu bağdaştaramadık.Türk futbolunu nasıl kurtarırız diye konuşan kimseyi görmedim.Yaratıların düşüncesi yaşlıların tecrübe birleşmeli. Futbolun ana ilkesi . Futbolunu gerçeklerinin güne göre ayarlıyoruz. Adaleti tecil etmediğinizde bunlar olur.Benzer suçlara farklı cezalar veriliyorsa sorun var demektir. Şiddet yasası ne oldu. Çıkardık ama uygulamıyoruz.Bugün şiddet olmuyor.Baştan kaybettik biz.

Güneş ilk yarı sonunda takımınızın aldığı sonuçların ardından kendinizi nasıl hissediyorsunuz şeklindeki bir soruya da " Kendimizi hissetmiyoruz.Oynadığımız oyun ve aldığımız sonuçlar beni memnun etmedi. Aldığımız sonuçlara baktığımda Trabzonspor benim dönemimde en kötü sonuçları aldı.Bu sonuçları almamaz gerekirdi.Ben kendimi sorumlu tutuyorum.Aldığımız sonuçlar memnun etmedi ve kendimi başarısız görüyorum.

Yabancı sayısı fazla alt yapıdanda oyuncu yetişemiyor diyorsunuz peki kimi oynatacaksınız şeklindeki soruya da"Hiç bir mazeret Trabzonspor'u haklı kılmaz.Transfere bağlı adaletsizlikte olsa haklı kılmaz.İki sezon önce bir cümle kullandım bunu alıp Trabzonspor üzerinden hesaplaşma.Mustafa Denizli ile ilgili bir espri yaptım.Konu başka maceralara gitti.Kimse tek başna karar almıyor.Bunu yapmak ilkesizliktir.Tek başına kimse karar veremez.Patronlar kulüp başkanıdır.Almayın demisine rağmen alınıyor gördermeyin demesine rağmen gidiyir.Yabancı fazla. Ama yerli yetişirse yabancı gelmez.Yetiştirirsen gelmez. Biz sonanda Şampiyonlar ligine gittik yerli oyuncularımız getti.Son anda almak zorunda kaldık.Türkiyeyi kim tanıyor dedik.Yabancı aldık. Kamioyu baskısı şudur. Basın sorar.Kimi alıryorsunuz.Başarılıysanız niye alıyorsunuz. Genç oyuncu hazırsa oynatırım.TFF kural koydu genç oyuncu alacaksınız. Niye oynatmayacaksım niye amlayım.Maçı kazanacaksınız oynatmayacağınız oyuncu kadroda.Bunu bilmemiz gerek.As oyuncu kadroya girmedimi sorun oluyor.Yabancı sınırı 6 sıyla doldurmak zorunda kalırsınız

Devamı 2.sayfada...

Yönetici kim. Görevde başarılı olması gerek yabancı dolduruyoruz.Çünkü başarı gelmezse ya onlar ya teiknik heyet gidir.Beana şunu diyorlar .Colman niye oynamıyor.Adrianı niye oynatmıyorsun Sapara niye yok. Oynamayan oyuncuya sahip çıkıyorlar. Yabancılar Trabzonspor'a maç kazandırmış ancak Trabzonsporu büyütmemişlerdir. Yabancı oyuncuyu azaltmam gerek.Benim 3 tane forvetim yabancı var. Bakın BJK 3 yabancısı vardı forvette.Gitmeleri kaybettirmedi BJK'nin dinamizmini artırdı. Yabancı oyuncu oynamadı tahribatı büyük oluyor.Söylediğinizde farklı algılanıyor.Yabancıya doğru kriterler koymalısınız.Kriterler bu olduğu sürece olacaktır.

Emenike geldi herkes Emenikeyi nasıl buldu diye soruyor.10 taneden bir tane çıkıyor.Diğerlerini sorgulamak gerekiren Emenike baz alınıyor.Bir doğru dokuz yanlış var.

Taraftar kulübe sahıp çıkandır.Benim futbolculuk dönemime göre daha iyi taraftar gurubu var. Bakın ben seminerlere katılmıyorum.İlk kez katıldım Bordo mavi net diye taraftar gurumuz var.Onlar saha içine bakmıyor.Kitap çıkarıyor, kütüphane açıyor. Ama yanlış yapan guruplarda var. Kulüplen şuan sahipsiz.Kulüpler şirket olmalı.Kulüp taraftar ilişkisi daha iyi olmalı.

Adalet konusunda medyadan beklintileri neler şeklindeki bir soruyada Güneş" Samet hoca söyledi.Zaman zaman bizim aramızda sorun oluyor. Biz medyaya muhtacız. Beni sunan medya .Ben işi ürettim ama beni medya tanıttı.Ben ürettiklerim var ama bizi siz sunuyorsunuz. Roportaj vermediğimde kızdığınız zaman oluyordu. Bu gemiyi nasıl yüzdürürüzü konuşmak gerek.Ekonomik ve sosyal guruplar bizi tanımadan medyanin yazdıkları bizi sıkıntıya sokuyor.Medyanın saygısızlık yapma hakkı yok.Futbol ilginç.  Oynatıyorsunuz iyi oynamıyor.Yanı koyduğunuzda şu sonucu alırsınız diye bir kural yok.Siz kendi eksikleriniz biz kendi eksiklerimiz görürsek birlikte daha rahat çalışırız.

Yabancı hakem ve futbolcu şartmı.Gelecek sezon 6 hakem olacak mı  şeklindeki soruya Türk futbolunun gelişmesi için yerli oyuncu ve antrenör gerekli.Yabancı ya da açık olacaksınız.Futbol kendini sorgulamalı. Bunları konuşmamız gerek.Antrenörle 3 yıllık sözleşme yapıyoruz altı ay sonra gönderiyoruz.Kısa yapıyoruz uzuyor. Trabzon ve diğer büyük kulüplerin hedefleri farklı.Ben yabancıya karşı değilim ama en iyisini alalım.Türkiye'de iyi oyuncular var. B Milli takımlarda başarılı olduk.

6 hakem konusunda şunu derim Türk futbolunda son 15 yıldır en gelişen kesim hakemler oldu.Avrupa da başarılılar. Baskı altında hata yapıyorlar. Baskı altında kalmamalılar.Biz ne kadar güçlü olursa adalet o kadar ayakta olur.Hakem sayısının fazlalağından hakemlerin iyi niyetli olması gerek.Avrupada hata oluyor ama kötü niyetlimi bakmıyoruz.

Biz 2002'de dünya kupasını yaşadık.Giderken yalnızdık.Oraya giderken biz üç hedef koyduk. Birincisi tanıtım ikincisi fair play 3.başarı. Futbolculara antrenörlük sözü verildi.Ben 2 saat fair play dersi verdim. Sonra bizim görüntülerimiz fair play dersi olarak gösterildi. Ev sahibi takımı yendin saygıyla karşılandı.Biz Brezilya'ya kaybettik. Oyuncular yerde sürünüyor topladık konuştuk. Sonra ikinci ev sahabını yendik muhteşem görüntüler oluştu.FİFA toplantılarında bu görüntüler fair play olarak işlendi. Bizim bu eğitimimiz yok.Herkes bunu işlemeli. Biz yanlış yaparsak oyuncuda yapar.Maç kazanmanın kaybetmenin yarısında fair play de olmalı.Biz yaptığımız şeyi bile sunmadık. Başarılı olduk geldik Turizm konuşuldu.O zaman geçti.Biz giderken bunlar yapılmalıydı.Ama geldikten sonra yapılmaya çalışıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler