Gözler UEFA'da! Küme düşme olabilir...

Şimdi gözler UEFA'da..Yargıtay kararını açıkladı, gözler UEFA'ya çevrildi. Disiplin Kurulu'nun, Türkiye'den gelecek raporlara göre şahıslarla ilgili süreli veya ömür boyu bir ceza vermesi de, ihtimaller arasında yer alıyor  Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin Fe

Gözler UEFA'da! Küme düşme olabilir...

Şimdi gözler UEFA'da..

Yargıtay kararını açıkladı, gözler UEFA'ya çevrildi. Disiplin Kurulu'nun, Türkiye'den gelecek raporlara göre şahıslarla ilgili süreli veya ömür boyu bir ceza vermesi de, ihtimaller arasında yer alıyor

  Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve 2010-11 sezonunda kulüpte yöneticilik yapan Şekip Mosturoğlu, Ali Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu’nun da cezalarını onamıştı. Bunun ardından Avrupa futbolunun 1 numaralı patronu olan UEFA’nın da harekete geçmesi bekleniyor. UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve beraberindeki heyeti İsviçre’nin Nyon kentindeki merkez binasına çağırmış ve sonra da Fenerbahçe'nin Avrupa kupalarından men etmişti. Sonrasında ise F.bahçe, hakkını aramak adına Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurmuş, burada iki gün süren duruşmalar sonucunda 2 yıllık men cezası onanmıştı.

UEFA, kulübe ceza verirken, şahıslarla ilgili ne yapacağı ise merak konusuydu. UEFA, adımlarını güvenli atmak adına beklemeye geçti. Buradaki amaç; UEFA Disiplin Kurulu’nun alacağı karar, Yargıtay’da bulunan şike dosyası için çıkacak kararlara göre verilmesiydi.

 TFF’ye baskı yapılabilir

 Beklenen oldu ve Yargıtay, şahıslarla ilgili cezaları onadı. Şimdi yaşanacak süreçte UEFA’nın, Türkiye’deki kararın raporlarını isteyeceği ve şikede adı geçenler konusunda yapacağı çalışmalar sonucunda karar vereceği konuşuluyor. UEFA’nın sıfır tolerans ilkesi, Disiplin Komitesi’nin süreli veya ömür boyu men cezası vermesine kadar gidebilir. Böyle bir şey halinde UEFA’nın, TFF’ye baskı yapıp, Yıldırım’ın yöneticilik haklarının elinden almasını sağlayabilir.

 Ekstra ceza yok ama!

 Bu sezon ve gelecek sezon Avrupa kupalarında mücadele edemeyecek olan Fenerbahçe’ye UEFA’nın, bu organizasyonlarda başka bir yaptırım uygulaması söz konusu gözükmüyor. Ancak Yargıtay’ın kararını açıklamasının ardından hemen akıllara, UEFA’nın geçtiğimiz sene Londra’da yaptığı toplantıda, ırkçılık, şike ve dopingle ilgili yaptığı açıklamalar geliyor. Burada yapılan ifadelerde, “Doping ve ırkçılık ile ilgili yerel federasyonların kararları yetersiz bulunduğu takdirde, UEFA direkt devreye girer ve cezalar hakkında yaptırım uygulayabilir” denilmişti. İşte bu noktadan yola çıkarak, Türkiye Futbol Federasyonu, “Dosya spor hukuku açısından tarafımızca ele alınmış ve bağlanmıştır. Yani bu konu bizim için kapanmıştır” dese de UEFA, F.bahçe'nin Türkiye Ligi’ndeki durumuyla ilgili puan silme ya da alt lige düşürme gibi bir ceza verebilir.

Yazı gelirse tartışılacak

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, geçtiğimiz aralık ayında katıldığı bir televizyon programında, “Şu an için alınan kararlarla alakalı olarak bir değişiklik söz konusu değil. UEFA’dan bir yazı gelirse, konu yeniden tartışılır. Nasıl benim kararım yargıyı bağlamıyorsa, yargının kararı da beni bağlamıyor. Biz yargının ceza verdiği kişilerin bazılarına ceza verdik, bazılarına vermedik. Bundan sonraki olay TFF açısından kapanmıştır” demişti. Buradan anlaşılan da, ancak UEFA bir yaptırım uygularsa TFF harekete geçecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor