Genel Kurul bitti: Madde reddedildi

TFF’den yapılan açıklamaya göre, Sheraton Otel’deki genel kurul toplantısı saat 11.00’de başladı.289 DELEGE OY KULLANMAK İÇİN OTELE GELDİGENEL KURUL ÖNCESİ TFF YÖNETİMİ, KULÜPLER BİRLİĞİ İLE AYRI BİR SALONDA TOPLANTIYA GİRDİ Oylamanın açık mı kapalı yapıl

Genel Kurul bitti: Madde reddedildi

TFF’den yapılan açıklamaya göre, Sheraton Otel’deki genel kurul toplantısı saat 11.00’de başladı.

289 DELEGE OY KULLANMAK İÇİN OTELE GELDİ

GENEL KURUL ÖNCESİ TFF YÖNETİMİ, KULÜPLER BİRLİĞİ İLE AYRI BİR SALONDA TOPLANTIYA GİRDİ

Oylamanın açık mı kapalı yapılacağı ise henüz netleşmedi. Kapalı oylama yapılması daha büyük bir ihtimal ve salonda 10 adet sandık hazır durumda.

303 delegenin oy hakkı bulunduğu olağanüstü genel kurula şu ana kadar 289 kişinin kayıt yaptırdığı öğrenilirken, TFF Eski Başkanı Mahmut Özgener genel kurula katılmadı.

İŞTE TARİHİ KONGREDE HAYATA GEÇİRİLECEK KARARLAR

1- Şike ve teşvik suçları işleyen ya da teşebbüs eden takımlar bir defaya mahsus da olsa küme düşürülmeyecek.

2- Adli yargılamaları süren kulüpler mahkemede ceza alırsa, daha sonra düşürülecek. Yani cezadan kaçış yok.

3- Puan silme cezaları hemen bu sezon play-off maçları başlamadan hayata geçirilecek. Asla geciktirilmeyecek.

4- Lig şampiyonluğu kupası Fener’den alınıp, Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne giden Trabzonspor’a verilecek.

Olağanüstü Genel Kurul'un gündem sırası ise şöyle:

1. Toplantı çoğunluğunun tutanakla tespiti,

2. Toplantının açılışı,

3. Genel Kurul Başkanlık Divanının oluşumu,

( 1 Başkan, 1 Başkan Vekili, 2 Üye Seçimi )

4. İstiklâl Marşı ve Saygı Duruşu,

5. Genel Kurul Başkanlık Divanına toplantı tutanaklarını imza yetkisi verilmesi,

6. Başkanın sunuşu,

7. Haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip değiştirilmemesinin görüşülmesi ve karara bağlanması,

8. Dilekler,

9. Kapanış.

İŞTE OY KULLANACAK DELEGELER

- Spor Toto Süper Lig: 126 delege
- Bank Asya 1. Lig: 36 delege
- Spor Toto 2. Lig: 34 delege
- Spor Toto 3. Lig: 57 delege
- Diğer: 30 delege

SADRİ ŞENER VE EKİBİ GELDİ

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ve Genel Kurulda oy kullanması beklenen yönetim kurulu üyeleri de salona geldi.

Trabzonspor'da Nevzat Şakar'ın yerine Mehmet Tunç'un oy kullanmasının istemi kabul edildi.

Trabzonspor Genel Sekreteri Hasan Yener, genel kurulda başkanlık divanında üye olarak kürsüde yer alıyor.

Mehmet Ali Aydınlar konuşuyor.

Aydınlar, "Sahada canla başla mücadele etmiş olanlar kulübede en iyisini vermek için çalışanlar, düdükleriyle adalet dağıtanlar ve daha niceleri herkes, hepimiz futbolun naifliğini basitliği ve bir okadar da bilinmezliğini sevdik seviyoruz. 

Türk futbolunun idari açıdan iyi bir yere gelmesi için çalıştım, 7 ay önce yine bu salonda sizlerin teveccühüyle bu göreve getirildik ancak göreve başlamamızın 90. saatinde şike sürecine yakalandık, sizin gibi 70 milyon gibi bizde hazırlıksız yakalandık.

Sadece iyi niyetle çalışmalarımızı sürdürdük. Bu sınavda güvene istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyuyoruz. Küçük çıkarlar için kaos ortamını büyütmeye çalışan taraflar da var siz bize inanın adalet anlayışımıza güvenin. Çok üzüldük, çok kırıldık, arkadaşlar bu işi bırakıp gidelim demedik ama. Evet biz tarafız Türkiye'den Türk futbolunun başının dik durması için tarafız. Bu konuda alacağımız kararların her kesimi memnun etmesi mümkün değil. Elbetteki bazı kesimler üzülecek ama nihai hukukun kararı verilecektir.

Evet yetkimiz var ama yetkimizi kullanmadan önce futbol paydaşlarını dinlemek bizim görevimizdir. Destek ve güven ifadeleri bu kongre için ne kadar destek aldığımızın göstergesidir. Biz bir aileyiz bu ailenin de tüm fertlerini dinlemeliyiz.

Top hukukta, hukuki süreç bağımsız kişilerden oluşan insanlardan yönetilecek şimdi sırada savunma var futbol disiplin kurulu savunmaları alacak. Hukuki sürecin yetişmesi halinde futbol disiplin kurulu Nisan'da play-off'tan önce kararları vermeyi planlıyor.

Görevde olduğumuz süre içinde kimsenin hakkını kimseye vermeyeceğiz.

Van'da depremde ölenlere, Keşansporlu futbolculara, kazada ölen Trabzonsporlu futbol sevdalılarına, ve Lefter'i anıyoruz. Saygı ve sevgilerimle..." ifadelerini kullandı.

Toplantı yeniden başladı devam ediyor.

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal konuşuyor.

Aysal, "58. Maddeye dokunulmaması gerektiğini maç oynanırken kuralların değiştirilmesinin huzuru ve güveni sarsacağını defalarca söylemiştik. Bu önerge bizim sergilediğimiz duruşun tamamen tersini getirmektedir ortaya. Şunu söylemek istiyorum biz bu önergeye hayır oyu kullanacağız açıkca diyorum. Bu kamu vicdanını etkilemek demektir. Bir diğer anlamı da böyle bir değişikliğin ileride uzun vadeli tartışmalara yol açması ve bizim süratle çözüm bulmak istediğimz sorunların çözülmesinin imansız haline getirilmesi demektir.

Hepimizin bugün bir araya gelerek TFF'nin Yönetim Kurulu'na güven tazelemiz ve bugün güven tazelemeyle yetinmemiz onlara imkan sağlamamız bana en sağlıklı formül olarak gelmektedir. Bizim duruşumuz bu yöndedir" ifadelerini kullandı.

Nihat Özdemir, "Biz Fenerbahçe Spor Kulübü olarak 58. Maddenin tartışılmasını ve bu olağanüstü genel kurulu aslında defalarca ifade ettiğimiz üzere yapılmasını istemiyoruz. Fener'in gündemi bu olağanüstü genel kurulun gündemi değildir biz kendimizi biliyoruz ve ayrıca Türk futboluna güveniyoruz ne bugün yapılan olağanüstü genel kurulu gerekli görmüyor ne de herhangi bir kararlar yarım puanımızın dahi silinmesini kabul görmüyoruz. Onun için biraz sonra oylanacak veya görüşülecek önergenin de Fenerbahçe olarak bugün yapılmasını doğru bulmuyoruz. 58'in tartışılması ve bu olağanüstü genelkurulun toplanması tıpkı 6222 gibi kulübümüze mal edilmeye çalışılmaktadır.

Bugün bu salondan çıkan karar Fenerbahçe'ye mal edilmiş olacaktır biz bunu kabul etmiyoruz. Başkanımız da diğer arkadaşlarımızın da tutuklulukları sürüyor. Herhangi bir değişiklik istemiyoruz biz adil yargılanma istiyoruz. Hem futbol federasyonu kurullarında hem de sivil mahkemelerde adil bir yargılama süreci istiyoruz. Özellikle adil yargılama istiyoruz.

Bu soruşturma kapsamında bugün 8 kulüp ki biz inanıyoruzki bu sayının çok yakın zamanda 11-12 kulübe ulaşacağını ve 93 kişinin var olduğunu unutmayalım kararın play-off öncesi verilmesini de doğru bulmuyoruz"

Özdemir, "TFF Başkanımız bu süreçte bir kez dahi masumiyet karnesi vardır dolayısıyla Türk futbol ailesini suçlayamaz. Suç varsa TFF en ağır cezayı verir bu konuda bize güvenin demişmidir hayır dememiştir, kafasında suçluluğa karar vermiş suçluya ne ceza vereceğini belirten kararlar vermiştir. Kendisinde olan bir çok yetkiyi de etik kurulu disiplin kurulu hatta tahkim kuruluna devretme kararı vermiştir. Ben isterdim ki TFF yönetimi bu kararı alırken bizim de burada söyleyecek bir sözümüzün olması gerekir Türk sporunu ilgilendiren bu kararlar verilirken benim de bu işte bir dahilim olması gerekirken malesef elindeki yetki ve sorumluluğu başka taraflara atmıştır.

Biz bu federasyonu bu işi çözsün diye verdik"

Şenol Güneş konuşuyor.

Şenol Güneş, "İçinde bulunduğumuz süreç futbolumuzu yaralamıştır özerkliği iyi kullanamadığmızı görüyoruz. Herşey şeffaf olsun derken kafaların karıştığı bir yapı ortaya çıktı bu yapı keyfiliği ortaya çıkardı. Amatörlerin söz sahibi olduğu bir yapıya gidiyoruz. Mali yapı kontrol altına alınmamıştır hukuksuzluk bugün de var yarın da olacaktır belki. Bu genel kurulun bir milad olmasını diliyorum. Yapılan son operasyonla temizlenme şartı bize verdi. Olmuş bir hadiseden sonra geriye dönüp muhakeme yapmak yerine ne yapacağmızı konuşmalıyız. UEFA ve FİFA'yı dinlemek gerekir. Zamana yaydığınız zaman suçluluğunuzu gösteriyorsunuz demektir. Suç sahiplenilemez kim yapmışsa cezasını çekecek. Biz neden suçlama karşısında bir araya gelemiyoruz. Demekki bir sıkıntı var. Ben dünya kupasınaki başarıdan mutlu olmadım fair-playlık yaparak mutlu oldum. Sokakta konuşulanı kapatabilirsiniz ama yarın mutlaka karşınıza çıkacaktır. Takım olarak kazanın yada tek başınıza kaybedin.

Ben çocukken gençken serseri deniliyordu futbolculara ama şuan hala serserilik ahlaksızlık kılıf değiştirdi ve başka şekile girdi diye görüyorum.

Farklı düşünceler olsada aynı geminin içindeyiz. Gerçeklerle yüzyüze gelelim. Bugün bir saatlik aranın da doğru olduğunu düşünmüyorum.

Tarihi kararlar almamız gerekiyor. Şike, şiddet alt yapı, hakemler gözlemciler yeniden gözden geçirilmeli. Kimse kafasını deve kuşa gömmesin" ifadelerini kullandı.

TFF Eski Başkanı Özkan Olcay, "UEFA'nın düzenlediği Şampiyonlar ligine katılamıyorsanız çok değerli bir ligin sahibiyiz diye ortaya çıkamazsınız. Hassas bir şekilde olayı inceden inceye çözmek zorundasınız. UEFA bizim mahkemelerimizin kaç sene süreceğini beklemek zorunda değildir. UEFA kendisini rezzen karar almak zorunda hissedebilir" dedi.

Giresunspor Yöneticisi Sonay Kale, "Hukuksal açıdan bakıldığında durum son derece açıktır. 58. Maddenin ceza durumu eleştirilebilir ama bu talimat yükmünün bu aşamada değiştirilemeyeceği de açıktır. Soyut ve geneldir" dedi.

Kale, "Bugüne kadar kararlar neden genel kurul önünde tartışılmamıştır. Saf bu soruların danışma amaçlı olsa dahi bu tür olağanüstü genel kurula çağırım yapılması sorumluluktan kaçmaktır futbolu ve hukuka aykırıdır. Burada TFF'nin bu hareketine tepki göstermeyen ileride suçlu durumuna düşecektir. Tapelere dahi yansıyan bu kurulun oluşulması, talimatın değişmesi yargı organları yrine geçirilerek daha hafif cezaların oluşturulması disiplin yargısına müdahale ve suç oluşturur. Tartışmalar ve iddialarla ilgili olan kulüplerin Giresunspor olarak biz 58. maddenin değiştirilmemesini talep ediyoruz saygılarımla" dedi.

Konyaspor Başkanı Ahmet Şan, "Bu yasaya hayır diyoruz"

Yıldırım Demirören, "Süleyman Seba'nın lafıyla başlıyorum; Şerefli ikincilikler, şampiyonluklardan daha önemlidir"

Demirören, "Malesef Fenerbahçe'nin adı herkesten çok geçiyor. Türk futbolunu kurtarmak için adım atmalıyız. Bugün çıkacak verilen önerge de doğru değil. Kaos bitmeyecek.

Orduspor Başkanı Nedim Türkmen, "TFF'nin UEFA ile birlikte ortaya çıkarttığı bir öneri var bu öneri 7 aylık süreci başka bir aşamaya getirecek eksik puanla yetinilmesi gerektiği talepleri üzerine TFF'nin çalışması bize sunuldu ve önerge olarak divana sunuldu" dedi.

Mehmet Ali Aydınlar, "Genel kurullar kaos için yapılmaz, genel kurullar işin sahiplerine gitmektir. Sizlerin fikirlerinizi alalım diye geldik ve aldık. Savunma hakkımın kısıtlanması gibi birşey söz konusu değil. Kurullara baskı yapılması da doğru değil. Ben ne disiplin kuruluyum ne tahkim kuruluyum orada hepsi birbirinden değeri hukukçular var onlara baskı yapmak ne benim haddime ne de sizin haddinize. Savunma süresini PFDK 20 gün Etik Kurul 15 gün vermiştir. Yani Etik Kurul 15 gün içinde kuluplere savunma yapın, PFDK 62 kişiye 20 gün içinde savunmanızı yapın demiştir.

Eğer bu sürelerde sıkıntı varsa buna ek süre talep edebilirler" ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Aydınlar, "Ali Koç, el insaf ben mi demişim bunları? Fenerbahçe'ye o kadar hizmet etmiş ben. Şenol Güneş'e teşekkür ediyorum, dedikleri çok güzel. Türkiye'de futbol ithalatla ilerleyemez. Biz Türk futbolunun geleceğini yapılandırmalıyız, biz nereden bilelim buraya gelinceburada. Böyle birşeyi bilen adam buraya gelir oturur mu? Şenol hocam siz gerçekten haklısınız biz bunları sizin gibi insanlarla oturmayı hedefledik. UEFA'nın CAS'tan Pierr Cornu'nun geri çektiği yazısına, "TFF tarafından bilgi daha çok etik kurul raporundaki haberlerle ilgilidir.

Ben şunu gördüm bu süreçte, herkes suçsuz tek suçlu var o da biziz. Biz koltuk sevdalısı değiliz biz buraya onurumuzla geldik onurumuzla gideriz. Tarih gerçekleri yazacaktır. Ben çok müsterihim" dedi.

TFF Olağanüstü Genel Kurulu'nda oylama sonucunda, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanacak yaptırımların bir kereye mahsus değiştirilmesi kabul edilmedi.

Küme düşme cezasının puan silmeye çevrilmesi önergesi böylece reddedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler