Geçmişten Günümüze 4 Trabzon Takımı

Trabzon'da Futbolun tarihçesi çok eskiye dayandığı herkes tarafından bilinmektedir.Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında Anadolu'da spor etkinlikleri de gelişmeye başlamış, bu gelişim Trabzon'da da kendisini Atletizm ve Futbol branşlarında göstermiştir.Tra

Geçmişten Günümüze 4 Trabzon Takımı

Trabzon'da Futbolun tarihçesi çok eskiye dayandığı herkes tarafından bilinmektedir.

Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında Anadolu'da spor etkinlikleri de gelişmeye başlamış, bu gelişim Trabzon'da da kendisini Atletizm ve Futbol branşlarında göstermiştir.

Trabzon'da ilk atletizm yarışları  17 Mart 1922'de yapıldı. Futbolda ise , İdmanyurdu'nun 1913'te Rum gençlerinin oluşturduğu bir takımla oynadığı maç; Trabzon'daki ilk futbol karşılaşması olarak tarihe geçti. Bu maça Osmanlı bayrağının renklerinden (kırmızı-beyaz) oluşmuş formalarla çıkan İdmanyurdu maçı 2-0 kazandı. 1914'te çıkan I. Dünya Savaşı ile birlikte, Trabzon futbolunun gelişimi yavaşladı ve yeni kulüplerin kurulması 1920'li yıllara kadar uzadı.

Şimdi biz burada kuruluş tarihi Cumhuriyet dönemi ve öncesinde denk gelen bir çok kulüpten günümüze kadar varlıklarını sürdüren, 4 güzide Trabzon Kulübü'nün tarihçelerini sizlere aktarmaya çalışacağız.

Evet  Cumhuriyet döneminden bu günlere kadar gelmeyi başaran Trabzon'un 4 güzide kulübü İdmanocağı, İdmangücü, Akçaabat Sebatspor, ve Necmiatispor'un dünü ve bugününü eminiz ki sizlerde merak ediyorsunuzdur.

Bizlerde sizler için Geçmişten Günümüze kadar gelen ve Trabzon'u başarıyla temsil etmiş olan, İdmanocağı, İdmangücü, Akçaabat Sebatspor ve Necmiati Kulüplerinin tarihlerini sizler için derledik.,

İDMANOCAĞI

Tarih Sayfalarında 20 Ocak 1921'de kurulduğu belirtilen ve Sarı-Kırmızı renkleriyle Trabzon Futbolunun en köklü kulüplerinden biri olan İdmanocağı Kulübü 1967 yılında Trabzonspor'un kuruluş aşamasında  tıpkı Trabzonspor'un kuruluşunda adı geçen İdmangücü, Karadenizgücü ve Martıspor gibi Trabzonspor'a İlhak ederek faaliyetlerini sonlandırdı.

Yıl 1969'u gösterdiğinde Rahmetli Mehmet Kaptan Rıza Sarı Kırmızı Renkler ile İdmanocağı Atletizm ve İhtisas Kulübü'nü kurdu.

1969 yılında Kurulan İdmanocağı Atletizm ve İhtisas Kulübü'nün tüzüğüne ise "Asla Futbol Branşı Olmayacak" maddesi eklendi.

Yıllar 1973'i gösterdiğindeRahmetli Necmi Duman tarafından kurulmuş olan ve 1971 Muhtırası ardından "Anarşi Yuvası" iddialarıyla faaliyetleri duraklatılan KTÜ'nün lacivert-Siyah renklere sahip KTÜ Futbol Kulübü adlı takım alınarak kulübün adı İdmanocağı ve renkleri ise Sarı-Kırmızı olarak değiştirildi. İdmanocağı bu şekilde içerisinde Futbol branşını kapsayacak şekilde yeniden kurulmuş oldu.

Geçmişte bir çok başarılara imza atan İdmanocağı Futbol Takımı bugün Trabzon 1.Amatör kümede mücadelesine devam ediyor.

İDMANGÜCÜ İÇİN TIKLAYINIZ

İDMANGÜCÜ

10 Şubat 1921 Tarihinde yeşil-Beyaz renkler ile İdmanbirliği  olarak kurulduğu tarih sayfalarında yer aldı.

 İdmanbirliği adı altında ve yeşil-beyaz renklerle kurulan kulüp , daha sonra ismini İdmanyurdu ve ardından da İdmangücü olarak değiştirdi.

Tüzüğünde Kuruluş Tarihi 1925, forma yakasında ise 1924 olarak görünmesine karşın ilk kuruluş tarihi 1921 olarak belirtilmektedir.

Yıllar 1967'yi gösterdiğinde Trabzonspor'un kuruluş aşamasında tıpkı Trabzonspor'un kuruluşunda adı geçen İdmanocağı , Karadenizgücü ve Martıspor gibi Trabzonspor'a İlhak ederek faaliyetlerini sonlandırdı.

Yıllar 1971'i gösterdiğinde faaliyeti Trabzonspor'un kuruluşu ile sona eren İdmangücü yönetimindeki Başta Muammer Erkuloğlu olmak üzere bazı isimler 1955 yılında yeşil-kırmızı renklerle kurulmuş olan Yeşilspor'un yönetimine girdiler. Aynı yıl içerisinde Yeşilspor'un ismi İdmangücü olarak değiştirildi ve renkleride yeşil-beyaz olarak tescillendi.

Trabzon'un köklü kulüplerinden olan İdmangücü Futbol takımı da Trabzon 1.Amatör Kümede mücadelesine devam ediyor.

AKÇAABAT SEBATSPOR İÇİN TIKLAYINIZ

AKÇAABAT SEBATSPOR

Resmi kayıtlarda Kuruluş tarihi 1923 olarak yer alsa da, Tarih sayfalarında 1922 tarihinde İdman Sebat Yurdu adıyla ve Kırmızı Beyaz Renklerle kurulan Kulüp, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın ( Türkiye Futbol Federasyonu )  kurucu 10 futbol kulübünden biri oldu. 1940 Yılında İsmini Akçaabat Sebat Gençlik 1947'de ise Sebat Gençlik olarak değiştirildi.

Türkiye'nin en eski ve köklü kulüplerinden biri olan Sebat Gençlik 10 Temmuz 1986'da isim değişikliği yaparak Akçaabat Sebatspor olarak anılmaya başlandı.

1986 yılında aldığı Akçaabat Sebatspor adıyla 13 yıl 2. ligde Akçaabat'ı başarıyla temsil etti. 1991 yılında beklenmedik bir şekilde küme düşen, ardından büyük bir şevk ve yenilikle 1999-2000 sezonuna başlayan ve büyük mücadelelerden sonra şampiyonluğu yakalayan Akçaabat Sebatspor tam 9 yıllık bir aradan sonra tekrar 2. lige yükseldi.

2000-2001 sezonunda İkinci lig mücadelesinde Play-Off’u üç puanla kaybeden köklü kulüp , bir sonraki yıl oluşturulan 2.lig A Grubunda tek ilçe takımı olarak sürdürdüğü başarılı mücadelenin ardından Süper Lige çıktı.

Süper ligdeki ilk yılında ligde kalmayı başarmanın yanı sıra özellikle büyük takımlardan aldığı puanlarla dikkat çeken Akçaabat Sebatspor 2004-05 futbol sezonunda şimdiki adıyla TFF 1 lige düştü.

Trabzon'un şirin Beldesi Akçaabat'ın köklü kulübünde düşüş bir türlü durdurulamadı, merdivenleri 3'er 5'er atlarcasına inişe geçen bu güzide kulüp içine düştüğü borç batağı ile birlikte Trabzon 1.Amatör Kümedeki yerini aldı.

Şimdi Trabzon 1.Amatör Kümede mücadele veren Akçaabat Sebatspor Futbol Federasyonuna olan borçlarından kurtulmuş olmasına karşın, içinde bulunduğu durumdan kendisini kurtarıp, hak ettiği yerlere çıkaracak isimler arıyor.

NECMİATİ İÇİN TIKLAYINIZ

NECMİATİ

Geçmişten günümüze kadar gelmeyi başaran Trabzon Köklü Trabzon Kulüplerinden bir tanesi de Necmiati Spor Kulübü 1 Ocak 1923’de kuruldu.

1928’de NECMİATİ adıyla bir yayın organı çıkaran kulüp, Ayrıca sosyal faaliyetler alanında oyunlar sahnelemiştir.

Necmiati Spor Kulübü  günümüzde aynı isim ve renklerle Trabzon 2.Amatör Küme'de mücadelesine devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor