Futbolda devrim gibi kararlar

Türkiye'den Trabzonspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Bursaspor'un da üyesi olduğu Avrupa Kulüpler Birliği'nin (ECA) genel kurul toplantısı, Polonya'da yapıldı.Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan açıklamada, 123 üye kulübün temsilcilerinin katılımıyla

Futbolda devrim gibi kararlar

Türkiye'den Trabzonspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Bursaspor'un da üyesi olduğu Avrupa Kulüpler Birliği'nin (ECA) genel kurul toplantısı, Polonya'da yapıldı.

Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan açıklamada, 123 üye kulübün temsilcilerinin katılımıyla Varşova kentinde gerçekleştirilen toplantıda, ECA İcra Kurulu'nun, üyelere, yeni bir Mutabakat Anlaşması ile ilgili olarak UEFA'yla anlaşmaya varıldığını duyurduğu kaydedildi.

 Açıklamada, bu yılın başından itibaren 30 Mayıs 2018'e kadar geçerli olacak mutabakat anlaşmasında yer alan maddelere göre, UEFA'nın Haziran 2012'den başlayarak Polonya ile Ukrayna'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'nın başında, oyuncuların milli maç görevi esnasında sakatlanma riskini teminat altına alan bir sigorta düzenleyeceği aktarılarak, ''Bu sigorta, uyrukları ne olursa olsun bir Avrupa Kulübü'ne kayıtlı tüm oyuncular için ve gerek resmi, gerekse de dostluk maçları dahil olmak üzere uluslararası takvimde yer alan tüm maçlar için geçerli olacaktır'' denildi.

-Kulüplere Avrupa Şampiyonası kazancından pay verilecek-

Yapılan açıklamada, UEFA ile yapılan anlaşma uyarınca, Avrupa Şampiyonası'na sporcu veren kulüplere ödeme yapılacağı aktarılarak, ''Kulüpler, turnuvanın başarısına yaptıkları önemli katkının ödülü olarak, Euro 2012 kazançlarının 55 milyon avroluk kısmından pay alma hakkına sahiptirler. Yeni anlaşma kapsamında bu tutar bu yılki Avrupa Şampiyonası için zaman içinde önemli oranda artacaktır ve Fransa'daki Euro 2016'ya kadar daha da artacaktır. Kesin tutarlar, İstanbul'da bu ay yapılacak UEFA Kongresi'nde ilan edilecektir'' ifadeleri kullanıldı.

Gelecekte kulüplerin, kulüp futbolunu etkileyen tüm kararlarda ''Danışılma Hakkı''na sahip olacakları vurgulanan açıklamada, kulüp futboluyla ilgili hiçbir kararın kulüplerin muvafakati olmadan alınmayacağı belirtildi.

-Uluslararası maç takvimi belirlendi-

Genel kurul toplantısında, gelecek uluslararası maç takvimi konusunda uzlaşmaya varıldığı ve programın 2 senelik periyot içinde 9 çift maçtan oluşacağı belirtilirken , dostluk maçı yapılmayacağı dile getirildi.

Ağustos ayı dostluk maçı takviminin, ECA'nın talebi üzerine tamamen kaldırıldığı kaydedilirken, uluslararası takvim önerisi kapsamında şu ek hususların yer aldığı dile getirildi:

''Bir yılda bir oyuncu birden fazla uluslararası turnuvaya katılmayacaktır. Tüm konfederasyonların final turnuvaları, temmuz ortasında sona erecektir. Afrika Uluslar Kupası, ocak ayında mümkün olan en erken tarihte başlayacaktır. Çifte hazırlık maçlarının iki maçı da aynı kıtada oynanacaktır (Avrupa takımları için en azından ikinci maç Avrupa'da oynanmalıdır).''

-Rumenige: ''Anlaşma, Avrupa kulüp futbolu için bir devrimdir''-

 Açıklamada, UEFA ile yapılan anlaşmaya ve FIFA nezdindeki durum için yorum yapan ECA Başkanı Karl-Heinz Rummenigge'nin, ''UEFA ile yapılan anlaşma, Avrupa kulüp futbolu için önemli bir devrimdir. Bu anlaşmayla UEFA, açık bir şekilde kulüplerin önemini ve milli takım futbolunun başarısına yaptıkları önemli katkıyı kabul etmektedir. Müzakereler çok kolay geçmemiş olmakla birlikte, her zaman adil ve saygılı bir şekilde yürütülmüştür. Tüm Avrupa kulüpleri adına başta UEFA Başkanı Michel Platini olmak üzere UEFA'ya içtenlikle teşekkür ediyorum ve bu işbirliğinin devamını diliyorum. Avrupa futbol ailesinin işbirliği içinde ve adil bir şekilde çözümler bulabildiği bir kez daha kanıtlandı'' ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Ayrıca, UEFA'yla anlaşmaya varılmakla beraber, FIFA nezdinde yeterli bir sonuca varılamadığı vurgulanırken, FIFA Başkanı Sepp Blater'le yapılan görüşmelerde, kulüplerin isteklerini dikkate alan tatmin edici bir sonuca ulaşılamadığı açıklandı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor