Filistin-İsrail maçı: Hakem Türk

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinden Efrata'da, Filistinlilerle Yahudi yerleşimciler, tarihte ilk kez dostluk ve barış maçı yaptı. Batı Şeria'daki Filistinlilerle barış yanlısı örgütlerden Eretz Şalom, Türkiye kökenli işadamı Eliko Dönmez ve Filistin B

Filistin-İsrail maçı: Hakem Türk

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinden Efrata'da, Filistinlilerle Yahudi yerleşimciler, tarihte ilk kez dostluk ve barış maçı yaptı.

 

Batı Şeria'daki Filistinlilerle barış yanlısı örgütlerden Eretz Şalom, Türkiye kökenli işadamı Eliko Dönmez ve Filistin Barış Toplumu adlı örgüt tarafından ortaklaşa koordine edilen etkinliğin hakemliğinin, Türkiye'nin Ortadoğu'daki barış çabaları dikkate alınarak, bir Türkün yapması kararlaştırıldı. Hakem, İsrail'deki en büyük inşaat firmalarından Yılmazlar İnşaat'ın çalışanlarından Murat İslam Yılmaz (25) oldu.

 

Maç, Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Beytüllahim yakınlarındaki Guş Etsion yerleşimler blokuna dahil Yahudi yerleşimlerinden Efrata'nın girişindeki futbol sahasında yapıldı.

 

Filistinli Hadi Husan takımını Cenin, Nablus ve Beytüllahim'den oyuncular oluştururken, adını Husan köyünden alan takımın Filistin liginde de oynadığı belirtildi. Yahudi yerleşimcilerin takımı için ise Tekoa ve Efrat'taki yerleşimciler bir araya gelmiş.

 

Filistinli oyuncularla Yahudi yerleşimcilerin maçı, 6-3 Filistinlilerin üstünlüğü ile bitti. Maçın ikinci yarısında, Yılmazlar İnşaat bünyesindeki bazı Türk işçileri de oyuna katıldı.

 

NEDEN FUTBOL?

Dostluk ve barış maçını örgütleyenlerden, Filistinlilerle barış için çalışan Batı Şerialı Haham Menahem Froman, "insanların doğasında kavga, karşısındakini yenme gibi doğal dürtülerin bulunduğunu" belirterek, "Biz bu alışkanlığı değiştirmek, savaşın yerine barış için mücadeleyi koymak istiyoruz. Futbolcuların formalarının üzerinde de hem Arapça, hem İbranice 'Kim galip gelecek? Barış' yazıyor. Burada herkes barış için gol atıyor" dedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a olan yakın ilgisi ve sevgisi ile bilinen Haham Froman, Ortadoğu'ya barışı ancak Türkiye'nin, Başbakan Erdoğan'ın getireceğini yineledi. Froman, "Bunu ne Amerika ne de başkaları başardı. Ben burada görevin Türkiye'nin olduğu inancındayım" diye konuştu.

 

Maçı izleyenler arasında yer alan Efrata Hahamı Şlomo Riskin de 28 yıldır Efrat yerleşiminde yaşadığını belirterek, "Etrafımızdaki Arap köylerinde yaşayanlarla hiçbir sorunuz yok. Aksine çok iyi dostluğumuz var. Biz hepimiz İbrahim Peygamber'in çocuklarıyız. Hem Kur'an, hem de bizim kitaplarımız, 'Yakındaki komşular, uzaktaki kardeşlerinizden çok daha iyidir' der. Biz de böyle görüyoruz. İki halkın insanları arasında bir uzlaşmazlık olduğunu düşünmüyorum. Bunu da herkese göstereceğiz. Uzlaşmazlıklar politikadan kaynaklanıyor, siyasiler yaratıyor" dedi.

 

Maçın organizatörlerinden işadamı Eliko Dönmez ise, "Bu maç, istenirse İsrail-Filistin arasında mutlak barışın sağlanabileceğinin en güzel göstergesi. Ama barışın acilen sağlanmasına ihtiyacımız var. Daha onlarca yıl bekleyemeyiz. Bu konuda Türkiye'nin arabuluculuk çabalarının bir an önce devreye girmesi gerekir. Biz de bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

 

Maçın hakemliğini yapan Murat İslam Yılmaz da ilk kez böyle bir etkinlikte yer almanın heyecanını yaşadığını belirterek, "Bu dostluk maçına katkımız olmasından dolayı çok sevinç duydum" dedi. Yılmaz, bu tür etkinliklerle iki taraf insanlarının bir araya getirilmesinin barışın da yerleşmesine katkıda bulunacağını ifade ederek, "Bu çorbada bizim de tuzumuz olacaksa, asla bundan kaçınmayız, elimizden gelen her çabayı gösteririz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor