Fenerbahçe’nin Trabzon öyküsü

Trabzon’da 102 Amatör kulüp içinde Trabzon’a en aykırı takımlardan biriydi Fenerbahçe. 2011 yılında maddi sıkıntıların baş gösterdiği kulüp İstanbul Fenerbahçe takımından destek alamayınca Trabzon’da kapandı. Haber61 Spor Servisi olarak Fenerbahçe’nin Tra

Fenerbahçe’nin Trabzon öyküsü

Trabzon’da 102 Amatör kulüp içinde Trabzon’a en aykırı takımlardan biriydi Fenerbahçe.

2011 yılında maddi sıkıntıların baş gösterdiği kulüp İstanbul Fenerbahçe takımından destek alamayınca Trabzon’da kapandı.

Haber61 Spor Servisi olarak Fenerbahçe’nin Trabzon’daki kapanış öyküsünü eski Başkan Ergin Değirmenci’ye sorduk ve çok samimi cevaplar aldık.

Fenerbahçe Spor Kulübü Trabzon’un yüz aklarından biri olduğunu belirterek, "biz sadece malzeme yardımı aldık ama birçok Trabzon Kulübü Aziz Yıldırım’dan para yardımı aldı" dedi.

DEĞİRMENCİ'NİN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN!

AZİZ YILDIRIM BENİ ARADI!

Değirmenci, "Fenerbahçe Spor Kulübü kurulduğunda Trabzonspor diye bir kulüp yoktu. Yaklaşık 10 yıl sonra kurulmuştu. Dolayısıyla Galatasaraylı, Fenerbahçeli, Beşiktaşlı insanlar ne zaman ki kulübümüz lige çıktı başarılı oldu şampiyonluklar peş peşe gelmeye başladı, diğer kulüplerin isimleri anılmamaya başladı. Fenerbahçe Spor Kulübü, biz ona kendi aramızda Trabzon Fenerbahçe Spor Kulübü diyoruz. Çünkü kanunen de öyle. Fenerbahçe kulübünün varoluş sebebi Trabzon ve Türk futboluna hizmet etmekti. Fenerbahçe spor kulübü birçok oyuncuyu Türk futboluna kazandırdı. Başlıcalarından biri de Turgut Görgün’dü. Ali Şen’in kulüp başkanlığı döneminde Fenerbahçe Spor Kulübü ile defalarca irtibatlar oldu. Ben kulübün son 6 yılında başkanlık yaptım ve 4 yılda yöneticiliğim var ve 2000 yılında bu kulübe hizmet vermeye başladım. Bu süre zarfında sadece bir kez oda Aziz Yıldırım beni telefon ile aramıştı. Rahmetli Hasan Doğan’ın vefatının ardından gerçekleştirilen Federasyon seçimlerinde bir yerden benim telefonuma ulaşmış orda bir görüşmemiz oldu.

Daha sonra ben kendisine geri dönüş yaptım. Sadece bu kadardı. Aziz Yıldırım ile yaptığımız telefon görüşmesinde kulübe yardım yapacağını söyledi ama gerçekleşmedi. Bunun bir takım nedenleri vardı. Yardımın olmaması daha iyi oldu. Geldiğimiz süreçte biz 2010 yılında lige katılmamıştık zaten amatör lige. İşin maddi boyutu çok yüksekti. Kulüpte çalıştıracak adam bulamıyorduk ve kulübü kapatma kararı aldık. Gerekli yazışmaları yaptık ve Haziran 2011’de kapanış dilekçesini Dernekler Masasına bildirdik. Ardından 3 Temmuz süreci oluştu. Biz o dönemde bu işi yaşayan insanlar zaten bu işin boyutunu biliyordu. Sadece işin resmileşmesiydi. Şahsıma göre çok isabetli karar oldu. Zamanlaması mükemmel olmuş. Eğer biz Fenerbahçe Kulübünü 3 Temmuz yılından sonra kapatsaydık sanki bu şike süreci oldu da bu nedenle kapatıldı. Biz kulübü kapattık sonra iş resmileşti ve bu iş ayrıca bizi de memnun etti" şeklinde konuştu.

engin-degirmenci.jpgMESELE KULÜPLER, CAMİALAR DEĞİL, KİŞİLERDİR

Fenerbahçe Spor Kulübünün kuruluş amacı hakkında da açıklamalarda bulunan Ergin Değirmenci, "bence Fenerbahçe Spor Kulübü Trabzon’un yüz akıydı. Dışarıdan baktığınız zaman Trabzon Fenerbahçe düşmanı, şu kadar sevmezler, bu kadar nefret ederler, öyledir, böyledir diye bir intiba vardır. 1996 yılında 5 Mayıs akşamı Trabzon’da oynanan Trabzonspor – Fenerbahçe maçından sonra Avni Aker’den dağılan seyircinin yarısı doğuya yarısı batıya gitmiştir. Doğuya giden 5000 seyirci kulübümüzün önünden geçmiştir ve belki de hayatlarında bu insanların en çok üzüldükleri anlardan birinden bahsediyoruz. Tek bir kişinin Fenerbahçe Kulübü yazısına karşı bir eylemi olmamıştır. Çünkü şunu biliyorlardı ki mesele kulüpler camialar değil, mesele kişilerdir. İnsanlar bunu çok iyi biliyorlar. Dolayısı ile siz dışarda istediğiniz kadar intiba oluşturmaya çalışın, gerek bu şehirle alakalı gerek bu şehrin insanlarıyla alakalı insanlar buraya geldiklerinde gerçekleri görüyorlardı.

Bu şuna benzer, siz Almanya’da gezerken bir Alman sizi gördüğünde yoldan 20 cm kenara çekilir çünkü sizin Türk olduğunuzu bilir ve mesafe  koyar. Ama eğer o Alman daha önce Türkiye’ye bir şekilde  tatil için gelmişse sizi tanımış demektir ve dolayısıyla yolunu hiç değiştirmeden devam eder. Bunu çok rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Sonuçta bu insanlar nimetlerden yararlanamamışlar, ne demişlerse evet denmiş, başkaldırmamış aksine daha sükunet içinde karşılamış daha devletçi olmuş, daha vatansever olmuş, bazılarına da tabiri caizse vatanseverlik batmış. Biz Fenerbahçe Kulübünü kendi bir parçamızmış gibi kolladık, gözettik ama geldiğimiz nokta da artık bu işin altından 1-2 kişinin kalkma şansı kalmamıştı." ifadelerini kullandı.

KULÜBÜ ARTIK AÇAMAYIZ

Fenerbahçe Kulübü bizimle irtibata geçse bile daha Fenerbahçe ismi ile kulübü açamayacaklarını Aziz Yıldırım ile bir araya gelme şanslarının olmayacağını belirten Ergin Değirmenci, "bu ancak başka şartlarda oluşabilir. Nedir bu şartlar şike süreci bitecektir, bu şehrin insanının hak ettiği kendilerine verilecektir. ondan sonra kişilerle bir araya gelinebilir. Camialar kalıcı isimler geçicidir, kişilerin yaptıklarından dolayı camiaları suçlayamazsınız" dedi.

FENERBAHÇE KULÜBÜNE SAHİP ÇIK!

Maddi imkansızlıklardan dolayı kapanma konusu gündeme geldiği anda fevri davranışların olduğunu belirten Değirmenci, ""hadi kapat burayı, neden duruyor?" deniliyordu. Özkan Sümer hocam o dönem beni arayıp "sakın kulübü kapatma, Fenerbahçe Kulübü Trabzon’un nazar boncuğudur" demiştir. Özkan Sümer Kulüp Başkanlığı döneminde sıkıntılı bir süreçte istifa etmişti ve ona rağmen Özkan Sümer beni aradı. Kendisi Fenerbahçe Kulübü yüzünden istifa etmiş, TFF ile ters düşmüş, sıkıntılar yaşamış. Böyle bir ortamda bana diyor ki "Fenerbahçe kulübüne sahip çık"" şeklinde konuştu.

Haber : Tuncay Lakot

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor