Fenerbahçe ve Beşiktaş ceza alacak!

Fener ve Beşiktaş ceza alırsa onları koruyan TFF’de UEFA’nın disiplin yönetmeliğine uymamış sayılacak. TFF de Disiplin Kurulu’na gidecek.Şikeci FENERBAHÇE ve Beşiktaş’ın UEFA’da devam eden şike soruşturması kapsamında UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi

Fenerbahçe ve Beşiktaş ceza alacak!

Fener ve Beşiktaş ceza alırsa onları koruyan TFF’de UEFA’nın disiplin yönetmeliğine uymamış sayılacak. TFF de Disiplin Kurulu’na gidecek.

Şikeci FENERBAHÇE ve Beşiktaş’ın UEFA’da devam eden şike soruşturması kapsamında UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi, doğru bir karar olarak algılandı

UEFA kaynakları, iki kulübün ceza alması durumunda TFF’ye de ceza çıkabileceğini belirtti.

- SORU: TFF, UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilen takımlara herhangi bir ceza uygulamadı. Ceza çıkarsa ne olur?

- YANIT: TFF, şike kararını verirken takımların yöneticileri ile kulüpleri birbirinden ayırarak ceza verdi. UEFA’da böyle bir uygulama yok. Eğer yönetici ceza almışsa bundan kulüp de sorumlu tutulur. Yani gerçek kişi, tüzel kişi ayrımı yapılmaz. Eğer takımlar ceza alırsa, TFF de UEFA’nın disiplin yönetmeliğine uymamış sayılacak. Yani TFF de Disiplin Kurulu’na sevk edilebilir.

- SORU: Men cezası ne kadar süreyle sınırlı olur?

- YANIT: 5 sene men cezası olabilir. Ancak kimse bunu beklemiyor.

DİĞER KULÜPLERE DE SIRA GELEBİLİR

SORU: Türkiye’deki şike soruşturmasına birçok kulübün adı karışmışken, neden sadece Fenerbahçe ve Beşiktaş Disiplin Kurulu’na sevk edildi?

- YANIT: UEFA öncelikle, Avrupa Kupaları’na katılmaya hak kazanan iki kulübün dosyasını ele aldı. Eğer diğer kulüpler arasında Avrupa Kupaları’na katılmaya hak kazananlar olsaydı onlar hakkında da işlem yapılacaktı. Ancak bu diğer kulüplerin soruşturmaya dahil edilmediği anlamına gelmiyor. 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin şike davasıyla ilgili açıkladığı kararda adı geçen kulüpler Sivasspor, Eskişehirspor, Karabükspor, İstanbul BŞB ve Ankaragücü. Hapis cezası alan diğer yöneticiler, teknik direktör, futbolcular ve menajerlerle ilgili değerlendirme ayrıca yapılacaktır.

- SORU: UEFA, Fenerbahçe’nin CAS’a açtığı davayı geri çekmesini iyi niyetli olarak değerlendirip buna göre ceza verebilir mi?

- YANIT: UEFA, “Sen davanı çekersen ben de sana ceza vermem” gibi bir anlayışla yönetilmiyor. Birçok farklı ülkeden hukukçuların gözetimi altında yürüyen süreçte bunun yapılması zaten olanaksız.

UEFA’NIN ÖNÜNDE ERTELEME SEÇENEĞİ DE VAR

SORU: Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın ceza almaları halinde ertelenmesi söz konusu olur mu?

- YANIT: Cezanın ertelenmesi de bir ihtimal. Volou ile Fenerbahçe’yi ya da Beşiktaş’ı kıyaslamak doğru olmaz. UEFA, Yunan takımının cezasını erteledi diye Türk takımlarınınkini de erteleyecek diye bir şey yok. Ancak erteleme seçeneği de UEFA’nın önünde var.

- SORU: Kesinleşmiş herhangi bir yargı kararı bulunmadığı halde UEFA müfettişi, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı Disiplin Kurulu’na nasıl sevk ediyor?

 UEFA tüm resmi kurumlardan bağımsız tamamen özerk bir kurumdur. UEFA disiplin yönetmeliğine göre, şike ya da teşvik girişimi şüphesinin bulunması dahi soruşturma açılması için yeterli görülüyor. Yani mahkeme kararının kesinleşmiş olup olmamasının hiçbir önemi yok.

Şimdi ne olacak?

UEFA müfettişi, TFF’nin hukuki duruma ve mevcut mevzuatlara uymadığını...

Disiplin talimatının gereklerini yerine getirmediğini,

Doğru ve adil yargılama yapmadığını...

Bundan dolayı da, TFF’nin yeniden yargılama yapıp gerekli cezayı vermesi gerekeceğini ifade ediyorlar.

. Böyle bir durumda da F.Bahçe ve BJK’nin küme düşürülmesi  gündeme gelecek

Karar iki aşamalı alınacak.

UEFA, önce disiplin kurulunun kararını bildirecek. Bu durumda kulüpler ve şahıslar suçlu bulunursa ceza alacaklar.

Daha sonra da ikinci aşama başlayacak.

UEFA, TFF’den kararlarının Türkiye’de de uygulanmasını isteyecek.

Eğer TFF, “Kararımı vermiştim. Bunu değiştiremem” derse, bu kez U-20 finallerinin ardından ikinci karar gelecek.

O karar ile de TFF yaptırımla karşı karşıya gelecek.

O meşhur 58. madde yeniden gözden geçirilmeli. Çünkü UEFA, TFF’yi yeniden karar alma sürecine sürükleyebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor