Federasyon kararını veriyor!

Türkiye gündemine "bomba" gibi düşen "şike ve teşvik" soruşturmasında üç gün boyunca sessizliğini koruyan Futbol Federasyonu "topa girdi." Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, başkan vekilleri Lutfi Arıboğan ve Göksel Gümüşdağ'ın yanı sıra hukuktan sor

Federasyon kararını veriyor!

Türkiye gündemine "bomba" gibi düşen "şike ve teşvik" soruşturmasında üç gün boyunca sessizliğini koruyan Futbol Federasyonu "topa girdi." Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, başkan vekilleri Lutfi Arıboğan ve Göksel Gümüşdağ'ın yanı sıra hukuktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu dün öğleden sonra önce Beşiktaş'daki İstanbul Adliyesi'ne giderek soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk ile 45 dakika süren görüşme yaptı, ardından İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ı ziyaret ederek soruşturmayla ilgili geniş kapsamlı bilgiler aldı.

Yol haritası çiziliyor
Aydınlar dünkü temaslardan sonra yaptığı kısa açıklamada "Türk futbolu zorlu süreçten geçiyor. Soruşturma hakkında bilgi aldık. Birlikte takip edeceğiz. Esas olan soruşturmanın bitmesidir.

Ancak bu çok uzun sürebilir. Dolayısıyla delillere göre hareket etmek zorundayız" diye konuşurken, UEFA organizasyonlarında yer alacak takımların isimlerinin bildirileceği 15 Temmuz’a kadar yetkileri dahilindeki yaptırımları devreye sokacaklarının mesajını verdi. Savcılıktan herhangi belge alınmadığını belirten Başkan, kurmaylarına izleyecekleri yol haritasıyla ilgili hukuki hazırlıklara derhal başlamaları talimatını da verdi.

Küme düşürme ve tedbir Şike ve teşvik davasının sonuçlanmasını beklemeyeceği ifade edilen Futbol Federasyonu'nun önünde çok fazla seçenek bulunmuyor.

Pazartesiye kadar mahkeme tarafından tutuklama kararı verilecek zanlıların durumu ve soruşturmanın gizliliğinin kalkmasından sonra kendilerine ulaşacak delilleri beklemeye geçen federasyonun vereceği en radikal karar, başta Fenerbahçe olmak üzere bazı takımları küme düşürmek olacak.

İleride telafisi mümkün olmayacak maddi ve manevi zararlara yol açacağı gerekçesiyle, küme düşürmeden önce alınacak tedbirler arasında öncelik soruşturma kapmasındaki şahıslara "tedbir" konulması olacak. Futbolla ilgili her türlü faaliyetleri askıya alınacak kulüp başkanı, yönetici, futbolcu, teknik adam ve menajerlerle ilgili nihai karar, mahkemenin sonucuna endekslenecek.

Edinilen bilgiye göre haklarında tutuklama kararı çıkması durumunda Aziz Yıldırım, Mecnun Odyakmaz, Bülent Uygun, Ümit Karan, Emenike, Sezer Öztürk gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin futbolla ilişkisi kesilecek.
Öte yandan Fenerbahçeli bazı yöneticiler, Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile dün bir toplantı gerçekleştirdi.

Deliller korkutucu boyutta
Özel yetkili savcı ve Emniyet Müdürü ile yapılan görüşmeler sırasında soruşturma kapsamındaki delil ve belgelerle ilgili bilgi alındığı, suçlamaların ciddi boyutlarda olduğu öğrenildi. Şike ve teşvikin yanı sıra "organize suç örgütü kurmakla" suçlanan zanlılar hakkındaki tutuklama kararlarının, federasyonun izleyeceği stratejiyi de belirleyeceği kaydedildi.

Hayatları kararabilir
İfadeleri alındıktan sonra savcılığa sevk edilen zanlılar, mahkeme sonunda suçlu bulunursa başkan, yönetici, teknik adam ve oyuncuların futbol yaşamları sona erecek. Şike ve teşvike karıştıkları saptanması durumunda 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne dek adli para cezasına çarptırılacak olan zanlılardan başkan ve yönetici sıfatı taşıyanlar bir daha bu görevi üstlenemeyecek, diğerlerin ise atkif olarak futbol ailesi içinde faaliyette bulunması yasaklanacak.


SENARYO 1
Adı "şike ve teşvik" operasyonu ile anılmaya başlandıktan sonra başta Fenerbahçe olmak üzere küme düşürülme tehlikesi yaşayan kulüplerle ilgili çeşitli felaket senaryoları gündeme geldi. Buna göre Futbol Federasyonu ligi tescil edildiği şekliyle başlatacak, ancak sezon ortasında mahkemeden olumsuz karar çıkması durumunda konumuna bakılmaksızın adı geçen takımı küme düşürecek.

Bu durumda Bank Asya 1. Ligi de başlamış olduğundan, tıpkı geçen sezon Ankaraspor'un başına geldiği gibi, alt lige indirilen takım müsabakalara katılamayacak ve sezon sonunu beklemek zorunda kalacak. Yarışmacı unvanını ise en erken 2012-13 sezonundan itibaren geri alabilecek.

SENARYO 2
İkinci senaryoya göre Fenerbahçe lige başlayacak ve Şampiyonlar ligi için adı UEFA'ya bildirilecek. Fakat UEFA'dan 20 milyon euro'yu bulan katılım payı ve puan paraları federasyon tarafından bloke edilecek. Küme düşme ile ilgili gelişme yaşanması durumunda söz konusu para UEFA'ya iade edilecek.

Küme düşürülüp şampiyonluğunun geri alınması olasılığında şampiyonlar ligine ön elemesiz katılması gereken Trabzonspor da mağdur durumuna düşecek. Bordo-mavili ekip gruplara kalamazsa zararın boyutu daha da büyüyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor