Federasyon Başkanına 10 yıl hapis

 Günlerdir Çin’in gündemini meşgul eden şike iddiaları ile ilgili gelişmeler devam ediyor. Çin eski Futbol Federasyonu Başkan yardımcısı Yang Yimin on buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.Ülkenin kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletinde yer alan yerel bir mah

Federasyon Başkanına 10 yıl hapis

 

Günlerdir Çin’in gündemini meşgul eden şike iddiaları ile ilgili gelişmeler devam ediyor. Çin eski Futbol Federasyonu Başkan yardımcısı Yang Yimin on buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletinde yer alan yerel bir mahkemede aralarında Dünya Kupası'nda görev yapmış ünlü bir hakemin de bulunduğu 60 futbolcu, antrenör, eski futbol federasyon başkan yardımcıları ve hakemlere ceza yağdı.

Haberde, Çin futbolunu iki yıldır meşgul eden şike davasının dün sona erdiği ve suçlu bulunanların cezalandırıldığı belirtildi. Çin Futbol Federasyonu eski Başkan yardımcısı Yang Yimin 10.5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, eski Çin Bayan Futbol Federasyonu Başkanı ve eski Hakem Komitesi Başkanı Zhang Jianqiang da 12 yıl hapis ve 250 bin yuan ( 40 bin dolar ) para cezası aldı.

Çin Futbol Federasyonu Hakem Komitesi eski Başkanı Zhang Jiangian’ın, sekiz takımdan toplam 416 bin dolar rüşvet aldığı saplanırken, 1997-2009 yılları arasında oynanan maçlarda, hakemlere bir taraf lehine karar verme yönünde baskı uygulamaktan ötürü en ağır cezaya çarptırılan kişi olduğu kaydedildi.

Çin'in Liaoning eyaletine bağlı Tieling Mahkemesi, Dünya kupasında görev alan ilk Çinli hakem Lu Jun dışında üç hakeme 3.5 yıl ile 6 yıl arasında hapis kararı çıkarırken, aralarında menajer Lu Feng'in de bulunduğu 56 futbolcu ve antrenör şike ve rüşvet almaktan 7 yıla kadar hapis cezası hükmü verdi. Çin’in bir diğer meşhur hakemi Huang Junjie’de maçlarda şike yaptığı tespit edildiğinden ötürü 7 yıl hapis cezası aldı.

Çin'de 2009'da başlayan şike soruşturması kapsamında aralarında hakemler, oyuncular, yöneticiler ve teknik direktörlerin de bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı. Aralarında Çin Futbol Federasyonu'nun iki eski üst düzey yöneticileri Nan Yong ve Xie Yalong da benzer bir soruşturma kapsamında yargılanmayı bekliyor.

Şike davasından sorumlu Cui Weidong, soruşturmada birçok kulübün hakemlere rüşvet verdiklerini araştırdıklarını açıkladı. Hakemlere verilen teşvik rüşvetlerinin nakit olarak verildiği ve miktarın maçın önemine göre değiştiğini ifade etti.

Şikeye adı karışan Süper Lig takımları Shandong Luneng, Shanghai Shenhua, Henan Jianye, Changchun Yatai ve Jiangsu Shuntian haklarındaki kararı ise yeni sezonun başlamasından önce Çin Futbol Federasyonu verecek. Çin'de yeni futbol sezonu 10 Mart'ta başlayacak.

Çin blog sitelerinde futbolseverler yaşanan gelişmelerden ötürü memnun olduklarını kaydederken, bu sürecin ardından suçluların cezaya çaptırılması ile birlikte ülke futbolunun daha temiz olacağı yorumlarında bulunuldu. Birçok Çinli futbolsever, ülke futbolunun geri kalmasını şike olaylarına bağladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler