Eski MHK başkanı bombaladı!

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Eski Başkanı Mustafa Çulcu, Galatasaray-Trabzonspor maçında verdiği kararlarla Türkiye gündemine oturan Deniz Ateş Bitnel'in performansının ardından MHK'yı istifaya davet etti.   Merkez Hakem Kurulu Eski Başkanı Mustafa Çulcu, dü

Eski MHK başkanı bombaladı!
Merkez Hakem Kurulu (MHK) Eski Başkanı Mustafa Çulcu, Galatasaray-Trabzonspor maçında verdiği kararlarla Türkiye gündemine oturan Deniz Ateş Bitnel'in performansının ardından MHK'yı istifaya davet etti.
 
Merkez Hakem Kurulu Eski Başkanı Mustafa Çulcu, dün akşam oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçında yaşananları ve maçı yöneten hakem Deniz Ateş Bitnel'in performansını İHA'ya değerlendirdi. İHA muhabirlerine hakem Deniz Ateş Bitnel hakkında değerlendirme yapan MHK Eski Başkanı Mustafa Çulcu, "Kararları zaten bütün kamuoyu değerlendiriyor. Burada önemli olan, Deniz Ateş Bitnel bu maçta neden böyle. Ona bakalım. Deniz Ateş Bitnel, bir defa art niyetli bir arkadaşımız değil. Hiçbir hakem böyle bir konuma düşmek istemez. Ama maalesef akşam çok kötü bir gecesindeydi. Maçın akışına baktığınız zaman, Deniz Ateş Bitnel'in bu maça gelene kadar olan periyotuna bakmamız lazım. Deniz Ateş Bitnel tam olgunlaşmadan, FIFA kokartı takıldı. Layıkıyla deneyim kazanmadan FIFA listesine girdi ve bu tür zorluk derecesi yüksek maçlara atanmaya başladı. Akşam görüldü ki, bu müsabakalara henüz hazır değil" dedi.
 
"HAKEMİN AGRESİFLİĞİ FUTBOLCULARA YANSIDI"
 
Hakem Bitnel'in dün akşam oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçındaki performansını da değerlendiren MHK Eski Başkanı Çulcu, "Zorluk derecesi düşük bir müsabaka ama burada hakemin kararlarına baktığımızda, yönetim becerilerine, iletişim becerilerine baktığımızda yeterli olmadığını görüyoruz. Akşam oyunu bozan kimdi derseniz, oyunu bozan hakem oldu. Her iki tarafın da maç boyunca yaptığı faul sayısına bakıyorsunuz 9 Galatasaray, 9 Trabzonspor. Trabzonspor'un ihraçlarına baktığınız zaman, her 2 düdükte bir oyuncu ihraç olmuş. Ortalaması o çıkıyor. 9 faul düdüğü, 4 kırmızı kart. Dolayısıyla burada yönetim becerilerinde bir sorun var. Hakem arkadaşımızın deneyimsizliği ve oyundaki agresif yapısı, futbolculara da sirayet etti ve oyun gerildi. Dolayısıyla gerilen oyun buralara kadar gitti. Penaltı geldi, diğer kırmızılar geldi, hakeme gösterilen kırmızı kart oldu. Türk futbol tarihinde, Süper Lig tarihinde bu belki bir ilktir" şeklinde konuştu.
 
"TSUNAMİ ÜZERİMİZE GELEBİLİR"
 
Süper Lig'de bu yıl yaşanan hakem hatalarının fazlalığına da değinen MHK Eski Başkanı Mustafa Çulcu, "Ligin başından bu tarafa baktığımız zaman, hakem hataları her hafta çoğalarak devam etti. Bu bir patlama noktası oldu. Şimdi Deniz Ateş Bitnel'in hakemliğini bugünkü toplantıda bitirecekleri ve Merkez Hakem Kurulu'nun yoluna devam edeceği yönünde söylentiler duyuyorum. Hatırlarsanız ilk yarıda da bir Deniz Çoban gitti. İkinci yarıda ikinci bir Deniz gidiyor. Denizler bitiyor, iş okyanuslara dönüyor. Yani her devrede bir Deniz'i feda edeceksek işimiz çok zor. Hakemler Merkez Hakem Kurulu'nun gözünün içine bakar. Çünkü maçı onlar veriyor. Onların bu sistemi oturtması lazım. Biz temele inmek zorundayız. Yoksa ilk yarıda Deniz Çoban bıraktı. İkinci yarıda Deniz Ateş Bitnel'e bıraktırdılar. İki Deniz'i feda ederiz ama arkada okyanusların büyük dalgaları var. O dalgaları biz çözmek zorundayız. O dalgaların altında yok olup gidebiliriz. Tsunami gelebilir üzerimize. Şimdi bunu duyunca çok üzüldüm. Ne kadar doğru bilmiyorum ama saat 17.00 sularında MHK bir açıklama yapacak. Ancak bu açıklamanın ön gelen bilgisi bu olunca fevkalade üzüldüm. Deniz, genç, pırıl pırıl bir kardeşimiz. Bir tarafa meyil yapacağı ve bunu kasıtlı yapacağını asla kabul edemiyorum. Böyle bir şey olması mümkün değil, diye düşünüyorum. Çünkü hiçbir hakem kendini bu duruma düşürmez. Bunlara dikkat etmek zorundayız. Onun için bu bir milat olmalı" ifadelerini kullandı.
 
"DOĞRU SİSTEM, DOĞRU PLANLAMA, DOĞRU ATAMA YAPIN"
 
Yaşanan olayda asıl hatanın Merkez Hakem Kurulu'nda aranması gerektiğinin altını çizen MHK Eski Başkanı Çulcu, "Türk hakemleri yetenekliler. Türk hakemleri becerililer. Ama bunların eğitim ile yeterlilik seviyesini tamamladıktan sonra sahaya, o maçlara sürülmesi gerekiyor. Maçlara hakem atamak bir sanattır. Bunu hep söyledim ve söylemeye devam ediyorum. Deniz Ateş Bitnel, ilk yarıda Fenerbahçe-Trabzon maçını yönetti. Tamam, bırakın. Bu maça Deniz Ateş Bitnel niye? Vermeyin. Başka hakeminiz mi yok? Trabzonspor, İstanbul'a geldiğinde hem Fenerbahçe ile oynarken Deniz Ateş Bitnel, hem Galatasaray ile oynarken Deniz Ateş Bitnel. Bu ülkede başka hakem mi yok? Yapmayın bunu. Elinizde bir yığın hakem var. Doğru sistem, doğru planlama, doğru atama yapın. Ne oldu şimdi? Deniz Ateş Bitnel hakemliği bıraksın, MHK yoluna devam etsin. Peki MHK'nin bu işte hiç mi suçu yok? Bu atamayı yapan insanlarda hiç mi suç yok? Bu işte kökten bir değişiklik yapılması lazım. Bu görev de futbol federasyonuna düşüyor. Bugünkü MHK'ye düşüyor. Eğer bugünkü sistem daha iyiye gidecekse ve bunun için bugünkü MHK'nin istifası gerekiyorsa, lütfen fedakarlık yapın, istifa edin. İstifa etmek de bir erdemdir. İstifanızı edin ne olacak? Eğer yarınları kurtaracaksak, bugün 9 kişilik MHK'yi feda edebiliriz. Haftaya Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi var. Kötü bir yönetim gösterdiğinde o maçın hakemini de mi feda edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
"SALİH'İN HAKEME, HAKEMİN SALİH'E GÖSTERDİĞİ KART DOĞRUDUR"
 
Dün akşam oynanan maçta Trabzonsporlu Salih Dursun'un hakem Deniz Ateş Bitnel'e kırmızı kart göstermesini de değerlendiren MHK Eski Başkanı Çulcu, "Yaşanan olay çok üzücü bir olaydı. Bu sadece o maçlık bir olay değil. Sezon başından bu yana gelen o birikimin patlaması oldu. Salih de bu kırmızı kartı gösterdi. Hatta ben bugünkü yazımda, "Salih'in hakeme gösterdiği kırmızı kart da, hakemin Salih'e gösterdiği kırmızı kart da, ikisi de doğrudur" dedim. Çünkü hakemin hakemliği kabul görmedi ve sonuçta eski bir hakem olarak, eski bir MHK başkanı olarak içim yandı. O kartı görünce içim yandı. Keşke yaşanmasaydı, buraya gelmeseydi. Ama o kırmızı kart ve bu fotoğraf Türk hakemliği için bir milat olmalı. Hepimiz şapkamızı önümüze koymalıyız" dedi.
 
"MHK'NIN KESKİN OLMASI LAZIM"
 
Merkez Hakem Kurulu'nun keskin kararlar alması gerektiğinin altını çizen MHK Eski Başkanı Çulcu, "Bundan sonraki atılacak adımları daha sağlıklı atmalıyız. Hakemlikteki bu maç verme, ahbap, çavuş, bölgecilik, adam kayırmacılıktan vazgeçmeliyiz. Çünkü Türk hakemliğinin başının belası bu. Olay ortada, her iki taraf için de geçerli. Merkez Hakem Kurulu da halen daha direniyorsa, yapacak bir şey yok. Ama futbol federasyonu da halen daha "Bu MHK başarılıdır. Devam etmelidir" diyorsa, ona da diyecek lafım yok. Henüz 5 yıldızlı, çatırtılı maçlar yok. Bu hafta derbi var. 22. Hafta geçildi, halen bu sorunları konuşuyorsak önümüzdeki 12 haftalık süreçte bizi çok zorlu bir süreç bekliyor. O yüzden keskin olmak lazım. Alttan tamamen keseceksiniz, temizleyeceksiniz ve yeni bir misyon ile yola devam edeceksiniz. Yoksa bu kumaş dikiş tutturmaz artık" açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler