Erdoğan'dan gurbetçilere müjde...

Yurtdışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmasına imkan sağlayan kanuna son şekli verildi.Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanmasına imkan tanıyacak yasa Bakanlar Kurulu’ndaki imzaların tamamlanması

Erdoğan'dan gurbetçilere müjde...

Yurtdışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmasına imkan sağlayan kanuna son şekli verildi.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanmasına imkan tanıyacak yasa Bakanlar Kurulu’ndaki imzaların tamamlanmasının ardından Meclis’e gönderiliyor.

Yasal düzenleme ile ilgilimüjdeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Almanya’da verecek. 2008 yılında gurbetçilerin bulundukları ülkelerde oy kullanmasına yönelik yasa çıkartılmasına rağmen Yüksek SeçimKurulu, buna izin vermemişti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın koordinatörlüğünde hazırlanan yasa tasarısının imzaları BakanlarKurulu’nda tamamlandı.

YURTDIŞI SEÇİM KURULU
Tasarıyla ‘Yurtdışı İlçe SeçimKurulu’ oluşturuluyor. Kurulun görevleri, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy kullanmaları ile ilgili seçim iş ve işlemlerini düzenleyerek yürütmek ve gereken bütün tedbirleri almak olarak düzenleniyor.

Yurtdışı İlçe SeçimKurulu başkanlığında görev yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı’ndan Daire Başkanı düzeyinde bir personel görevlendirilecek.

SEÇMEN LİSTELERİ OLUŞTURULACAK
Yurtdışındaki seçmen listeleri yurtdışında sandık kurulmasına karar verilen yurtdışı temsilciliklerinin görev çevreleri gözetilerek ve yurtdışı seçmen kütüğü esas alınarak YSK tarafından elektronik ortamda oluşturulacak ve ilan edilecek.

Yasanın 94. maddesinde yapılan düzenleme ile yurtdışındaki seçmenlerin hembulundukları ülkelerde sandıkta hem de gümrük kapılarında oy kullanmalarına imkan sağlanıyor.

ELEKTRONİK OYLAMA
Tasarı, gurbetçilerin elektronik ortamda oy kullanmasına da imkan sağlıyor. YSK’nın bilişim altyapısının yetersiz olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın bilişim altyapısından yararlanılacak. YSK, 12Haziran seçimlerinde bilişim altyapısının yetersiz olduğu gerekçesiyle buna izin vermemişti.

SANDIK KURULABİLECEK
Tasarıyla, sandıkların nasıl kurulacağı da düzenleniyor. Yurtdışında kullanılacak oy sandıkları, oy kullanma kabinleri, diğer oy kullanma araçlarının ebatı, bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı YSK tarafından belirlenecek. Gurbetçiler için sandıklar Türkiye’den gönderilebileceği gibi bulunulan ülkeden de temin edilebilecek.

OYLAR TÜRKİYE’DE SAYILACAK
Yurtdışında verilen oylar, gümrüklerde kullanılan oylarla birlikte Ankara İl SeçimKurulu’nda tasnif edilecek. Yurtdışında kurulacak sandıkların ebatı ve özellikleri o ülkenin durumu göz önüne alınarak YSK tarafından belirlenecek.

ÇİFTE VATANDAŞA MAVİ KART
Hükümetin hazırladığı tasarıyla Türk vatandaşlığından çıkan binlerce kişiye yeniden Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanma hakkı getiriliyor. Türk vatandaşlığından izin alarak çıkan kişilere Mavi Kart verilecek.

Mavi Kart verilen bu kişilerin seçme ve seçilme hakları ile askerlik yapma yükümlülüğü olmayacak. Mavi Kart verilen kişiler devlette memur olarak çalışamayacak. Ancak devlette geçici veya sözleşmeli olarak görev alabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor