Cumhurbaşkanlığı bisiklet yarışları başlıyor

Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyan organizasyonun 50. yılı, 21 takımdan 168 sporcunun katılımıyla yarın saat 11.40'ta Alanya-Alanya etabıyla start alacak.Alanya'daki Hükümet Konağı önünden başlayacak tur Kemer, Finike, Elmalı, Fethiye, Marm

Cumhurbaşkanlığı bisiklet yarışları başlıyor

Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyan organizasyonun 50. yılı, 21 takımdan 168 sporcunun katılımıyla yarın saat 11.40'ta Alanya-Alanya etabıyla start alacak.

Alanya'daki Hükümet Konağı önünden başlayacak tur Kemer, Finike, Elmalı, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Selçuk, Kuşadası, İzmir ve İstanbul'a kadar uzanacak.

Dünyanın en seçkin bisikletçileri, 8 gün boyunca Ege ve Akdeniz sahilleri boyunca ilerleyerek İzmir'den hava yoluyla İstanbul'a geçecek.

Bisikletçiler, toplam mesafesi bin 254 kilometre olan turu, 4 Mayıs Pazar günü kıtalararası görkemli finale evsahipliği yapacak İstanbul'da tamamlayacak.

İKİ ÖNEMLİ TIRMANIŞ FİNALİ

50. Cumhurbaşkanı Bisiklet Turu'nun yarış parkurunda bisikletçileri 3. ve 6. etaplarda iki önemli tırmanış finali bekleyecek.

Deniz seviyesine göre bin 825 metre yükseklikte yer alan Elmalı-Göğübeli geçidinde bitecek 3. etap, 50. yıl mücadelesinin en uzun ve en yüksek etabı olacak.

Turun 6. etabının Selçuk tırmanışında da sporcular, son 5 kilometrede 400 metre yüksekliğe karşı pedal çevirecek ve Meryem Ana tepesine ulaşacak.

Ayrıca ilk kez 1968 yılında Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun finiş etabına evsahipliği yapan İzmir'in parkurunda bir değişiklik yapıldı.

Son iki yıldır İzmir'deki Lozan meydanında sona eren 7. etap finali, 2014 yılında şehrin diğer yakasındaki Karşıyaka İskelesi'ne taşınacak.

TURUN TARİHÇESİ

İlk kez "Marmara Bisiklet Turu" adıyla 1965 yılında düzenlenen yarışlar, 1967 yılında Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu adını aldı.

2006 yılında "2.2", 2008 yılında "2.1" kategorisinde Avrupa turları takviminde yer bulan ve uluslararası statü kazanan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 2010 yılından bu yana Dünya Bisiklet Birliği (UCI) takviminde 2. HC (Hors Class) kategorisine yükselerek dünyanın en prestijli etaplı turları arasında yerini aldı.

Geçen yılki yarışta genel klasmanda Torku Şekerspor'dan Mustafa Sayar birinci oldu. Ancak daha sonra Sayar'ın doping yaptığının kanıtlanmasıyla birincilik, Eritreli sporcu Natnael Berhane'ye verilmişti.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ VİTRİNİ

2009 yılından bu yana havadan ve karadan çekimlerle "HD" kalitesinde ulusal ve uluslararası televizyon kanallarıyla ekranlara taşınan organizasyon, Türkiye'nin en önemli vitrini haline geldi.

Canlı yayınlarla Türkiye'nin doğal güzelliklerini dünyaya tanıtan tur, ülke turizmine katkı sağlayan en önemli spor organizasyonu oldu.

 BİSİKLETİN EN HIZLI İSMİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda, Omega Pharma-Quick Step takımının listesinde dünyanın en güçlü sprinteri gösterilen Mark Cavendish de yer alacak.

Büyük Britanyalı sprinter, Fransa, İtalya ve İspanya turlarında toplamda elde ettiği 43 etap birinciliğiyle kariyerinde 100'ün üzerinde yarışta finiş çizgisini ilk sırada geçmeyi başardı.

2010 İspanya Turu, 2011 Fransa Turu ve 2013 İtalya Turu'nda sprint klasmanında birinci olan Cavendish, üç büyük "Grand Tur"da unvanını tescilledi.

Cavendish, 2009 yılında bisikletin en uzun tek günlük yarışı bahar klasiklerinin gözdesi Milan-San Remo'da birincilik kürsüsüne çıktı,  2011 Dünya Yol Bisikleti Şampiyonası'ndaki performansıyla da gökkuşağı renkli Dünya Şampiyonu formasına ulaştı.

Büyük Britanyalı bisikletçinin, Türkiye'deki en önemli rakibi ise Alman sprinter Andrei Greipel olacak. Lotto-Belisol takımı adına yarışacak Greipel ile Cavendish arasında kıyasıya rekabet yaşanacak.

TORKU ŞEKERSPOR YİNE İDDİALI

Türkiye'yi organizasyonda temsil edecek tek takım olan Toku Şekerspor, geçen sezon yaşanan doping vakasını unutturmak istiyor.

49. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda genel klasmanda şampiyon olan Mustafa Sayar'ın dopingli çıkmasıyla hayal kırıklığı yaşayan Torku Şekerspor, bu talihsiz olayı unutturmak istiyor.

İspanya Bisiklet Turu'nun 2001 yılındaki yarışlarında genel klasmanda şampiyonluğa ulaşan bisikletçi Juan Jose Cobo'yu kadrosuna dahil eden Torku Şekerspor, bu yıl da tura iddialı giriyor.

Dünyanın en önemli üç turundan biri olan İspanya'da zafere ulaşan Cobo'nun, Fransa Bisiklet Turu'nda (2008) etap birinciliği de bulunuyor.

 

"TURUN ETAPLARI" 2. SAYFADA

 

TURUN ETAPLARI

50. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun etapları ve mesafeleri ise şöyle:

 

TURA KATILAN TAKIMLAR

PROFESYONEL TAKIMLAR

Astana Pro Team (Kazakistan)

Belkin Pro Cycling Team (Hollanda)

Cannondale (İtalya)

Katusha (Rusya)

Lampre-Merida (İtalya)

Lotto Belisol (Belçika)

Orica GreenEDGE (Avustralya)

Omega Pharma-Quick Step Cycling Team (Belçika)

 

PROFESYONEL KITA TAKIMLARI

Bardiani-CSF (İtalya)

CCC Polsat-Polkowice (Polonya)

Caja Rural-Seguros RGA (İspanya)

Cofidis, Solutions Credits (Fransa)

Colombia (Kolombiya)

Drapac Professional Cycling (Avustralya)

MTN-Qhubeka (Güney Afrika)

Neri Sottoli (İtalya)

Team Novo Nordisk (Amerika Birleşik Devletleri)

Topsport Vlaanderen-Baloise (Belçika)

UnitedHealthcare Pro Cycling Team (Amerika Birleşik Devletleri)

Wanty-Groupe Gobert (Belçika)

 

KITA TAKIMLARI

Torku Şekerspor (Türkiye)

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor