Çocuğu olanların dikkatine

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, ebeveynlere 6 aydan büyük tüm çocuklarına grip aşısı yaptırmaları önerisinde bulundu. Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Cevit, AA muhabir

Çocuğu olanların dikkatine
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, ebeveynlere 6 aydan büyük tüm çocuklarına grip aşısı yaptırmaları önerisinde bulundu.
 
Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Cevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharın gelmesiyle grip riskinin arttığını ve çocuklara grip aşısı yaptırılmasında çocuk doktorlarının birçoğunun hemfikir olduğunu belirtti.
 
Tüm çocuklara grip aşısının yaptırılmasının uygun olacağını ancak bunun yanında grip aşısı yaptırılmasının zorunlu olduğu gruplar da bulunduğunu aktaran Cevit, "Alerjik astımı, akciğer sorunları, kalp hastalığı bulunan, kalpte kateteri olan, kalp kapakçığı değişen, kalp kapağı sorunu olan ve romatizmal kalp hastalığı olan çocuklara mutlaka grip aşısı yaptırılmalı" dedi.
 
- Hasta çocuklara bakan sağlık personeli de aşı yaptırmalı 
 
Cevit, kanser tedavisi gören çocuklara da aşı yaptırılması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu çocuklara bakan sağlık personeli de mutlaka aşı yaptırmalı. Özellikle yenidoğan doktorları, pediatri doktorları ve personelinin de grip aşısı yaptırması zorunlu olmalı" ifadesini kullandı.
 
Grip aşısını 6 aydan büyük tüm yaş grubundaki çocuklar için öneren Cevit, "6 aylık ile 3 yaş arasındaki çocuklara yarım doz, 3 yaşından sonra da tam doz yapılması uygun olur. Genel olarak da 15 Eylül'den sonra yaptırılmasını tavsiye ediyoruz. Özellikle kasım ayından sonra grip daha çok görülmeye başlanıyor" diye konuştu.
 
- Ağır geçen gripte risk büyük
 
Prof. Dr. Cevit, grip vakalarının yüzde 50'sinin çok ağır geçirebildiğine vurgu yaparak, bu durumun bir çocuğu 15 gün yatağa bağlayabileceğini, zatürreye çevirip, kalp zarı iltihaplanmasına neden olabileceğini dile getirdi.
 
Ağır geçen grip hastalığının çocuğun akciğer gelişimini zorlayabildiğine dikkati çeken Cevit, "İleri dönemde astıma zemin hazırlayabiliyor, aşırı duyarlılık reaksiyonuna sebep olabiliyor hatta ölüme kadar varabilen sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle ebeveynler bu konuda duyarlı olmalı" dedi.
 
Cevit, grip aşılarında firma farkı gözetilmediğini ve ebeveynlerin bu aşıları çocuklarına gönül rahatlığıyla yaptırabileceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor